skip to Main Content
Theodorikakos 72019 (Copy)

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ-Απλή αναλογική: Ιδού οι βασικές αλλαγές σε δημοτικά & περιφερειακά συμβούλια

Βασικές προτάσεις της ΚΕΔΕ που είχε αποκαλύψει η aftodioikisi.gr από τις 13 Ιουνίου πρόκειται, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της aftodioikisi.gr, να υιοθετήσει ο νέος υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος στη ρύθμιση για την βελτίωση της κυβερνησιμότητας των δήμων που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 23 Ιουλίου.

Στον πυρήνα της η ρύθμιση θα προβλέπει ότι σε περίπτωση που το Περιφερειακό ή το Δημοτικό Συμβούλιο τα οποία έχουν τις σχετικές αριμοδιότητες δεν μπορούν να αποφασίσουν στην πρώτη συνεδρίαση για θέματα που αφορούν τις στρατηγικές επιλογές και την καθημερινή λειτουργία της περιφέρειας ή του δήμου (Προϋπολογισμός, Τεχνικό Πρόγραμμα, έργα Προμήθειες κλπ) το θέμα επανέρχεται στην Εκτελεστική Επιτροπή της περιφέρειας ή την Οικονομική Επιτροπή του δήμου, στην οποία έχει πλειοψηφία ο περιφερειάρχης ή ο δήμαρχος. Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών τόνιζαν στην aftodioikisi.gr νομικοί με τους οποίους έχει έλθει σε επικοινωνία η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ, διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας μιας τέτοιας διάταξης. Άλλωστε, όπως προσέθεταν οι ίδιες πηγές, υπάρχει μέχρι στιγμή συμφωνία τόσο της ΚΕΔΕ όσο και δημάρχων (και του ΣΥΡΙΖΑ) με τους οποίους έχει συναντηθεί ο υπουργός Εσωτερικών, στη λογική της κυβερνησιμότητας των δήμων και της αποφυγής διαλυτικών φαινομένων. Υπογράμμιζαν επίσης ότι με αυτό τον τρόπο, όλοι οι συνδυασμοί μέσα στο ΠΕΣΥ ή το δημοτικό συμβούλιο θα πιεσθούν, ώστε να βρεθεί λύση και να ψηφισθεί το θέμα.

Παράλληλα θα υπάρξει ενθάρρυνση για σύμπραξη παρατάξεων ή και μεμονωμένων συμβούλων στη λογική της πρότασης της ΚΕΔΕ, η οποία θα δηλώνεται γραπτώς στην πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Στη σύμπραξη θα πρέπει να συμμετέχει οπωσδήποτε η παράταξη του δημάρχου.

Με αυτό τον τρόπο στο ΥΠΕΣ θεωρούν ότι θα αποφευχθούν διαλυτικά φαινόμενα τα οποία, όπως πιστεύουν, θα οδηγήσει η απλή αναλογική δήμους και περιφέρειες.

Θεοδωρικάκος: Επιβεβαιώνει aftodioikisi.gr για αλλαγές Δημόσιο, Αυτοδιοίκηση

Αποφασισμένος να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα της κυβερνησιμότητας στους δήμους και στις περιφέρειες είναι ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος. Πεποίθησή του είναι ότι η  απλή αναλογική διαλύει την ουσιαστική λειτουργία των δήμων και των περιφερειών και για το λόγο αυτό θα προχωρήσει στην κατάργησή της. Έως τότε όμως, όπως εξηγεί σε συνέντευξή του στην εφημερίδα θα στηρίξει την αυτοδιοίκηση με νομοθετική παρέμβαση που αντιμετωπίζει το πρόβλημα της κυβερνησιμότητας. Όπως σας έχει ενημερώσει πρώτη η aftodioikisi.gr, ο νέος υπουργός Εσωτερικών πρόκειται να υιοθετήσει βασικές προτάσεις της ΚΕΔΕ που είχε αποκαλύψει η aftodioikisi.gr από τις 13 Ιουνίου.

Ήδη ο κ. Θεοδωρικάκος έχει ξεκινήσει μια σειρά επαφών με Δημάρχους και Περιφερειάρχες, ενώ τη Δευτέρα το μεσημέρι θα έχει σύσκεψη με τους 13 εκλεγμένους Περιφερειάρχες.

Αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Δεν με επηρεάζει η πολιτική ταυτότητα των δημάρχων. Με καθοδηγεί η αρχή ότι τώρα όλοι οι Έλληνες  ενωμένοι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Δεν υπάρχουν γαλάζιοι, κόκκινοι, πράσινοι δήμαρχοι. Τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα.

 Στις επόμενες μέρες θα καταλήξουμε στις βέλτιστες λύσεις που θα επιτρέπουν την λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών, την αντιμετώπιση των διαλυτικών  προβλημάτων που δημιούργησε η εφαρμογή της απλής αναλογικής στους Δήμους και στις Περιφέρειες.

Οι κεντρικές ιδέες είναι η διασφάλιση της πλειοψηφίας του εκάστοτε Δημάρχου ή Περιφερειάρχη τουλάχιστον στην σημαντική για την καθημερινή λειτουργία των ΟΤΑ Οικονομική Επιτροπή και η ενθάρρυνση των συμπράξεων δημοτικών παρατάξεων».

Σχετικά με επικείμενες αλλαγές στον «Κλεισθένη», όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, σημειώνει:

« Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα επεκταθεί και στον χώρο της Αυτοδιοίκησης. Θα αποτυπώνει την απόφαση μας να αποσαφηνιστούν πλήρως οι αρμοδιότητες μεταξύ κράτους και αυτοδιοίκησης.

Σήμερα κυριαρχεί μια απίστευτη πολυνομία που οδηγεί σε χαοτικές καταστάσεις γραφειοκρατίας και αναποτελεσματικότητας και να ενισχυθεί περαιτέρω  η αυτοδιοίκηση, δίνοντάς της πνοή ανάπτυξης, λειτουργικότητας και διαφάνειας. 

Και επειδή ο «Κλεισθένης» περιλαμβάνει πολλές εξαιρετικά προβληματικές διατάξεις, θα γίνει μια συνολικότερη ρύθμιση για την αυτοδιοίκηση, που θα αποκαθιστά τις στρεβλώσεις».

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναγγέλλει και την υλοποίηση της δέσμευσης της ΝΔ για απόδοση του ΕΝΦΙΑ στην Αυτοδιοίκηση:

«Είναι επίσης δέσμευση της ΝΔ να αποδοθεί ο ΕΝΦΙΑ στους Δήμους, κάτι που βέβαια δεν προβλέπεται να γίνει νωρίτερα από το 2021. Θα πρέπει να γίνει η κατάλληλη προεργασία ώστε η μεταρρύθμιση αυτή να εφαρμοστεί με λειτουργικό τρόπο».

Στο πρώτο διάστημα της θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο κ. Θεοδωρικάκος θα φέρει και την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Είναι ξεκάθαρη η δέσμευση μας για κατάργηση της απλής αναλογικής, η οποία οδηγεί σε ακυβερνησία. Ο εκλογικός νόμος θα διασφαλίζει την αντιπροσωπευτικότητα και την κυβερνησιμότητα.  Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη ανακοινώσει ότι ο εκλογικός νόμος θα αλλάξει στο πρώτο διάστημα της κυβερνητικής μας θητείας.

Βασικό του χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι θα δίνει στους Έλληνες του εξωτερικού το δικαίωμα  να ψηφίζουν στην χώρα που κατοικούν. Σε κάθε περίπτωση σε ό,τι αφορά και τον εκλογικό νόμο στόχος  μας είναι οι μέγιστες δυνατές συναινέσεις και συγκλίσεις».

Νέα επιβεβαίωση της aftodioikisi.gr προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών σε ό,τι αφορά στις αλλαγές στο Δημόσιο, για τις οποίες τονίζει:

«Η αξιολόγηση είναι προς όφελος και των πολιτών και του Δημοσίου. Μόνον έτσι θα βελτιωθεί η Δημόσια Διοίκηση επ’ ωφελεία της κοινωνίας.

Και αυτή είναι μια σημαντική ιδεολογική αξιακή επιτυχία του σημερινού Πρωθυπουργού, που έπεισε τους περισσότερους πολίτες ότι η αξιολόγηση είναι εργαλείο για την βελτίωση της καθημερινότητας τους, και όχι ένας «μπαμπούλας» που κοστίζει στους εργαζόμενους».

Στις προτεραιότητες του υπουργείου  είναι και η αναμόρφωση του Πειθαρχικού Δικαίου:

«Τέλος, είναι πολύ βασική μας προτεραιότητα η απλοποίηση του πειθαρχικού δικαίου με σκοπό την ταχύτερη και δίκαιη εκδίκαση των πειθαρχικών διαφορών. Απλοποίηση που χωρίς καμιά αμφιβολία θα συμβάλλει στην ενίσχυση της διαφάνειας και την αντιμετώπιση κάθε είδους διαφθοράς».

Σε ερώτηση για τα «κλειδιά» που οδήγησαν στην αυτοδυναμία της ΝΔ, ο κ. Θεοδωρικάκος  επισημαίνει:

«Στις εκλογές της 7 Ιουλίου η Νέα Δημοκρατία επέστρεψε σε ποσοστά αντίστοιχα με τα υψηλά ποσοστά του κόμματος την περίοδο προ κρίσης αγγίζοντας το 40%. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα σε τρία μόλις χρόνια υλοποίησε πολύ πετυχημένα την στρατηγική της ενότητας της ανανέωσης και της διεύρυνσης της παράταξης. Η στρατηγική αυτή αποδείχτηκε συμπαγής και νικηφόρα επαναφέροντας την αυτοπεποίθηση και την δυναμική στο χώρο της νέας Δημοκρατίας.

Η προγραμματική λύση που προτείναμε ήταν η μόνη αξιόπιστη που έδινε προοπτική και στέρεη ελπίδα στους πολίτες. Γι’ αυτό, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες μετά από τεσσεράμισι χρόνια τοξικότητας και διχασμού  επέλεξαν τη ΝΔ, τη μόνη πατριωτική δύναμη που μπορεί να τους εξασφαλίσει δουλειές και ασφάλεια . Επομένως και μια καλύτερη ζωή.

Καθοριστική σημασία στην εξέλιξη της εκλογικής αναμέτρησης είχε η σταθερή υπεροχή του Κ. Μητσοτάκη απέναντι στον Αλ. Τσίπρα στους δείκτες που αφορούν τα πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά. Στην μάχη αυτή, η ελπίδα νίκησε το φόβο και η αλήθεια το ψέμα. Αλλά μην έχετε καμία αμφιβολία ότι η αναμέτρηση αυτή θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια».

Διαβάστε ακόμη στην aftodioikisi.gr :

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ-Απλή αναλογική: Ιδού οι βασικές αλλαγές σε δημοτικά & περιφερειακά συμβούλια

ΥΠΕΣ: Τι αλλάζει στο Δημόσιο -Προτεραιότητες αξιολόγηση, πειθαρχικό δίκαιο

Νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης & κατάργηση απλής αναλογικής -Από το 2021 ο ΕΝΦΙΑ στους δήμους

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top