skip to Main Content
Geogikh Sxolh (Copy)

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΑΓΗ ΒΑΛΛΙΑΝΟΥ ( ΠΡΟΣ ΟΣΟΥΣ ΤΙΜΟΥΝ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ) Και Απάντηση στον Σπ. Φωκά για τη Γεωργική Σχολή

Έχει παρέλθει έτος και πλέον (6/12/18) αφ ότου δημοσιοποίησα κάποιες ανησυχίες μου για την πορεία και το μέλλον της Γεωργικής Σχολής , χωρίς κανένας (είτε από τους διοικούντες και διοικήσαντες από το 2006 μέχρις σήμερα, αλλά και από όσους κατά καιρούς τους επέλεγαν. είτε από τα Μέσα Ενημέρωσης η και κάποιες «συλλογικότητες» ενεργών συμπολιτών, η ακόμη και από κάποιους από τους πρώην αλλά και νύν τοπικούς Άρχοντες ) να ενδιαφερθεί να ρωτήσει, να μάθει και να δει αν αυτά που ανέφερα (ετήσιες ζημίες από καλλιέργειες, περίπου 35000 ευρώ και απομείωση του προοριζόμενου για επενδύσεις Αποθεματικού κατά 900000 ευρώ ) ευσταθούν ή όχι αφού οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι (Γεωργική, Βαλλιάνειος Διαχ. Επιτροπή, αλλά και η εποπτεύουσα αμφότερες Αποκ. Διοίκηση Ιονίου) απαξιούν να πάρουν δημόσια θέση και να ενημερώσουν τους συμπολίτες μας.

Τίποτε «άκρα του τάφου σιωπή».

Και αίφνης (3/12/19) άρθρο του Δρ, Σπύρου Θεοτοκάτου πρώην Προέδρου (2006-9 ) της Σχολής, που αναρτήθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με δύο σχόλια του Σπύρου Αλεβιζόπουλου στις «Αστοχίες», μαζί με «ντοκουμέντο» του 2012,και μόλις προ πέντε ημερών ( Ω του θαύματος) δημόσια απάντηση του επί είκοσι τέσσερα έτη Μέλους, και από δεκαετίας Προέδρου της Διοικ. Επιτροπής της Γεωργικής, φίλου και στενού συνεργάτη στα χρόνια της εκεί παρουσίας μου κ. Σκλάβου, που με υποχρεώνουν σε κάποιες επισημάνσεις . Ο Αλεβιζόπουλος λοιπόν παραλείπει (γιατί προφανώς δεν γνωρίζει) ,ότι παρεδόθησαν μεν στον Κοκκόση 1.177.940 ευρώ το Σεπτέμβριο του 2012, την 1/1/2006 όμως είχαν παραληφθεί από τον «εκτελούντα» χρέη Ταμίου 602503 εις τα οποία προσετέθησαν το 2006, 235840 από  την απαλλοτρίωση υπέρ του Δήμου, και το 2010, 619.000 από την πώληση του υπολοίπου Κτήματος, ήτοι σύνολον από μείωση της περιουσίας της Σχολής μεταξύ 2002 -10  1.457.343 ευρώ, ενώ παρεδόθησαν το 2012 ,1.177.940 δηλαδή, αδικαιολόγητη έως παράνομη μείωση Αποθεματικού και μεταξύ 2006-10, κατά 279 .403 ευρώ, εκ των οποίων 144,924 από ζημιογόνες Καλλιέργειες, με τρεις Γεωπόνους, Γεωτεχνικούς στη Σχολή.

Πάνω σε αυτά τα στοιχεία (που έχω δημοσιοποιήσει και επικοινωνήσει κατ’  επανάληψη ) οι φίλοι Πρόεδροι ποιούν την νήσσαν, επί πλέον δε ο μεν Θεοτοκάτος δεν αναφέρει γιατί δεν προχώρησε επί ολόκληρη τριετία η ίσως ενδιαφέρουσα πρόταση του (ας μην προβληθεί από κανέναν ως εμπόδιο το Καταστατικό, είχε τροποποιηθεί από το 1995 με πρωτοβουλία Κοσμετάτου) ο δε Σκλάβος γιατί επί εν έτος τώρα αρνείται να δώσει τα οικονομικά στοιχεία για τα οποία μέμφεται τον Αλεβιζόπουλο ότι δεν ζήτησε. Όσον αφορά δε τον υπαινιγμό του περί« επιφύλαξης παντός νομίμου δικαιώματος» θα μπώ μόνον στο πειρασμό να σχολιάσω ότι τον ίδιο ακριβώς υπαινιγμό,- απειλή μου έχει απευθύνει η Διαχ. Επιτροπή του Βαλλιανείου σε επιστολή της 8/10/19, (χωρίς να έχω βεβαίως σπιλώσει κανέναν ) επιβεβαιώνοντας έτσι τον ισχυρισμό μου περί δύο Επιτροπών σε συσκευασία της μιάς, οι οποίες πλέον το μόνο που μπορούν και πρέπει άμεσα να κάνουν είναι να προχωρήσουν επιτέλους , έστω και με καθυστέρηση δέκα ολόκληρων χρόνων, σε ότι είχε προτείνει από το 2009, ο ίδιος ο κ. Σκλάβος, όταν δήλωνε (Πρ,.Βαλ.. 473/2009) «Η Σχολή βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Το τίμημα της πώλησης του Κτήματος πρέπει να κεφαλαιοποιηθεί προς όφελος του Κληροδοτήματος, του τόπου και των κατοίκων του νησιού. Η νέα διοίκηση πρέπει να ανοίξει αυτό το θέμα Να γίνει ευρεία συζήτηση μεταξύ ανθρώπων που γνωρίζουν για να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι καλό για τη Σχολή. Ασφαλώς δεν ισχυρίζομαι ότι ευθύνεται μόνον ο Σκλάβος ή ο Θεοτοκάτος, ή ακόμη τα ομαδικώς παραιτηθέντα αλλά σιωπούντα Μέλη. Φταίνε πολλοί, ακόμη κι ο «Χατζηπετρής» Ας αναλάβει καθένας τις ευθύνες του, πριν να είναι πολύ αργά, Ήδη κάποιοι συσκέπτονται για την αξιοποίηση του Αλσους Κουτάβου χωρίς τη Σχολή.

Και κάτι τελευταίο, την αλλεργία της ενιαίας Επιτροπής σε απαντήσεις (εδώ δεν απήντησαν για την προσβλητική απουσία τους από την επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των ΒΑΛΛΙΑΝΩΝ τη βούληση και την μνήμη των οποίων – υποτίθεται – διακονούν )και γενικά στην δημόσια λογοδοσία δεν αποδίδω σε (κατά Αλεβιζόπουλο) «παχυδερμία». Πρόκειται μάλλον περί ευφιούς αναστροφής του γνωστού «λέγε-λέγε κάτι θα μείνει» σε «μη μιλάς μην απαντάς στο τέλος θα βαρεθούν, θα φοβηθούν και τίποτε δεν θα γίνει».

Τραυλίατα 7/01/2020

Σπυρογιάννης Π. Φωκάς

πρώην Πρόεδρος Γεωργικής

Απάντηση στον Σπ. Φωκά για τη Γεωργική Σχολή

Επ’ αφορμής πρόσφατου δημοσιεύματος του κ Σπυρογιάννη Φωκά με τίτλο       “Γεωργική Σχολή Βαλλιάνου για όσους τιμούν τη μνήμη του” σημειώνω τα εξής :

  1. Την τριετία 2006-2009 είχα την ιδιαίτερη τιμή να συμμετέχω στη Διοικούσα Επιτροπή της Γεωργικής Σχολής ΠΑΝΑΓΗ ΒΑΛΛΙΑΝΟΥ μαζί με τους κ.κ. Μάκη Τραυλό, Μάκη Βαλλιανάτο, Μάκη Βασιλάτο και Βλάδη Σκλάβο, όλοι μας με τεκμηριωμένη επιστημονική κατάρτιση, καταξιωμένη ενεργή επαγγελματική δραστηριότητα και με αξιοπρέπεια ως μέλη της κοινωνίας μας.
  2. Δεν κλείσαμε την γεωργική επιστήμη στους τέσσαρις τοίχους μιας Σχολής. Αντιθέτως επιδιώξαμε να απελευθερωθεί και να διαδοθεί πλήρως η πληροφορία που υπήρχε από τη γεωργική εξέλιξη, έτσι ώστε να μπορεί να τη γνωρίσει ο τελικός ντόπιος επαγγελματίας και ερασιτέχνης χρήστης που τη χρειάζεται, όπως οραματίστηκε ο Ιδρυτής και Χορηγός της Σχολής  ΠΑΝΑΓΗΣ  ΒΑΛΛΙΑΝΟΣ.
  3. Κατανοώντας σε βάθος τις αλλαγές που συντελούνται στην κοινωνία δημιουργήσαμε συνθέσεις (Μπενάκειο Ινστ/το, ΕΚΠΑ, Κορρές ΑΕ, τοπική ΔΑΟΚ, κλπ) αλλά και τολμήσαμε αναγκαίες υπερβάσεις (όπως μεταξύ άλλων, συντήρηση του αμπελώνα και του ελαιώνα της Σχολής με όλες τις γηγενής ποικιλίες, αποκλειστικά και μόνο για να μην χαθεί το σπάνιο ντόπιο γενετικό υλικό ενώ απόκτησε η Σχολή αναγνωρισμένο εμπορικό σήμα βιοκαλλιέργειας, τυποποίησης και διάθεσης ευρύ αριθμού παραγόμενων αγροτικών προϊόντων, δράση που στηρίχθηκε από μικρή μόνο μερίδα ευαισθητοποιημένων συμπολιτών μας ενώ αδιαφόρησαν οι συλλογικότητες του τοπικού επισιτισμού, εστιατόρια, ξενοδοχεία, επιμελητήριο, κλπ) παράλληλα δε, τακτοποιήσαμε χρονίζουσες  σοβαρές οικονομικές εκκρεμότητες (ΙΚΑ, Εφορία, Μισθοδοσίες, κλπ). Τονίζω ότι οι τρίχρονες δραστηριότητες  της εν λόγω Διοίκησης χρηματοδοτήθηκαν από τους τόκους διασφαλίζοντας το επενδυτικό Κεφάλαιο της Σχολής (προϊόν πώλησης Κάτω Κτήματος, απαλλοτρίωση δρόμου προς ΒΙΠΕ, κλπ).
  4. Η πρόταση αξιοποίησης της Περιουσίας της Γεωργικής Σχολήςως «Επισκέψιμο  Πολυλειτουργικό  Αγρόκτημα» σκόνταψε στο από 1906 ισχύον Καταστατικό της Σχολής. Στο υπό τροποποίηση Καταστατικό έτους 1995 υπήρχε κενό ως προς τη διαχείριση από τη Σχολή Επιδοτούμενων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων το οποίο καλύψαμε με την υποβολή προς τη Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημάτων του Υπουργείου Οικονομικών ολοκληρωμένης  πρότασης – προσθήκης ώστε αφού εγκριθεί να εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.
  5. Τα ετήσια οικονομικά στοιχεία διαχείρισης και οι αποφάσεις των εκτελεσμένων δραστηριοτήτων της εν λόγω Διοίκησης δημοσιεύτηκαν στο τοπικό τύπο της εποχής, παρουσιάστηκαν δημόσια στις υλοποιηθείσες επιστημονικές ημερίδες, στις συνεντεύξεις τύπου και στην επετειακή επιστημονική εκδήλωση των 100 χρόνων από την ίδρυση της Γεωργικής Σχολής, συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν ομόφωνα από τα Μέλη της τότε Διαχειριστικής Επιτροπής του Βαλλιανείου Κληροδοτήματος (το οποίο έχει και την αρμοδιότητα ορισμού της εκάστοτε Διοίκησης της Γεωργικής Σχολής) και τέλος υποβλήθηκαν προς αξιολόγηση στην πολιτική ηγεσία επιθεώρησης των Εθνικών Κληροδοτημάτων, δίχως να έχει καταλογιστεί κάποια παρατήρηση-σημείωση.

Αγαπητέ φίλε, πρώην Πρόεδρε, κ. Φωκά,

Εμπνέομαι από τους πρωτοπόρους και μαθαίνω από αυτούς. Με τους απαιτητικούς και τους καινοτόμους, με αυτούς που εξερευνούν τις δυνατότητες της εποχής είμαι σε διαρκή διάλογο ως ενεργός πολίτης, ευχόμενος να συναντηθούν οι τροχιές μας σε ένα παραγωγικό και δημιουργικό έργο.

Δρ.  Σπυρίδων  Ανδρ.  Θεοτοκάτος,

πρώην Πρόεδρος  Διοικ. Επιτροπής Γεωργικής Σχολής Π. ΒΑΛΛΙΑΝΟΥ

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top