skip to Main Content
Assets LARGE T 420 54666056 (Copy)

Ανδριάντας του Γεράσιμου Αρσένη θα στηθεί στη νέα Παναγή Βαλλιάνου

Τον αείμνηστο Κεφαλονίτη πολιτικό Γεράσιμο Αρσένη θα τιμήσει ο Δήμος Κεφαλονιάς, στήνοντας ανδριάντα επί του νέου πεζόδρομου που ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες στην Παναγή Βαλλιάνου.

Την απόφαση εισηγείται ο Σπύρος Ματιάτος, ως πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής  στο αυριανό δημοτικό συμβούλιο και αναμένεται να ψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία.

Ο ανδριάντας θα στηθεί πάνω σε τσιμεντένια βάση 3 x 2 μέτρα και θα τοποθετηθεί μπροστά από την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς.

Παρίσης: Έντιμος, πείσμων, δίκαιος και διεκδικητικός. Να τον τιμήσουμε.

Ο δήμαρχος της Κεφαλονιάς χαρακτηρίζει τον μεγάλο Κεφαλονίτη πολιτικό ότι ήταν «ευφυής και ηγετικός, λαµπρό ελληνικό ανοιχτό µυαλό, µορφή ηγετική, έντιµος σαν διαυγές κρύσταλλο, πείσµων, δίκαιος και διεκδικητικός, µε ευρύτατη παιδεία και διεθνή αναγνώριση, ευαίσθητος ανθρωπιστής µε υψηλά ιδανικά, ελευθερία, δηµοκρατία, ριζοσπαστισµό» και προσθέτει ότι είναι υποχρεώση του Δήμου να τον τιμήσει.

Ο Αλέξανδρος Παρίσης για τον Γεράσιμο Αρσένη

Η Κεφαλλονιά ολόκληρη και ο ∆ήµος µας, νοιώθουν υπέρτατη ηθική υποχρέωση να τιµήσουµε τον
µεγάλο συµπατριώτη µας σπουδαίο πολιτικό, αείµνηστο Γεράσιµο Αρσένη. Μία απόδοση τιµής είναι και η τοποθέτηση του ανδριάντα του σε περίβλεπτη θέση στο Αργοστόλι.

Ο ευπατρίδης Γεράσιµος Αρσένης είναι γέννηµα θρέµµα του νησιού µας, ενός τόπου που ποτέ δεν
έβγαλε ούτε από τις σκέψεις και την καρδιά του, ούτε από την ζωή του, κι ούτε από τα σχέδιά του. Από όποια θέση υπηρέτησε τον πολιτικό χώρο ο Γεράσιµος αφιέρωνε ένα µεγάλο κοµµάτι στην ιδιαίτερη πατρίδα του, για το «καλό του τόπου», για την προκοπή της δικής του Κεφαλλονιάς.

∆εν θα αναφερθώ στο ευρύτερο εθνικό και πολιτικό του έργο, έργο για το οποίο είναι υπερήφανη
ολόκληρη η Ελλάδα. Κι ούτε στη διεθνή δράση του και αναγνώρισή του για την οποία είναι γνωστό ότι έχει εισπράξει εύσηµα από ποικίλους φορείς ανάµεσα στους οποίους είναι το Οικουµενικό
Πατριαρχείο, τα Ηνωµένα Έθνη, η Κυπριακή ∆ηµοκρατία, το Ισραήλ, η Αρµενική Εθνική Επιτροπή,
Ελληνορωσικοί σύνδεσµοι και σύλλογοι, πολλά ονοµαστά πανεπιστήµια του εξωτερικού.

Η πολιτική του παρακαταθήκη, η αξιοπρέπεια, το ήθος του, η διαύγεια των ενεργειών του, το άσπιλο
του χαρακτήρα του, η αγάπη του για κάθε τι εθνικό και ελληνικό, έχουν γραφεί πλέον στην ιστορία και αποτελούν υπόδειγµα πολιτικού Ανδρός διεθνούς κύρους και αναγνώρισης για τον οποίο η
Κεφαλλονιά είναι υπερήφανη. Θα αναφερθώ επιγραµµατικά µόνο στο τι προσέφερε ο ίδιος στο νησί µας.

Την «Κεφαλλονιά των ονείρων του» την είχε οραµατισθεί ως ένα διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο παροχής υψηλού επιπέδου παιδείας και µε αυτόν τον άξονα προχώρησε στην γέννηση εκ του µηδενός του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Για να εδραιώσει το σχέδιό του αυτό προχώρησε στην αγορά µέρους της Βαλλιανείου Γεωργικής Σχολής στο Αργοστόλι και στην ανακατασκευή και επανίδρυση ως τεχνολογικό ίδρυµα πλέον, της ιστορικής σχολής ΒΕΣ στο Ληξούρι. Επίσης µερίµνησε για την αγορά από την ΕΤΒΑ του κτήµατος ∆ιονυσίου Λαυράγκα µε στόχο να γίνει εκεί Μουσική Ακαδηµία, το Μουσικό Μουσείο Ιονίου και το Ανοικτό Θέατρο Κεφαλλονιάς, έργο το οποίο στηρίζουµε σε συνεργασία µε την ΠΙΝ.

Στον Αίνο ίδρυσε και λειτούργησε το ροµποτικό αστεροσκοπείο «Εύδοξος», τοποθέτησε µόνιµο
κλιµάκιο της Ελληνικής Πολεµικής Αεροπορίας και δυο αεροπλάνων πυρόσβεσης (PZL) για να
διαφυλάττουν κυρίως τον µοναδικό εθνικό δρυµό, αποπεράτωσε το ∆ηµοτικό Θέατρο «Ο Κέφαλος»,
χρηµατοδότησε την πρωτοποριακή ∆ιαδηµοτική Επιχείρηση για το Περιβάλλον και την Καθαριότητα, το Κλειστό Γυµναστήριο Ληξουρίου, Πολιτιστικά Κέντρα, το Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο και την Βιβλιοθήκη, νέες σχολικές αίθουσες πρωτοβάθµιας και δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης, λιµάνια, µαρίνες, στήριξε ποικίλες πολιτιστικές δράσεις και ποικίλα άλλα έργα, «ων ουκ έστιν αριθµός».

Ο παθιασµένος Κεφαλλονίτης Γεράσιµος Αρσένης έµεινε πλέον στην ιστορία όχι µόνον του τόπου µας, και ολοκλήρου της Ελλάδας, αλλά και της παγκόσµιας πολιτικής σκηνής, ως υπόδειγµα προσωπικού ήθους, πολιτικής συνέπειας, διορατικότητας που εκλείπει, εµβληµατικής ανιδιοτέλειας, ως υπόδειγµα λάτρη της χώρας µας και του απανταχού Ελληνισµού τον οποίο υπηρέτησε µε αυταπάρνηση και διαρκείς αγώνες στα διεθνή fora. Εξαιρετικά ευφυής και ηγετικός, λαµπρό ελληνικό ανοιχτό µυαλό, µορφή ηγετική, έντιµος σαν διαυγές κρύσταλλο, πείσµων, δίκαιος και διεκδικητικός, µε ευρύτατη παιδεία και διεθνή αναγνώριση, ευαίσθητος ανθρωπιστής µε υψηλά ιδανικά, ελευθερία, δηµοκρατία, ριζοσπαστισµό, κέρδισε την βαθύτατη εκτίµηση, την αγάπη και τον σεβασµό όλων.

Ο ∆ήµος Κεφαλλονιάς τιµώντας τον µεγάλο πολιτικό συµπατριώτη µας αποφάσισε την τοποθέτηση του ανδριάντα του µπροστά στον χώρο της Π.Ε. Κεφαλληνίας.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top