skip to Main Content
700414 859701 885600160338 3811 129118935549839200 176178 778602 798287 840×400 1 (Copy)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΟΝΕΩΝ

Η ευρεία επιτροπή γονέων που συγκροτήθηκε μετά  από τις μεγάλες και πετυχημένες συσκέψεις γονέων σε Αργοστόλι και Σάμη με  πρωτοβουλία της απερχόμενης Ένωσης Γονέων,  είχε χθες Τετάρτη 2/9/2020 μαζί με εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους διευθυντές εκπαίδευσης τον κ. Α/Δήμαρχο παιδείας Αργοστολίου και τον κ.Αντιπεριφερειάρχη.

Οι παραπάνω συναντήσεις-παραστάσεις πραγματοποιήθηκαν προκειμένου να διαμαρτυρηθούμε ως γονείς  για την μέχρι σήμερα ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων για την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα σχολεία καθώς και στα μέσα μεταφοράς ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, να θέσουμε τα οξυμμένα προβλήματα που υπάρχουν  καθώς και τις ολοκληρωμένες προτάσεις των γονέων για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

Το πλαίσιο αιτημάτων που καταθέσαμε (και εγγράφως), στους παραπάνω υπεύθυνους είναι :

Εξασφάλιση των αποστάσεων ασφαλείας στις σχολικές αίθουσες. Ολιγομελή τμήματα και όχι πάνω από 15 παιδιά στην τάξη. Ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα αποτελούν οι τάξεις-κλουβιά σε κοντέινερς.  Οι μάσκες από μόνες τους  με τέτοιο συγχρωτισμό δεν εξασφαλίζουν
Επαρκείς και έγκαιρες προσλήψεις διδακτικού προσωπικού για την πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών και μάλιστα με πρόβλεψη να χωριστούν επιπλέον τμήματα όπου δεν τηρούνται τα πρωτόκολλα
Έγκαιρη και πλήρη κάλυψη της ενισχυτικής και της πρόσθετης διδακτικής διδασκαλίας
Όχι κάμερες στις τάξεις
• Ικανή και έκτακτη οικονομική ενίσχυση των σχολικών επιτροπών ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις έκτακτες ανάγκες λήψης μέτρων προστασίας στις σχολικές μονάδες (υλικά, μάσκες, αντισηπτικά, θερμόμετρα, κτιριακές παρεμβάσεις, ασφαλή μέσα θέρμανσης κ.α.)
Επαρκείς προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας. Οι 39 προσλήψεις στις οποίες προγραμματίζει Δήμος Αργοστολίου δεν φτάνουν για τις 44 σχολικές του μονάδες – αντίστοιχα στο Δήμο Σάμης οι 6 προσλήψεις δεν επαρκούν για 9 σχολεία στο Δήμο Ληξουρίου οι  9 για 9 σχολεία, ενώ  οι μισές προσλήψεις κάθε δήμου είναι μειωμένου ωραρίου.


Ασφαλείς και επαρκείς οδικές μεταφορές – εξασφάλιση των αποστάσεων και των απολυμάνσεων στα μέσα μεταφοράς μαθητών
Ενίσχυση όλων των δομών υγείας του νησιού και δημιουργία ιατρικού – επιστημονικού δικτύου επιφορτισμένου αποκλειστικά με την ενημέρωση, τον έλεγχο λειτουργίας των σχολικών μονάδων, τις σαφείς οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης,  καθώς και αντιμετώπισης τυχόν κρουσμάτων σε σχολεία βάσει πρωτοκόλλων και με μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ.

Τα παραπάνω αιτήματα αναγνωρίστηκαν ως δίκαια από όλους τους υπεύθυνους . Ωστόσο οι απαντήσεις τους επαλήθευσαν την άποψή μας ότι οι καλοκαιρινοί μήνες δεν αξιοποιήθηκαν για την προετοιμασία της επαναλειτουργίας των σχολείων με όρους που να εξασφαλίζουν την ασφαλή τους λειτουργία  και με τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής. Αποκαλύφθηκε στην πράξη ότι η λειτουργία των τμημάτων με τήρηση των  αποστάσεων όπως  υπήρχαν τον  Μάιο – Ιούνιο, απορρίφτηκε εξ αρχής  προφανώς λόγω του κόστους (περισσότερες τάξεις –  περισσότερες αίθουσες- μεγαλύτερος αριθμός εκπαιδευτικών κ.ο.κ.), ενώ ούτε διερευνητικά δεν εξετάστηκε  τέτοιο σενάριο.

Οι προϊστάμενοι των διευθύνσεων περιέγραψαν το ασφυκτικό νομικό πλαίσιο που δεν τους αφήνει πολλά περιθώρια να κινηθούν προς την κατεύθυνση λύσης των προβλημάτων. Δεσμεύτηκαν  ότι θα μεταφέρουν τα αιτήματά μας στα ανώτερα κλιμάκια και το υπουργείο.

Από την πλευρά μας επισημάναμε σε όλους, ότι πλησιάζει η έναρξη του σχολικού έτους χωρίς να έχουν φτάσει τα πολυσυζητημένα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΔΥ και οι σαφείς οδηγίες  του  πλαισίου μέτρων που θα  εφαρμοστεί.

Οι παραστάσεις μας σε Δήμο και Α/Περιφέρεια επιβεβαίωσαν τα   μεγάλα προβλήματα στο θέμα της καθαριότητας και των μεταφορών :

  • Οι προσλήψεις καθαριστών/καθαριστριών δεν έχουν ολοκληρωθεί και ενδέχεται να μην ολοκληρωθούν όλες έως τη έναρξη του διδακτικού  έτους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν πρακτικά να ανοίξουν τα σχολεία. Επιπλέον, όπως παραδέχθηκε ο Α/δήμαρχος κ. Τσιλιμιδός ο αριθμός των προσλήψεων δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες, εκτιμώντας ότι αυτές θα μπορούσαν να καλυφθούν, εφόσον οι προσλήψεις μειωμένου ωραρίου γίνονταν πλήρους απασχόλησης. Αυτό σημαίνει ότι  οι ανάγκες καθαριότητας θα καλυφθούν μόνο κατά τα 75% !!!
  • Στο θέμα των μεταφορών έχουμε καθαρή υποχώρηση στα μέτρα ασφάλειας, αφού μεθοδεύεται σχετική οδηγία που προβλέπει πληρότητα στα λεωφορεία της τάξης του 65% , όταν  τον Μάιο-Ιούνιο ήταν στο 50%!!!  Τα ταξί θα μεταφέρουν  3 παιδιά από  2 το Μάιο.

Προκύπτουν δε επιπλέον σοβαρά προβλήματα όπως π.χ. πώς θα ελέγχεται η τήρηση του ορίου πληρότητας στις μεταφορές μαθητών  που γίνονται από τις αστικές συγκοινωνίες (ΚΤΕΛ). Στην περίπτωση που το λεωφορείο συμπληρώσει την πληρότητά του στη διαδρομή τι θα συμβεί με τους μαθητές ; Θα επιτρέπεται η επιβίβασή τους οπότε θα έχουμε υπέρβαση του ορίου ή θα «ξεμένουν» στη στάση ;  Η εκτίμησή μας είναι ότι και φέτος θα υπάρχουν μαθητές που δεν θα μεταφέρονται καθόλου όπως πέρσι.

Στα παραπάνω προβλήματα η Δημοτική Αρχή και ο Αντιπεριφερειάρχης δεν μπόρεσαν να δώσουν πειστικές απαντήσεις αλλά και δεν δεσμεύτηκαν ουσιαστικά για την λύση κανενός από τα παραπάνω προβλήματα, επιβεβαιώνοντας ότι όσα λέγονται από την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές είναι για δημιουργία εντυπώσεων. Οι διαβεβαιώσεις και η συμπάθεια δεν αρκούν για να εξασφαλιστεί η υγεία των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών.

Η διευρυμένη επιτροπή των γονέων δηλώνει ότι θα συνεχίσει και θα επεκτείνει τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις με διάφορες μορφές, έως ότου παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα από όλους τους αρμόδιους κρατικούς και τοπικούς φορείς. Καλεί όλους τους γονείς, τους μαθητές αλλά και τους εκπαιδευτικούς σε συστράτευση και συμπόρευση στις επόμενες πρωτοβουλίες της ώστε να μην επιτρέψουμε  καμιά έκπτωση στην εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων για την ασφαλή παραμονή των παιδιών μας στα σχολεία.

Καλούμε τους συλλόγους γονέων να κάνουν τα παραπάνω αιτήματα αιτήματα αιχμής κάθε συλλόγου και να ανοίξουν τη συζήτηση απευθυνόμενοι ευρέως στα μέλη τους.

Ο αγώνας συνεχίζεται.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top