skip to Main Content
FRG 7661  (Copy)

Αντιπαραθέσεις με φόντο το «καθαρό» νερό στο Αργοστόλι

DSC_5942 (Copy)

Μετά το ζήτημα της Υγείας, το πιο σοβαρό θέμα που συζητήθηκε στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν αυτό που αφορούσε την έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου και Δ.Ε.Υ.Α.Κ. για την εκτέλεση της πράξης: «Προμήθεια Προκατασκευασμένης Μονάδας Αφαλάτωσης δυναμικότητας 10.000 κυβικών μέτρων ανά μέρα στο Αργοστόλι».
Πρόκειται για ένα έργο πνοής, που αν ολοκληρωθεί θα καταστεί επιτέλους εφικτό για τους κατοίκους του Αργοστολίου να πίνουν καθαρό νερό από τη βρύση τους, δίχως τα χρόνια προβλήματα του υπάρχοντος δικτύου. Για το θέμα τοποθετήθηκε ο Αναπληρωτής Δήμαρχος, Διονύσης Λυκούδης λέγοντας ότι «η δική μας ευθύνη είναι η σύναψη της προγραμματικής σύμβασης ένεκα του γεγονότος ότι η ΔΕΥΑΚ δεν έχει διαχειριστική επάρκεια για την ένταξη του έργου. Το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται ούτε να εγκρίνει, ούτε να απορρίψει κάποια μελέτη αλλά να στηρίξει την υποβολή της πρότασης. Η μελέτη προβλέπει ότι θα παράγεται 10.000 κυβικά καθαρό νερό την ημέρα, το οποίο θα επαρκεί για τις ανάγκες του Αργοστολίου, ακόμη και τις περιπτώσεις της έντονης τουριστικής περιόδου. Η επιβάρυνση που θα έχουμε θα είναι 0,20-0,25 λεπτά ανά κυβικό. Πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να αφήσουμε στην άκρη την αρένα των αντιπαραθέσεων και τις κοκορομαχίες για άλλα θέματα. Πρέπει να συνταχθούμε με το «ναι» γιατί οι προθεσμίες είναι μέχρι τις 30 Ιουνίου και δεν έχουμε κανένα περιθώριο να διαφωνήσουμε, να μεμψιμοιρούμε».

«Αφήστε τους πανηγυρισμούς και τις φανφάρες»
Η οικειοποίηση του έργου από την πλευρά της «Ισχυρής Κεφαλονιάς» προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, με τον Θεόφιλο Μιχαλάτο να συνιστά στη Δημοτική Αρχή να αφήσει στην άκρη τους πανηγυρισμούς και να φροντίσει να παράγει έργο. «Ακόμη για το θέμα ποιος ανακάλυψε την Αμερική υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Το έργο αυτό έχει παιχθεί άλλες φορές στο προεκλογικό πρόγραμμα της Ισχυρής Κεφαλονιάς για να μας πει ότι το Αργοστόλι θα πιει καθαρό νερό. Δεν ανακάλυψε την Αμερική ο Αναπληρωτής Δήμαρχος. Μακάρι να προχωρήσει το έργο και να γίνει επιτέλους. Το σημαντικό δεν είναι ποια Δημοτική Αρχή θα καρπωθεί το έργο αλλά να υλοποιηθεί. Εύχομαι να γίνει και να πανηγυρίζουμε όλοι μαζί. Ομως δεν θέλω να γίνει για μια ακόμη φορά όπως με το Ληξούρι, που λέγατε ότι θα το αλλάξετε και τώρα έχουμε ένα εγκαταλειμμένο Ληξούρι. Αφήστε τους πανηγυρισμούς και τις φανφάρες και κάντε δουλειά. Εχουν χαθεί τα αυτονόητα. Μακρής και Πλατύς Γιαλός, Μύρτος, δεν μας λέτε αν σπάνε και πωλούν σταλακτίκες στη Δρογκαράτη. Προσγειωθείτε και κάντε ότι μπορείτε. Αν μπορείτε!». Ο Βασίλης Ρουχωτάς, από τη μεριά του, απεύθυνε έκκληση προς τον κ. Λυκούδη να προσκομίσει τη μελέτη για να την εξετάσει και η αντιπολίτευση. «Εμείς θέλουμε να είμαστε συνοδοιπόροι στο θέμα της υδροδότησης του Αργοστολίου. Δεν υπάρχει θέμα ότι δεν θέλουμε το έργο. Ζητάμε, όμως, πληροφορίες. Γιατί δεν μας τις λέτε; Επτασφράγιστο μυστικό είναι; Μην μας στερείτε αυτό το δικαίωμα».

«Η αντιπολίτευση δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος της αποστολής της»
Ο Σπύρος Σαμούρης υπογράμμισε, από την πλευρά του, ότι «με εκπλήσσει ο Αντιδήμαρχος ότι δεν έχει πει μια καλή κουβέντες για τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές. Για το Θεό δηλαδή! Κι εμείς είχαμε οράματα. Πολλά έργα ήταν δρομολογημένα που θέλεις τώρα να οικειοποιηθείς. Δεν μιλάς σε παλαβούς! Ευχόμαστε να γίνει κάποια στιγμή αυτό το έργο αν υπάρχει χρηματοδότηση και να ανασάνει το Αργοστόλι». Στα λεγόμενα του κ. Σαμούρη, απάντησε ο Νίκος Ανουσάκης λέγοντας ότι «δεν λέμε ότι είμαστε θεοί αλλά κι από εσάς δεν έχουμε ακόμη μια καλή κουβέντα. Πρόκειται για ένα έργο πνοής που αν γίνει θα ωφελήσει και τις επόμενες γενιές. Είναι πολύ σημαντικό να μπορεί ο Αργοστολιώτης να πίνει νερό από τη βρύση του». Η ψήφιση του θέματος πέρασε τελικά κατά πλειοψηφία με τον Αναπληρωτή Δήμαρχο, Διονύση Λυκούδη να κλείνει τη δευτερολογία του, κατηγορώντας τη στάση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. «Φαίνεται ότι η αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου ούτε στα μεγάλα ζητήματα μπορεί να σταθεί στο ύψος της αποστολής της. Θεωρεί ότι είναι ποινικό αδίκημα που θέλουμε να παραδώσουμε καθαρό νερό στους κατοίκους του Αργοστολίου. Αυτή είναι η μικρότητα, η μεμψιμοιρία και το πολιτικό τους ύψος. Σεβόμαστε τα όνειρα αλλά ας σεβαστούν και την ικανότητα μας να τα υλοποιήσουμε».

Ρεπορτάζ Μιχάλης Ανδρεαδάκης

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top