skip to Main Content
ΚΟΝΤΟΝΗΣ ΚΟΛΟΚΟΤΣΑΣ ΠΛΑΤΕΙΑ (Copy)

Απάντηση του Δημάρχου Ζακύνθου …..

…στον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Σταύρο Κοντονή

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ και Βουλευτή Ζακύνθου,

Με κατάπληξη, αλλά και με μεγάλη οδύνη, αναγνώσαμε το Δελτίο Τύπου σας για συμβολική αποχή σας από τις εκδηλώσεις των Θεοφανείων, λόγω ανικανότητας, όπως υποστηρίζετε, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η Ζάκυνθος βουλιάζει στα προβλήματα με πρώτο αυτό της διαχείρισης απορριμμάτων, τη χρεοκοπία του Δήμου, την υποστελέχωση του προσωπικού του και τη συσσώρευση χρεών προς τη ΔΕΗ, ΙΚΑ και Τράπεζες (μαύρα δάνεια), επί δεκαπενταετίας και πλέον.

Για το τελευταίο ζήτημα, το οποίο το γνωρίζετε καλά αφού ήσασταν δικηγόρος της ΔΕΗ, ο Δήμος μαζί με τη ΔΕΥΑΖ ζήτησε να μας βοηθήσετε για να επιλυθεί και να εγκριθούν πολύμηνες δόσεις για την εξόφληση των οφειλών.

Οφειλές για τις οποίες τώρα μας κατηγορείτε, χωρίς να λαμβάνετε υπόψη την οικονομική κρίση, αλλά και την αφαίμαξη του εισοδήματος των συμπολιτών μας. Σας ενημερώνουμε ότι υπερβαίνει το 1,5 εκ. ευρώ η απόδοση των δημοτικών τελών από τη ΔΕΗ, χρήματα που προέρχονται από τη μη σωστή εξόφληση και τις ρυθμίσεις που κάνει η ΔΕΗ προς τους καταναλωτές. Ένα εκατομμύριο ευρώ οφείλουν στη ΔΕΥΑΖ οι καταναλωτές της πόλεως Ζακύνθου. Κρίνετε σκόπιμο σε αυτούς τους καταναλωτές να κοπεί το νερό; Συνολικά το χρέος των καταναλωτών προς τη ΔΕΥΑΖ σε περίοδο οικονομικής κρίσης, ανέρχεται στο ποσό των 4.601.333 ευρώ.

Ασφαλώς και γνωρίζετε όλη την πορεία του χρέους της ΔΕΗ σε περίοδο παχέων αγελάδων και φυσικά σήμερα που ο κόσμος αδυνατεί να πληρώσει ακόμη και το νερό του.

Εμείς αναγνωρίζουμε το χρέος και προσπαθούμε με νέα έργα ύψους 10 εκ. ευρώ το 2017 να βελτιώσουμε την κατάσταση του νερού στη Ζάκυνθο και επίσης να εισπράξουμε με κάθε νόμιμη ενέργεια μας τις οφειλές των καταναλωτών νερού.

Για την πλατεία Σολωμού παλέψαμε στο “μαύρο 2015” να μην απενταχθεί το έργο, να αρχίσει η χρηματοδότηση την 17η Δεκεμβρίου 2014 και να την παραδώσουμε “κόσμημα” με ευρωπαϊκά χρήματα (Πράσινο Ταμείο), ενώ η δική σας πρόταση ήταν να πλακοστρωθεί όπως-όπως η πλατεία και να χάσουμε τα πολύτιμα ευρωπαϊκά χρήματα.

Στο ζήτημα διαχείρισης των απορριμμάτων έχετε συμβάλλει απόλυτα στη σημερινή τραγική κατάσταση.

Το 2012 ο τότε Υπουργός Εσωτερικών, κ. Μιχελάκης δια του ειδικού του συμβούλου, κ. Ιωάννη Γιάνναρου, έψαχναν απεγνωσμένως τις Τοπικές Αρχές για άμεση χρηματοδότηση που αφορούσε την εγκατάσταση μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων εκτός ΧΥΤΑ Σκοπού, εσείς τότε ως Βουλευτής Ζακύνθου που ήσασταν; Τι πράξατε, όταν γνωρίζατε πως αναμέναμε και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου;

Βεβαίως τότε ήσασταν αντιπολίτευση, όμως κατείχατε τη μονοεδρική της Ζακύνθου. Όταν ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Κρατικής Διοίκησης, κ. Αγγελάκας πήρε απόφαση για την αδειοδότηση του “Λίβα” το 2013, εσείς μαζί με άλλους παράγοντες του νησιού προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και δεν διαμαρτυρηθήκατε για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ το 2014, μια απόφαση που ήταν “βόμβα” για τη Ζάκυνθο.

Φροντίσατε τότε να πιέσετε την κυβέρνηση και λοιπούς για την άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων σε νέο χώρο με συνοπτικές διαδικασίες; Χάθηκαν τα ευρωπαϊκά προγράμματα 2007-2013. Εμείς όμως, που μας κατηγορείτε ως ανίκανους, αν και γνωρίζετε τον αγώνα μας πριν ακόμη αναλάβουμε τα καθήκοντά μας, είμαστε έτοιμοι για την ενδιάμεση και την οριστική λύση με συγκεκριμένες χρηματοδοτημένες μελέτες και πρόγραμμα.

Είμαστε η Δημοτική Αρχή που θα λύσουμε για πάντα το πρόβλημα αγωνιζόμενοι πάνω σε μία “βόμβα”, που έχει ήδη εκραγεί.

Εξερράγη βέβαια τον Φεβρουάριο του 2014 και ω του θαύματος κανείς δεν μίλησε τότε. Κατ´ εσάς για όλα τα δεινά φταίει η κακή Δημοτική Αρχή του Παύλου Κολοκοτσά, του οποίου η εντιμότητα, το ήθος και η αγωνιστικότητα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν.

Ευελπιστούμε ότι σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια και τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, οι οποίοι έμπρακτα μας στηρίζουν, το 2017 θα είναι έτος έργων και αντιμετώπισης των χρόνιων προβλημάτων με πρώτη προτεραιότητα τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Το μόνο που με κρατάει δυνατό είναι η αγάπη για τον τόπο μου. Κινούμαι ανιδιοτελώς και από την πρώτη ημέρα της εκλογής μου άπλωσα χέρι συνεργασίας και ευγένειας στις Τοπικές Αρχές του νησιού (Βουλευτή, Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχη, κλπ). Αυτή είναι η εντολή του Ζακυνθινού λαού. Να υπάρχει πνεύμα ομόνοιας και συνεργασίας.

Δυστυχώς, η Ζάκυνθος ταλανίζεται εδώ και 20 χρόνια από μια “αρρώστια”. Ο Νομάρχης τσακώνονταν με τον Δήμαρχο, ο Αντιπεριφερειάρχης με τον Δήμαρχο και ούτω καθ´ εξής. Μόνος στόχος ήταν οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Ο Τοπικός Τύπος εξάλλου γνωρίζει όλα αυτά τα θέματα, δεδομένου ότι γέμιζε καθημερινά τις σελίδες του με αντίστοιχα δημοσιεύματα.

Δυστυχώς, κ. Κοντονή, ακολουθείτε και εσείς αυτή την κακή νοοτροπία και τον κατήφορο, μένοντας μόνος.

Εμείς θα συνεχίσουμε να έχουμε το χέρι μας τεταμένο για βοήθεια, την οποία οφείλετε να δώσετε όχι απέναντι σε εμάς, αλλά απέναντι στους Ζακυνθινούς.

Λύνουμε μαζί με την Περιφέρεια και την Αντιπεριφέρεια προβλήματα 30 ετών στις υποδομές (σχέδια πόλης, νερό, διαχείριση απορριμμάτων, κλπ).

Ο θεσμικός σας ρόλος είναι να βοηθάτε τον τόπο σας, ανεξάρτητα από το ποια τοπική Αρχή είναι στη διοίκηση.

Δείτε σοβαρά και άμεσα το θέμα του Νοσοκομείου. Αλήθεια αυτά τα “μαύρα δάνεια” της Εμπορικής, της Πειραιώς και του Συνδέσμου Καθαριότητας, τις οφειλές της εταιρείας καθαριότητας προς το ΙΚΑ έφτασαν τα 17 εκ. ευρώ, δεν σας συγκίνησαν;

Βοηθήστε μας ως Υπουργός Δικαιοσύνης να ξεκαθαρίσουμε και αυτή την πληγή που ταλανίζει το Δήμο και για την οποία προσφύγαμε στη Δικαιοσύνη. Ενημερωθείτε.

Έχουμε 2,5 χρόνια θητείας ακόμη ως Τοπικές Αρχές και μαζί με την Περιφέρεια θα κριθούμε στο τέλος από το έργο μας. Ένα πράγμα δεν διαπραγματευόμαστε: Την εντιμότητα και την ηθική μας υπόσταση. Σταματήστε σας παρακαλούμε να θίγετε υπολήψεις κυρίως έντιμων υπαλλήλων του Δήμου. Υπάρχει Δικαιοσύνη την οποία τιμούμε και εμπιστευόμαστε.

Ως Δήμαρχος Ζακύνθου και ως Παύλος Κολοκοτσάς, που πορεύτηκα σε όλη μου τη ζωή με εντιμότητα και ήθος, και τίμησα τη Ζάκυνθο απ´ όποια θέση κι αν βρέθηκα, τονίζω κ. Κοντονή πως εξακολουθώ να σας σέβομαι μέχρι παρεξηγήσεως και παραμένω πιστός στις αρχές μου και στις θέσεις μου για άριστη συνεργασία, προκειμένου να κάνουμε καλό στον τόπο μας.

Εύχομαι καλή χρονιά και καλή επιτυχία στο έργο σας. Θα συνεχίσω να προσβλέπω στη συνεργασία όλων των θεσμικών φορέων της Ζακύνθου, γιατί αυτό θέλουν οι συντοπίτες μας.

Δεν θα σχολιάσω και δεν θα απαντήσω άλλη φορά σε παρόμοια Δελτία Τύπου και δημοσιεύματα απ´ όπου κι αν προέρχονται. Κριτής όλων μας είναι ο Ζακυνθινός λαός.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top