skip to Main Content
Voskopoulos Ampe 1304327 (Copy)

Ανεπανάληπτος: Πέθανε ο Τόλης Βασκόπουλος

Ο Τόλης Βοσκόπουλος έφυγε από τη ζωή λίγες μέρες πριν από τα γενέθλια του. Υπέστη ανακοπή καρδιάς και δεδομένων των προβλημάτων υγείας που είχε τον τελευταίο καιρό, δεν άντεξε. 

Ανεπανάληπτος… Ένα από τους μεγαλύτερους θρύλους του λαϊκου τραγουδιού, ο Τόλης Βοσκόπουλος, πέθανε σε ηλικία 81 ετών.

Ο Τόλης Βοσκόπουλος έφυγε από τη ζωή λίγες μέρες πριν από τα γενέθλια του. Υπέστη ανακοπή καρδιάς και δεδομένων των προβλημάτων υγείας που είχε τον τελευταίο καιρό, δεν άντεξε. 

Ο τραγουδιστής εισήχθη πριν κάποιες εβδομάδες εσπευσμένα με προβλήματα στο αναπνευστικό, διότι ένιωσε μία έντονη δύσπνοια και είχε χαμηλό οξυγόνο.

ÐÑÙÔÁÈËÇÌÁ ÐÅÑÉÏÄÏÕ 1970 – 71 32ç áãùíéóôéêÞ 13_6-1971 ÁÅÊ-ÐÑÏÏÄÅÕÔÉÊÇ 6-0

Ο Τόλης Βοσκόπουλος ήταν ένας από τους σημαντικότερους τραγουδιστές στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, και μακράν ο πιο εμπορικός. Όταν πρωτοξεκίνησε στο τραγούδι λόγω του στυλ, του στησίματος του στο πάλκο, και του τρόπου ερμηνείας και ντυσίματος, οι φανατικοί θαυμαστές του τον αποκαλούσαν Πρίγκιπα . Ένας καλλιτέχνης που έχει φανατικούς θαυμαστές, και όπως λένε χαρακτηριστικά «τον Βοσκόπουλο ή θα τον λατρεύεις ή δεν θα τον ακούς καθόλου».

Ο Τόλης Βοσκόπουλος βρισκόταν στην κορυφή του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού για δεκαετίες, γεγονός που οδήγησε τον εξίσου μεγάλο καλλιτέχνη και στιχουργό σε πολλές επιτυχίες του Γιάννη Πάριο να δηλώσει: «ο μόνος σταρ που έχει η Ελλάδα είναι ο Τόλης». Μάλιστα όπως έχει δηλώσει ο Γιώργος Γερολυμάτος τη δεκαετία του 1970 οι νέοι τραγουδιστές έσπαγαν το δόντι τους προκειμένου να μοιάσουν στον Βοσκόπουλο (λόγω της χαρακτηριστικής οδοντοστοιχίας του καλλιτέχνη).

Ο Γιώργος Ζαμπέτας στην αυτοβιογραφία του σημειώνει: «Ο Τόλης είναι γεννημένος θεατρίνος. Ανεβαίνει στην πίστα και την καταπίνει όλη. Γιατί η πίστα όταν ανεβαίνεις σου λέει: φάε με για θα σε φάω. Να ξηγιόμαστε. Μεγάλος εργάτης ο Βοσκόπουλος, ο μεγαλύτερος».

Play Video

Η πορεία στο καλλιτεχνικό στερέωμα

Γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου του 1940 στον Πειραιά (Κοκκινιά), όντας το εικοστό παιδί της οικογένειας Βοσκόπουλου (19 αδελφές). Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1958, σε ηλικία 18 ετών σε σκηνοθεσία Θάνου Τράγκα, και πέντε χρόνια αργότερα, το 1963, έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο. Μπήκε στη δισκογραφία με το τραγούδι Βήμα-βήμα του αξέχαστου μουσικοσυνθέτη Λυκούργου Μαρκέα. Η καθιέρωσή του στο πεντάγραμμο ήρθε με την Άγωνία τη σημαδιακή χρονιά του 1968 (σύνθεση Γιώργου Ζαμπέτα) που μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα ξεπέρασε τις 300.000 πωλήσεις, ένα άπιαστο νούμερο για εκείνη την εποχή.

Είχε ένα εντυπωσιακό φάσμα συνεργασιών, ερμηνεύοντας τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα, του Μίμη Πλέσσα, του Άκη Πάνου, του Θανάση Πολυκανδριώτη, του Μάριου Τόκα, του Γιάννη Πάριου, του Γιώργου Κατσαρού, του Κώστα Βίρβου, του Φοίβου και πολλών άλλων.

Στην ιστορία έχει μείνει η συνεργασία του με τον Στράτο Διονυσίου

Μάλιστα όταν οι 2 καλλιτέχνες τραγουδούσαν στη Θεσσαλονίκη ένα απόγευμα αποφάσισαν να πάνε να παίξουν μπιλιάρδο. Η αγάπη του κόσμου για τα λαϊκά είδωλα ήταν τόσο μεγάλη που μέσα σε λίγη ώρα έξω από τη καφετέρια είχαν μαζευτεί χιλιάδες θαυμαστές με αποτέλεσμα να χρειαστεί η συνδρομή της αστυνομίας προκειμένου να μπορέσουν να βγούν από το μαγαζί.

Για παραπάνω από 35 χρόνια όλες του οι εμφανίσεις ήταν sold-out με τον Πρίγκιπα να αποθεώνεται από τους φανατικούς θαυμαστές. Τραγούδια-επιτυχίες όπως «Δυο καρδιές», «Το φεγγάρι πάνωθέ μου», «Μα εγώ αγαπώ μία», «Και εσύ θα φύγεις», «Γλυκά πονούσε το μαχαίρι», «Οι άντρες δε μιλούν πολύ», «Άιντε στην υγειά της», «Αδέλφια μου, αλήτες, πουλιά», «Ανεπανάληπτος», «Πριν χαθεί το όνειρο μας», «Της Χελιδονούς το ρέμα», «Τσιγγάνα για χατίρι σου», «Ψύλλοι στα αφτιά μου», «Μου χρωστάει μια αγάπη η ζωή» και πόσα άλλα, όλα αγαπημένα, ακόμα και από κείνους που δεν λάτρεψαν το Βοσκόπουλο. Γιατί ο Βοσκόπουλος αμφισβητήθηκε πολύ. Όμως, τι είδωλο θα ‘ταν αν δεν είχε παράφορες και ακραίες τόσο αγάπες, όσο και αντιπάθειες;

Τη δεκαετία του 1980 ο Τόλης Βοσκόπουλος θα καθιερωθεί ως Πρίγκιπας του ελληνικού τραγουδιού με φανατικούς θαυμαστές που κάνουν κάθε δίσκο του χρυσό και πλατινένιο ενώ παράλληλα κάνουν κράτηση στα κέντρα που εμφανίζεται με το μήνα προκειμένου να εξασφαλίσουν προνομιακή θέση, κοντά στο είδωλο τους.

Ως συνθέτης

Πλούσιο ήταν και το έργο του ως συνθέτης. Μερικοί καλλιτέχνες που ΄χουν ερμηνεύσει τραγούδια του είναι: Δούκισσα, Μαρινέλλα, Στράτος Διονυσίου, Αντώνης Ρέμος, Νότης Σφακιανάκης. Το 1971 έγραψε τη σύνθεση του τραγουδιού Αδέλφια μου αλήτες πουλιά το οποίο ερμήνευσε ο Γιάννης Βογιατζής και κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, ενώ μετείχε στο ίδιο φεστιβάλ την επόμενη χρονιά ο ίδιος, τραγουδώντας το Ξανθή αγαπημένη Παναγιά, τραγούδι που όπως είχε ειπωθεί τότε το έγραψε για τη Ζωή Λάσκαρη, η οποία ήταν παρούσα στο ακροατήριο της εκδήλωσης. Το 1976 όταν ο Στράτος Διονυσίου κρίθηκε αθώος από τις δικαστικές αρχές του έγραψε το πολύ γνωστό τραγούδι με τίτλο Αποκοιμήθηκα το οποίο έγινε μεγάλη επιτυχία κι το τραγούδησε κι ο ίδιος ο Βοσκόπουλος σε δίσκο του το 1985.

Θέατρο

Πρωταγωνίστησε αλλά και συμμετείχε σε πάρα πολλές θεατρικές παραστάσεις δίπλα σε ιερά τέρατα της ηθοποιίας όπως ο Βασίλης Αυλωνίτης, η Βλαχοπούλου, η Βασιλειάδου, ο Κώστας Χατζηχρήστος κ.ά. Από τις πιο μεγάλες επιτυχίες του ήταν τα μιούζικαλ: Οι εραστές του ονείρου (1972 μαζί με τη Ζωή Λάσκαρη), Τραγούδα θεατρίνε (1978 μαζί με τη Μαρία Αλιφέρη), Ήρθες σαν όνειρο (1998 μαζί με την Άντζελα Γκερέκου), όπου το θεατρικό σενάριο είναι στηριγμένο στον τρόπο γνωριμίας τους.

Προσωπική ζωή

Στην ιστορία έχει μείνει το ειδύλλιο του με την τραγουδίστρια Δούκισσα της οποίας ήταν μουσικός και παρτενέρ της αλλά και με την γνωστή ηθοποιό Ζωή Λάσκαρη με την οποία έπαιξαν μαζί στο θρυλικό μιούζικαλ Εραστές του ονείρου.

Ο Τόλης έκανε τέσσερις γάμους. Παντρεύτηκε πρώτα τη Στέλλα Στρατηγού (1960 – 1965), ύστερα την Μαρινέλλα (1973 – 1981), μετά την Τζούλια Παπαδημητρίου, με την οποία έχει μία κόρη, τη Χαρά (1986) (η οποία το 2021 αναγνωρίστηκε επισήμως από το δικαστήριο ότι δεν είναι η κόρη του) (1990 – 1996) και την πρώην ηθοποιό και πρ. Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και Στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας Άντζελα Γκερέκου (παντρεύτηκαν στις 2 Αυγούστου 1996 στην Κέρκυρα με κουμπάρο τον δημοσιογράφο Τέρενς Κουίκ). Με τη Γκερέκου έχουν μία κόρη, τη Μαρία, που γεννήθηκε το 2001.
 

Δισκογραφία

1967 – Αναμνήσεις
1968 – Αγωνία
1970 – Αδέλφια μου αλήτες πουλιά
1970 – Σε ικετεύω
1971 – Μια αγάπη
1972 – Στιγμές αγάπης
1972 – Στοιχηματίζω
1972 – Τόλης Βοσκόπουλος
1973 – Αγόρι μου (Συνθέτης 4 τραγουδιών)
1973 – Ας είμαστε ρεαλιστές
1974 – Μαρινέλλα Βοσκόπουλος
1974 – Εγώ κι εσύ
1975 – Εγώ τι έχω και τι θάχω
1976 – Άλλη μια φορά (Συνθέτης 3 τραγουδιών)
1976 – Όταν τραγουδώ
1976 – Σμυρνέϊκα και Λαϊκά
1977 – Είναι το κάτι που μένει
1977 – Οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουν
1978 – Τραγούδα θεατρίνε
1979 – Μέρα νύχτα παντού
1980 – Τόλης Βοσκόπουλος 80
1981 – Για όλους (Συνθέτης 9 τραγουδιών)
1981 – Καρδιά μου μόνη
1982 – Δε θέλω να θυμάμαι
1983 – Είσαι δικιά μου
1984 – Περασμένες μου αγάπες
1985 – Αυτά που τραγουδήσαμε (Συμμετοχή 3 τραγούδια)
1985 – Τότε Ο ΔΙΣΚΟΣ ΜΕ ΟΝΟΜΑΣΙΑ [ΤΟΤΕ] ΕΙΧΕ ΗΧΟΓΡΑΦΗΘΕΙ ΤΟ 1960
1985 – Τώρα
1985 – Τα Λαϊκά της νύχτας (Συμμετοχή 5 τραγούδια)
1986 – Αμέτρητα γιατί
1987 – 16 από τα ωραιότερα τραγούδια μου
1987 – Ατέλειωτο ερωτικό ταξίδι
1988 – Οι Μεγαλύτερες Επιτυχίες του
1989 – Μεγάλες Ερμηνείες
1989 – Οι Μεγαλύτερες Επιτυχίες του Νο 2
1990 – Για πάντα
1990 – Να κάνουμε έναν έρωτα όλο τρέλα
1990 – Όλη η αλήθεια
1990 – Επιτυχίες Α΄προβολής
1991 – Στάζεις έρωτα
1992 – Εγώ κι εσύ
1993 – Εγώ κι εσύ Όλες οι Μεγάλες Επιτυχίες
1993 – Κοντά σου εγώ
1994 – Τα κλασικά του Τόλη
1995 – Ανεπανάληπτος
1995 – Τα Ερωτικά
1995 – Τα πρώτα μου τραγούδια 1966 – 1971
1996 – 16 Ζεϊμπέκικα
1996 – Μάτια φεγγάρια
1996 – Τότε Τα πρώτα μου τραγούδια
1997 – Εγώ αγαπώ μόνο μία
1998 – Ήρθες σαν όνειρο
1999 – Η νύχτα γέμισε με φως
2000 – Οι Μεγαλύτερες επιτυχίες του
2000 – Τα Ερωτικά
2001 – Live 2000 – 2001
2002 – Η σωστή απάντηση
2000 – Οι Μεγαλύτερες επιτυχίες του Νο 2
2002 – Τραγουδά Βοσκόπουλο
2003 – Καλή σου τύχη
2003 – 30 Χρόνια τραγούδι Μια αγάπη μια ζωή (1970-2000)
2005 – Αντίθετο ρεύμα
2006 – Αναμνήσεις (Συλλογή 4 Cd)
2006 – 14 Μεγάλα τραγούδια
2006 – Ανθολογία 1970-2001 (Συλλογή 4 Cd)
2006 – Στης ζωής μου τις στράτες (2 Cd Live & Studio)
2007 – Να με κοιτάς στα μάτια
2007 – Χρυσή δισκοθήκη
2008 – Στο πέρασμα του χρόνου
2008 – Χρυσή δισκοθήκη Νο 2
2009 – 60 Μεγάλες Επιτυχίες (4 Cd)
2009 – Το λαϊκό τραγούδι Νο 7
2009 – Τόλης Βοσκόπουλος
2009 – Οι Μεγάλες Επιτυχίες (3 Cd)

Συμμετοχές
|
1.    Αναμνήσεις (Δούκισσα)
2.    Αγόρι μου (Δούκισσα)
3.    Εγώ κι Εσύ (Μαρινέλλα)
4.    Μαρινέλλα-Βοσκόπουλος (Μαρινέλλα)
5.    Σ’ αγαπώ (Μαρινέλλα)
6.    Η Αγάπη είναι Ελέφαντας (Αντώνης Ρέμος)
7.    Η Αγάπη Βλάπτει Σοβαρά Την Υγεία (Γιώργος Λεμπέσης)
8.    Μια γυναίκα φταίει (Βασίλης Καρράς)
9.    Ελλάδα γειά σου (Βασίλης Σαλέας)
10.    Της ψυχής μου τα κρυμμένα (Μανώλης Καραντίνης)

Φιλμογραφία

•    Η αγάπη είναι ελέφαντας (1999)
•    O άγνωστος εκείνης της νύχτας (1972) ….. Κυριάκος Λιάπης – Άρης Καίσαρης
•    Αδέλφια μου αλήτες πουλιά (1971) …. Βαντάρ
•    Μαριχουάνα στοπ (1971) …. Τόλης Βοσκόπουλος
•    Μια γυναίκα, μια αγάπη, μια ζωή (1971) …. Στέφανος
•    Aναστενάζουν οι πενιές (1970) …. Νίκος Τερζής
•    Το όνειρο της Κυριακής (1970) …. Άγγελος Κομνηνός
•    Σε ικετεύω αγάπη μου (1970) …. Μάνος Φωτίου
•    Αγωνία (1969) …. Αλέξης Καρνέζης
•    Eλπίδες που ναυάγησαν (1968) …. Γιώργος Πατέλης
•    Kαταραμένη ώρα – Τραγούδησέ μου μανούλα (1968) …. τραγουδιστής
•    Mείνε κοντά μου, αγαπημένε (1968) …. Αλέξης Βαλίδης
•    Θα κάνω πέτρα την καρδιά μου (1968) …. Δημήτρης
•    Συντρίμμια τα όνειρά μας (1967) …. Tάκης Ρώτας (και συνθέτης, τραγουδιστής)
•    Τ’ αδέλφια μου (1966) …. Μανώλης Καρδάσης (και συνθέτης)
•    Ο Αριστείδης και τα κορίτσια του (1964) …. Γιώργος Αναγνώστου και Ρωξάνη Αργυροπούλου
•    Ο θαλασσόλυκος (1964)
•    Ήταν όλοι τους κορόιδα (1964)
•    Ένας ζόρικος δεκανέας (1964)
•    Ο Γιάννης τα’ κανε θάλασσα (1964) …. Λάκης
•    Kάτι να καίει (1963) …. Πέτρος (τραγούδι)
•    Mεσάνυχτα στη βίλλα Νέλλη (1963)
•    Tρεις κούκλες κι εγώ (1960) …. κομφερανσιέ σε νυχτερινό κέντρο

Πηγή: με πληροφορίες από wikipedia

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Voutos Press
Back To Top