skip to Main Content
Κίνημα Αλλαγής 2 (Copy)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ν.Ε. ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ

Αργοστόλι, 318-2021

ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ

Μπροστά σε μια ακόμα δυσάρεστη έκπληξη βρισκόμαστε στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Ήδη δεκάδες δημοσιεύματα  αναφέρουν ότι βρίσκεται σε κίνδυνο η λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς, λόγω της αναστολής εργασίας μη εμβολιασμένων εργαζομένων σε αυτή.

Πιο αναλυτικά, από τις 8 νοσηλεύτριες που εργάζονται στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, 4 δεν επιθυμούν ακόμα να εμβολιασθούν με αποτέλεσμα να πρόκειται να τεθούν σε αναστολή εργασίας από αύριο, Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021. Έτσι δημιουργείται ένα κλίμα αβεβαιότητας σχετικά με την επιχειρησιακή δυνατότητα να λειτουργήσει η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού με το μισό προσωπικό. Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων των νεφροπαθών ασθενών, ενημερώθηκαν ότι θα πρέπει να αναζητήσουν άλλο νοσοκομείο για την εξυπηρέτησή τους για την διενέργεια αιμοκάθαρσης 3 φορές την εβδομάδα. Το γεγονός αυτό δημιουργεί εύλογα έντονη ανασφάλεια στους νεφροπαθείς καθώς είναι δύσκολο να μετακινούνται τόσο συχνά στην Πάτρα ή σε άλλα νοσοκομεία στην Ηπειρωτική Ελλάδα για την θεραπεία τους.

Η 6η Υγειονομική Περιφέρεια και ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς απάντησαν στα δημοσιεύματα, ενημερώνοντας γενικόλογα και αόριστα ότι η Μονάδα θα συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς όμως να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες και χωρίς να διευκρινιστεί εάν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την ενίσχυση του Νοσοκομείου με προσωπικό ώστε να καλυφθούν τα κενά που θα προκύψουν από την αναστολή εργασίας.

Για μια ακόμα φορά, γινόμαστε μάρτυρες της έλλειψης σχεδιασμού και της ανεπάρκειας του επιτελικού κράτους της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Η κατάσταση αυτή έχει δυσμενείς επιπτώσεις για τους ασθενείς των νησιών μας.

Η Κυβέρνηση απέτυχε να πείσει τους εργαζόμενους στον χώρο της υγείας για την αναγκαιότητα και την ωφέλεια του εμβολιασμού. Αναλώθηκε σε απειλές και πρόστιμα χωρίς να επενδύσει σε μια καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον εμβολιασμό. Παράλληλα όμως δεν υπήρξε κάποια μέριμνα, κάποιος σχεδιασμός σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των μονάδων υγείας, έχοντας ως δεδομένο ότι ένας αριθμός υγειονομικών θα τεθεί σε αναστολή εργασίας λόγω μη εμβολιασμού.

Τον πανικό και την έλλειψη προετοιμασίας της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας για την κατάσταση αυτή αποδεικνύει η απόφαση για την αναστολή των κανονικών αδειών των υγειονομικών από 1 Σεπτέμβρη. Η κίνηση αυτή αφενός κρίνεται προσβλητική απέναντι στους εξουθενωμένους υγειονομικούς που αποζητούσαν λίγες ημέρες ξεκούρασης ύστερα από 18 μήνες εξαντλητικής εργασίας και αφετέρου η αναστολή των αδειών και η μετακίνηση εργαζομένων από μια κλινική σε μία άλλη δεν αρκεί σε βάθος χρόνου να καλύψει επαρκώς τα κενά που θα προκύψουν από την αναστολή εργασίας.

Μάλιστα σε εξειδικευμένες μονάδες των Νοσοκομείων, όπως η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, ούτε η μετακίνηση προσωπικού από άλλα τμήματα του νοσοκομείου μπορεί να δώσει τη λύση, καθώς απαιτείται ειδική εξάμηνη εκπαίδευση προτού ένας νοσηλευτής ή μια νοσηλεύτρια μπορέσει να εργαστεί στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.

Ερωτώνται εκ νέου επομένως ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ και ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς, προκειμένου να απαντήσουν στους κατοίκους των νησιών μας συγκεκριμένα:

1. Με πόσο προσωπικό θα λειτουργεί από αύριο, Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021 η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού;

2. Πόσους ασθενείς θα μπορεί να εξυπηρετήσει η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού σε καθημερινή βάση; Πόσοι νεφροπαθείς θα αναγκαστούν να αναζητήσουν άλλο νοσοκομείο εκτός νησιού για αιμοκάθαρση;

3. Έχουν δρομολογηθεί προσλήψεις ή έστω αποσπάσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την κάλυψη των κενών που θα δημιουργηθούν στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς από την αναστολή εργασίας;

4. Θα γίνει μετακίνηση προσωπικού από άλλες κλινικές του ΓΝ Κεφαλονιάς προς την Μονάδα Τεχνητού Νεφρού ; Αυτές οι κλινικές πώς θα λειτουργήσουν εάν μειωθεί περαιτέρω το προσωπικό τους;

5. Ποια η μέριμνα για τους νεφροπαθείς ασθενείς που θα χρειασθεί να μετακινηθούν εκτός νησιού για την αιμοκάθαρση;

Σε μια περίοδο που η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη για την ενίσχυση του ΕΣΥ, βλέπουμε τις μονάδες υγείας να αποψιλώνονται με προσωπικό λόγω της αναστολής εργασίας των μη εμβολιασμένων υγειονομικών χωρίς σχέδιο για νέες προσλήψεις για την αναπλήρωση των κενών.

Το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς, είναι χρόνια υποστελεχωμένο με ελλείψεις σε Παθολόγους, Πνευμονολόγους και Αναισθησιολόγους. Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δεν λειτουργεί. Το προσωπικό εργάζεται με απαράμιλλη ευσυνειδησία και υπευθυνότητα. Αντί όμως να ακούμε για ενίσχυση του Νοσοκομείου με προσωπικό, βλέπουμε να μειώνεται ακόμα περισσότερο ο αριθμός των εργαζομένων σε αυτό.

Θεωρούμε ανεπίτρεπτο οι νεφροπαθείς, χρονίως πάσχοντες, που πρέπει 3 φορές την εβδομάδα να προσέλθουν στο Νοσοκομείο για αιμοκάθαρση, να ζουν μέσα στην αβεβαιότητα και το άγχος χωρίς να ξέρουν εάν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν στο ΓΝ Κεφαλονιάς. Οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν άμεσα να δώσουν λύση στο πρόβλημα και να εξασφαλίσουν στους νεφροπαθείς επαρκή θεραπεία στον τόπο κατοικίας τους.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top