skip to Main Content
Admin Ajax (Copy)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

            Η Επιτροπή Αγώνα αγροτοκτηνοτρόφων που είχε συγκροτηθεί το προηγούμενο διάστημα με αφορμή τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου μας και με σκοπό την καλύτερη οργάνωση μας με τη δημιουργία Συλλόγου,με αγωνιστική διάθεση και αισιοδοξία, ανακοινώνουμε τη σύσταση Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

            Συναντήσαμε και συναντάμε καθημερινά στη ζωή μας την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και της Ε.Ε., που με πυξίδα την Κοινή Αγροτική Πολιτική βρίσκονται απέναντι στα δίκαια αιτήματά μας.

            Πιο συγκεκριμένα:

 • Ένα χρόνο μετά από το καταστροφικό πέρασμα του Ιανού, οι αποζημιώσεις που έχουν δοθεί για τις ζημιές που είχαμε σε ζωικό, φυτικό κεφάλαιο, σε εγκαταστάσεις, μηχανήματα και αλιευτικά σκάφη είναι ελάχιστες.
 • Σε αρκετούς συναδέλφους προστέθηκαν κι άλλα προβλήματα μετά το καταστροφικό χαλάζι στη νότια Κεφαλονιά στις 15 Μάη και την μεγάλη πυρκαγιά στον Ελειό .
 • Στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη αλλά και άλλες περιοχές της χώρας οι Δασικοί χάρτες αναδεικνύουν ξεκάθαρα τις επιδιώξεις της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης ώστε να συγκεντρωθεί η γη και να γίνουν επενδύσεις κεφαλαίων διαφόρων επιχειρηματικών ομίλων, ακόμη και σε περιοχές Νατούρα.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι αγρότες μικροϊδιοκτήτες  να μη μπορούν να προβούν στις απαραίτητες ενστάσεις λόγω αυξημένου κόστους και να κινδυνεύουν να χάσουν την ιδιοκτησία τους αλλά και τις επιδοτήσεις που δόθηκαν μέσω των συμβολαιακών προγραμμάτων.
 • Παραμένει το διαχρονικό πρόβλημα των απαράδεκτα χαμηλών τιμών για την πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων που διαμορφώνουν οι εμποροβιομήχανοι, ενώ ταυτόχρονα  σε αυτές τις συνθήκες κερδοσκοπούν, εκτοξεύοντας τις τιμές για τον καταναλωτή. Παίρνοντας υπόψη το κόστος παραγωγής (σπόροι, εφόδια, λιπάσματα, καύσιμα, ρεύμα, νερό), το οποίο συνεχώς αυξάνεται, οι  τιμές στο γάλα, το κρέας, στα αγροτικά προϊόντα συνολικά είναι καταστροφικές, γιατί δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδά μας Πόσο μάλλον που δεν αφήνουν ένα εισόδημα για τις ανάγκες μας και αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.
 • Πουλάμε τα αρνιά και τα κατσίκια σε εξευτελιστικές τιμές, ακόμη και κάτω από το κόστος. Η χαμηλή τιμή στο γάλα και τη φετινή χρονιά πάει μαζί με την αύξηση στο κόστος των ζωοτροφών και συνολικά στο κόστος παραγωγής που ήταν πολύ μεγαλύτερο και φέτος και όλα δείχνουν ότι θα μεγαλώσει κι άλλο.
 • Την ίδια ώρα οι κυβερνήσεις ορίζουν κατώτατες εγγυημένες τιμές για το μεγάλο κεφάλαιο,όπως εφαρμόζεται στα διόδια, για να θησαυρίζουν εις βάρος μας οι κατασκευαστικές εταιρίες που διαχειρίζονται τις εθνικές οδούς της χώρας, όπως και με το πετρέλαιο που δεν είναι αφορολόγητο για τους αγρότες αλλά είναι αφορολόγητο για τους εφοπλιστές.
 • Δεν έχουμε την στοιχειώδη γεωπονική- κτηνιατρική συνδρομή από κάποιο δημόσιο φορέα ώστε να μειώσουμε το κόστος παραγωγής μας και να μην κινδυνεύουν η παραγωγή και τα ζώα μας. 
 • Είναι τεράστιες οι ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ιδιαίτερα στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη με την υποστελέχωση και υπολειτουργία σε όλες τις δομές υγείας και τα αγροτικά ιατρεία.Από τα παραπάνω δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα προβλήματα με την πανδημία.
 • Μεθοδεύουν την αποκοπή των επαγγελματιών ψαράδων απ’ τον αλιευτικό πλούτο της περιοχής, αποθαρρύνοντας τη νέα γενιά, να ακολουθήσει το επάγγελμα του ψαρά. (μεθοδεύσεις ιδιωτικοποίησης του  Καταφυγίου Αγίας Πελαγίας, δεν υπάρχει κανένα καρνάγιο στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη).Από τη φετινή χρονιά εφαρμόζεται πρόσθετο τέλος ιδιοκτησίας για τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη,προσθέτοντας ένα ακόμη χαράτσι στους συναδέλφους αλιείς.

            Από τα παραπάνω ενδεικτικά προβλήματα προκύπτει η ανάγκη της οργάνωσης ενός αγώνα για την ίδια μας την επιβίωση. Η μαζική συμμετοχή σε αυτόν είναι προϋπόθεση για να δούμε έστω και λίγο να βελτιώσουμε την ζωή μας. Και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε δυναμώνοντας το Αγροτοκτηνοτροφικό Συλλόγο που θα  διεκδικεί την άμεση επίλυση τους. Με βήματα στην οργάνωση μας, το συντονισμό με άλλους βιοπαλαιστές αγρότες σε όλη την Ελλάδα.Με τη συμμετοχή περισσότερων κτηνοτρόφων,αγροτών,αλιέων στο Σύλλογο.

            Απαιτούμε εδώ και τώρα:

 • Να δοθούν με βάση τις αιτήσεις  αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Στα πλαίσια αυτά να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να εξασφαλίσει την αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% τη ζημιά στην παραγωγή και στο κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, χωρίς καθυστερήσεις, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες.
 •  Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα και σε όλους όσοι πλήττονται, από την πανδημία , το lockdown, την υπολειτουργία των λαϊκών αγορών και των καταστημάτων , από ζημιές, τον παγετό.
 • Μείωση του κόστους παραγωγής.
 • Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα μας που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.
 • Αύξηση της τιμής στο γάλα και κατοχύρωση κατώτατης εγγυημένης τιμής που θα μας προστατεύει από τους μεγαλεμπόρους του γάλακτος. Αυτοί κερδοσκοπούν στις πλάτες μας και καθορίζουν τις τιμές ανάλογα με τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς και τις εξελίξεις στην οικονομία.
 • Να επαναλειτουργήσουν άμεσα τα δημοτικά σφαγεία.
 • Να χωροθετηθούν και να λειτουργήσουν άμεσα χώροι για καρνάγιο σε όλους τους Δήμους στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη για να συντηρούμε οι αλιείς τα σκάφη μας απρόσκοπτα.
 • Εκσυγχρονισμός όλων των αλιευτικών καταφυγίων και υποδομών σε Κεφαλονιά και Ιθάκη με ευθύνη του κράτους, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες των αλιέων.
 • Να απαλλαγούν οι αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς από τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ για όσο διάστημα διαρκεί η Πανδημία. Η πληρωμή να γίνει από την κυβέρνηση.
 • Να καταργηθεί το τέλος ιδιοκτησίας για τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη.
 • Αύξηση των  αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
 • Απαλλαγή από δόσεις δανείων για τον μικρό παραγωγό. Να καταργηθεί το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ.
 • Μείωση της τιμής στο αγροτικό ρεύμα και διαγραφή χρεών σε ΔΕΚΟ.
 • Αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες-κτηνοτρόφους  και όχι στους εφοπλιστές.
 • Καμία κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας, χωραφιών, αποθηκών, αγροτικών μηχανημάτων κ.α. που βρίσκονται στο “κόκκινο”, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300 χιλ.Ε . Καμία διακοπή ρεύματος νερού σε σπίτια, χωράφια και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
 • Να δοθούν άτοκα δάνεια σε αγρότες-κτηνοτρόφους για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες μας.
 • Η νέα ΚΑΠ κινείται σε ακόμη χειρότερη κατεύθυνση με μείωση των επιδοτήσεων. Να μη γίνει καμία μείωση. Να συνδεθεί η επιδότηση με την παραγωγή.
 • Να γίνουν άμεσα όλα τα αναγκαία και απαραίτητα αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα προστασίας των αγροτικών καλλιεργειών της αγροτικής οδοποιίας, καθώς και όλα τα έργα υποδομής για την εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης.
 • Ιδιαίτερα για τους Δασικούς Χάρτες να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με δική της ευθύνη, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους αγρότες. Να μην χρησιμοποιηθούν για το ξεκλήρισμα των αγροτών (ιδιαίτερα για τα ιόνια νησιά που ισχύει το ειδικό καθεστώς), να λυθεί άμεσα το πρόβλημα εξαιρέσεων από αναδάσωση λόγω πυρκαγιών κ.α.

            Καλούμε τους αγρότες- κτηνοτρόφους-αλιείς της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης

σε εκλογές για την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου και Ελεγκτικής Επιτροπής

από τις 1 έως τις 7 Νοεμβρίου.

Οι εγγραφές νέων μελών θα συνεχίζονται κανονικά και τις ημέρες των εκλογών.

            Για την υπόλοιπη διαδικασία των εκλογών όπως και για την κατάθεση ψηφοδελτίων θα ενημερώσει η Εφορευτική Επιτροπή.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

Προσωρινός πρόεδρος: Παναγής Σωτήρας   6994381029

Προσωρινός γραμματέας: Βασίλης Βασιλάτος   6983712502

Η Προσωρινή Διοίκηση

Ληξούρι 7/10/2021

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top