skip to Main Content
Apokali4h 298×218 (Copy)

Αποκάλυψη: Έφεση – καταπέλτης από τον Εισαγγελέα εφετών στην αθώωση στελέχους αυτοκινητοβιομηχανίας για το θάνατο της Ολυμπιονίκη Άννας Πολλάτου

Ο αντεισαγγελέας Εφετών Χρήστος Καραγιάννης θεωρεί πως ο εκπρόσωπος της εταιρίας που κατασκεύασε το smart που οδηγούσε η ολυμπιονίκης έπρεπε να κηρυχθεί ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια διότι υπήρχε κατασκευαστικό λάθος στο αυτοκίνητο.

NEWSROOM icon
Αποκάλυψη: Έφεση – καταπέλτης από τον Εισαγγελέα εφετών στην αθώωση στελέχους αυτοκινητοβιομηχανίας για το θάνατο της Ολυμπιονίκη Άννας Πολλάτου

DIKASTIKO.GR / ΕΙΔΗΣΗ / 

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: ΕΦΕΣΗ – ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΕΦΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΩΩΣΗ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗ ΑΝΝΑΣ ΠΟΛΛΑΤΟΥ

Ανοίγει ξανά η υπόθεση του θανάτου της Ολυμπιονίκη Άννας Πολλάτου μετά την έφεση που άσκησε ο αρμόδιος Εισαγγελέας κατά της αθωωτικής απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αμαλιάδας για τον νόμιμο εκπρόσωπο της πολυεθνικής εταιρείας αυτοκινήτων.

Η Άννα Πολλάτου έχασε τη ζωή της σε τροχαίο ατύχημα όπου βάσει των καταγγελιών, ο θάνατός της επήλθε λόγω κατασκευαστικού λάθους στο αυτοκίνητο που οδηγούσε. Ωστόσο, η απόφαση του Πλημμελειοδικείου προς τα τέλη Απριλίου οδήγησε στην αθώωση του νόμιμου εκπροσώπου της αυτοβιομηχανίας σε βάρος του οποίου είχε ασκηθεί ποινική δίωξη.

Στη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας κατέθεσαν μηχανικοί και πραγματογνώμονες, όπου βάσει του συνηγόρου της οικογένειας της Άννας Πολλάτου παρουσίασαν αδιάσειστα στοιχεία πως ο θάνατος επήλθε λόγω κατασκευαστικού λάθους. Με την έφεση – καταπέλτη, ο Εισαγγελέας στρέφεται εκ νέου κατά του εκπροσώπου της αυτοβιομηχανίας.

«Η ύπαρξη κατασκευαστικών ελαττωμάτων του οχήματος και η πλημμελής τήρηση των απαιτούμενων προδιαγραφών ασφαλείας φρονούμε ότι θεμελιώθηκε με αναλυτική τεκμηρίωση, με επιστημονική επάρκεια και με παράθεση συγκεκριμένων στοιχείων» αναφέρεται στην έφεση, παραπέμποντας στις καταθέσεις τεχνικών συμβούλων μηχανικών, αλλά και στις καταθέσεις των πραγματογνωμόνων μηχανικών που διορίστηκαν αυτεπαγγέλτως από το Τμήμα Τροχαίας Αμαλιάδας.

Άμεση σύνδεση των κατασκευαστικών ελαττωμάτων και του θανάτου

«Από το αποδεικτικό αυτό υλικό συνάγεται ότι ουδόλως δικαιολογείται κατά τη σύγκρουση οχημάτων η απόσπαση του τιμονιού, ενώ ειδικά από το είδος της υπό κρίση σύγκρουσης, που ήταν οπισθονωτιαία (πρόσκρουση στην πίσω πλευρά του οχήματος Smart), αλλά και από το μέγεθος της σφοδρότητας αυτής (παρέμεινε σχεδόν άθικτη η καμπίνα του οχήματος) δεν δικαιολογούνταν η αποκόλληση του ευρισκόμενου στο εμπρόσθιο μέρος ταμπλό των οργάνων λειτουργίας του οχήματος» τονίζεται στην έφεση του Εισαγγελέα.

«Από τις καταθέσεις εξάλλου όλων των ανωτέρω μαρτύρων, αλλά και από την κατάθεση της προϊσταμένης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών Αγγελικής Τσόλα και την τεχνική γνωμοδότηση του ιατροδικαστή Φίλιππου Κουτσαύτη, προκύπτει ότι υφίσταται αιτιώδης σύνδεσμος ανάμεσα στα κατασκευαστικά ελαττώματα του οχήματος και στην επέλευση του θανάτου της Άννας Πολλάτου, καθόσον η αποκόλληση του ταμπλό και του τιμονιού αφαίρεσαν το απαιτούμενο πλαίσιο στήριξης της παθούσας και αύξησαν ουσιωδώς και σε ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό το μέγεθος των δυνάμεων που αυτή δέχθηκε, με συνέπεια να βρεθεί εκτός πλαισίου καθίσματος, προς τα πίσω και αριστερά και να αποβιώσει ακαριαία» υπογραμμίζεται. Άννα Πολλάτου

Στην έφεση του ο Εισαγγελέας αντικρούει και τα επιχειρήματα της πλευράς του εκπροσώπου της αυτοβιομηχανίας. «Οι ισχυρισμοί όμως αυτοί φρονούμε ότι δεν έχουν πειστική θεμελίωση και δεν δύνανται να δικαιολογήσουν την αποκόλληση του ταμπλό και του τιμονιού του οχήματος (σπάσιμο εγκάρσιας τραβέρσας – βάσης στήριξης κολώνας τιμονιού και ταμπλό), γεγονότα που συνετέλεσαν αιτιωδώς στην αφαίρεση της ζωής της παθούσας Άννας Πολλάτου» τονίζεται.

Μπορούσε ο κατασκευαστής να αποφύγει το αξιόποινο αποτέλεσμα του θανάτου

Για τους λόγους αυτούς, παραπέμπει τον υπεύθυνο της κατασκευάστριας εταιρίας για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια. «Επομένως, με βάση όσα εκτέθηκαν ανωτέρω και από την εκτίμηση του συνόλου του αποδεικτικού υλικού της υποθέσεως, φρονούμε ότι πληρούται η νομοτυπική μορφή του αδικήματος της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, καθόσον ο κατηγορούμενος Χ.Β., με την ιδιότητα του νόμιμου εκπροσώπου της εταιρείας “Daimler AG” κατασκευάστριας εταιρίας του οχήματος μάρκας Smart, τύπου Fortwo, από αμέλεια, από έλλειψη δηλαδή της προσοχής που όφειλε κατά τις περιστάσεις, μπορούσε και ήταν υποχρεωμένος να καταβάλει, δεν επέδειξε την επιβαλλόμενη κατά αντικειμενική κρίση προσοχή και επιμέλεια που όφειλε να επιδείξει, με βάση τους νομικούς κανόνες, τις συνήθειες που επικρατούν στις συναλλαγές και τη λογική» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Και καταλήγει: «Είχε δε τη δυνατότητα, με βάση την επαγγελματική του εξειδίκευση, τις γνώσεις και ικανότητές του, να προβλέψει και αποφύγει το αξιόποινο αποτέλεσμα της πράξης του, το οποίο από έλλειψη της προαναφερόμενης προσοχής δεν προέβλεψε, με αποτέλεσμα να προκαλέσει το θάνατο της παθούσας Άννας Πολλάτου, ο οποίος συνδέεται αιτιωδώς με την προεκτεθείσα υπαίτια συμπεριφορά του».

Γ. Μαρακάκης: Δεν θα μπει κάτω από το χαλί ένα τέτοιο σκανδαλώδες έγκλημα

«Για πρώτη φορά διώκεται στην Ελλάδα ως κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από αμέλεια αλλοδαπός νόμιμος εκπρόσωπος μιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Το τροχαίο της Άννας Πολλάτου έχει δυο πρωτοφανή δεδομένα. Την αποκόλληση του τιμονιού από την κολόνα του και την εισχώρηση του ταμπλό μέσα στην καμπίνα του οδηγού. Εξαιτίας μάλιστα της αφαίρεσης του τιμονιού όχι απλώς χάθηκε ο έλεγχος του αυτοκινήτου αλλά δεν άνοιξε και ο αερόσακος κατά τη σύγκρουση. 

Η πρωτοφανής συμπεριφορά του αυτοκινήτου δεν εξηγήθηκε ποτέ έως σήμερα από την κατασκευάστρια εταιρεία» τόνισε ο Γιάννης Μαρακάκης, συνήγορος πολιτικής αγωγής της οικογένειας της Ολυμπιονίκη.

«Η απαλλακτική πρωτόδικη απόφαση ήταν απογοητευτική και απέδειξε ότι οι τεχνικές δυσκολίες αποπροσανατόλισαν. Ο Εφετης εισαγγελέας παρά την ασφυκτική προθεσμία ορθά προσέβαλε την προκλητική κατά την άποψη μας απόφαση και έτσι ένα τέτοιο σκανδαλώδες έγκλημα δεν θα μπει κάτω από το χαλί» υπογράμμισε.

Δείτε τι έγραφε το dikastiko.gr για την αθωωτική απόφαση του Πλημμελειοδικείου Αμαλιάδας

ΠΗΓΗ

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top