skip to Main Content
2ste2 (Copy)

Αποκλειστικό: «Βόμβα» του ΣτΕ σε επιχειρήσεις και καταστήματα του Αργοστολίου

Λίγες μόνο ημέρες μετά την παράδοση της Πλατείας στους κατοίκους και τους επαγγελματίες του Αργοστολίου και ακριβώς μέσα στην πιο κρίσιμη φάση της οικονομικής ύφεσης για πολλούς μικρομεσαίους επιχειρηματίες, μια απόφαση – βόμβα του Συμβουλίου της Επικρατείας με αφορμή μια ιδιωτική διαφορά, έρχεται να προσθέσει ακόμη έναν βαρύ πονοκέφαλο σε δεκάδες μαγαζάτορες του Αργοστολίου, αλλά και στις αρμόδιες υπηρεσίες που σχετίζονται με την λειτουργία τους.
Έτσι, μετά από μια πολύχρονη δικαστική διαμάχη στις αίθουσες των Δικαστηρίων με αφορμή μια ιδιωτική καταγγελία, το Συμβούλιο της Επικρατείας, θεμελιώνοντας το αιτιολογικό της Απόφασής του στην έλλειψη προηγούμενης Νομολογίας και επικυρώνοντας ουσιαστικά το περιεχόμενο ενός ΦΕΚ ετών…30 με το οποίο δημοσιεύτηκε το 1986 το Προεδρικό Διάταγμα που ορίζει τις χρήσεις γης στο Αργοστόλι και τις επιτρεπτές λειτουργίες καταστημάτων και εμπορικών δραστηριοτήτων, ουσιαστικά γνωμοδοτεί ότι σε αρκετά οικοδομικά τετράγωνα της πόλης του Αργοστολίου, τα μόνα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που επιτρέπεται η εγκατάσταση και λειτουργία τους, είναι αυτή των παραδοσιακών καφενείων.
Το ΣΤΕ, με την Απόφασή του αυτή, αν και εκκρεμεί τυπικά η επαναφορά της υπόθεσης στο αρμόδιο Διοικητικό Εφετείο Πατρών, δέχεται πως αναψυκτήρια, οβελιστήρια, ψησταριές, ταβέρνες, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και καφε-μπαρ, ακόμη και εάν με άλλη Νομοθεσία θεωρούνται κατά περίπτωση «μη ιδιαιτέρως οχλούσες επαγγελματικές εγκαταστάσεις», δεν έχουν θέση στα επίμαχα οικοδομικά τετράγωνα της πρωτεύουσας της Κεφαλονιάς τα οποία χαρακτηρίζονται περιοχές κατοικίας και επομένως είναι παράνομη η λειτουργία τους.

ΦΕΚ ετών…30

Τριάντα ακριβώς χρόνια πριν δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το από 10.9-7.10.1986 Προεδρικό Διάταγμα για την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης του Δήμου Αργοστολίου.
Σύμφωνα με το συγκεκριμένο Π/Δ, η πόλη του Αργοστολίου μπορεί να φιλοξενήσει σε όλα τα οριζόμενα οικοδομικά τετράγωνα επαγγελματικές δραστηριότητες που δεν οχλούν και δεν ρυπαίνουν, δηλαδή καταστήματα που καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες της γειτονιάς, ενώ σε ορισμένα από αυτά μόνο επιτρέπονται επιπροσθέτως και καταστήματα λιανικού εμπορίου και κτίρια αναψυχής.
Από την έκδοση του Προεδρικού αυτού Διατάγματος και μέχρι σήμερα, εκατοντάδες επαγγελματίες άνοιξαν καταστήματα στο Αργοστόλι υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως κέντρα διασκέδασης, ταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές, οβελιστήρια, καφέ-μπαρ, τα οποία έχουν νομίμως αδειοδοτηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, στα καταστήματα αυτά έχουν επενδύσει την οικονομική τους επιβίωση οι επιχειρηματίες αυτοί, ενώ ένας μεγάλος αριθμός από τα καταστήματά τους που προφανώς και δεν καλύπτουν μόνο …συνοικιακές ανάγκες, αποτελούν πόλο έλξης και αναψυχής για χιλιάδες τουρίστες και ταξιδιώτες που επισκέπτονται το νησί της Κεφαλονιάς.

Η Απόφαση του ΣΤΕ:

Την γενική αυτή περιγραφή στο συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα για τα καταστήματα που «καλύπτουν τις ανάγκες της γειτονιάς» και για «καταστήματα που δεν ενοχλούν και δεν ρυπαίνουν», έρχεται μόλις πρόσφατα το ΣΤΕ να ερμηνεύσει, με το αιτιολογικό ότι μέχρι τώρα δεν έχει προκύψει κάποια άλλη Νομολογία που να ερμηνεύει συγκεκριμένους ορισμούς χρήσεως, προφανώς όχι μόνο για την περίπτωση του Αργοστολίου.

Η ερμηνεία που δίνει το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας για τα καταστήματα κυρίως υγειονομικού ενδιαφέροντος μέσα στον κεντρικό οικιστικό πυρήνα αλλά και στα πιο τουριστικά κομμάτια του Αργοστολίου, ανοίγει διάπλατα τις πόρτες σε ένα τεράστιο ζήτημα που θα αποκτήσει διαστάσεις …επιδημίας για καταστήματα που λειτουργούν νόμιμα για πάρα πολλά χρόνια. Και το χειρότερο από όλα, ότι μπορεί να ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι καταγγελιών και επαγγελματικών ανταγωνισμών με απρόβλεπτες διαστάσεις που φυσικά θα επηρεάσουν και τις διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας.

Ο «Πιλάτος» Δήμος Αργοστολίου:

Στην πολύχρονη αυτή δικαστική διαμάχη με αφορμή μια ιδιωτική καταγγελία, θέση όπως ήταν φυσικό είχε πάρει και ο πρώην Δήμος Αργοστολίου το έτος 2010.
Ο Δήμος Αργοστολίου, με την υπ΄αριθμ. 77/18.5.2010 Απόφαση της Δημαρχιακής του επιτροπής, επικαλούμενος τις «εντονότατες αντιδράσεις κατοίκων» και το «δημόσιο συμφέρον» και αναγνωρίζοντας τις «απαγορεύσεις» για την ανάπτυξη επαγγελματικής δραστηριότητας υγειονομικού ενδιαφέροντος, προχώρησε σε μια αμφίσημη Απόφαση, σύμφωνα με την οποία για τον ένα επαγγελματία πρέπει να ανακληθεί η άδεια λειτουργίας της επιχείρησής του, όχι όμως και για άλλους δυο που εμπίπτουν στις ίδιες απαγορεύσεις.

Έτσι, με την συγκεκριμένη Απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής, άνοιξε μια διαμάχη επτά περίπου ετών όπου κατέληξε μόλις πριν λίγες ημέρες στην έκδοση της Απόφασης του ΣΤΕ που φέρνει κυριολεκτικά «πουνεντάδα» σε αρκετά καταστήματα του Αργοστολίου.

Άνευ Επιλόγου:

Η συγκεκριμένη αυτή Απόφαση, αν και απολύτως σαφής στο αιτιολογικό της, ωστόσο δεν μπορεί ακόμη να προσδώσει στην συγκεκριμένη διαφορά οριστικό χαρακτήρα, καθώς στο σχετικό διατακτικό επαναφέρει την διαφορά να κριθεί για τα πραγματικά περιστατικά της και πάλι στο Διοικητικό Εφετείο Πάτρας που οφείλει όμως να αποφασίσει υπό το βάρος του ίδιου του ΣΤΕ. Εκεί λοιπόν θα παιχτεί και η μοίρα δεκάδων άλλων καταστηματαρχών του Αργοστολίου. Εκεί αναμένεται να φανεί και η στάση της σημερινής Δημοτικής Αρχής, καθώς και η ίδια είναι αναγκασμένη να πάρει ξανά θέση σε μια δικαστική μάχη με πολλούς αποδέκτες.
Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα
Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top