skip to Main Content
ΙΘΑΚΗ 3.2.22 4 (Copy)

Ανακήρυξη του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη σε επίτιμο δημότη Ιθάκης και παραλαβή πλωτού ασθενοφόρου

Ο Δήμος Ιθάκης ανακήρυξε χθες τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη σε επίτιμο δημότη Ιθάκης. Η παρουσία του Υπουργού στην Ιθάκη συνδυάστηκε με την παραλαβή πλωτού σκάφους από το Λιμενικό Σώμα, το οποίο έχει εξοπλισμό και διαμόρφωση για τη μεταφορά ασθενών και χρηματοδοτήθηκε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Το πλωτό σκάφος έχει έδρα την Ιθάκη και καλύπτει και την Κεφαλονιά.

Στο χαιρετισμό μου επισήμανα την αναβάθμιση της νησιωτικής πολιτικής στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη από το 2019, κάτι που αποδεικνύεται από τα 8 εκ. ευρώ, ποσό με το οποίο το Υπουργείο έχει ενισχύσει την Ιθάκη για υποδομές και ακτοπλοϊκές συνδέσεις. Η επόμενη μεγάλη παρέμβαση είναι στο λιμάνι Φρικών με 2 εκ. ευρώ.

Η παρουσία του Υπουργού και του Γενικού Γραμματέα κ. Κουτουλάκη ήταν σημαντική για τον προγραμματισμό επόμενων δράσεων. Δόθηκε η δυνατότητα στις δημοτικές αρχές και στους ανθρώπους της τοπικής ακτοπλοΐας να εκθέσουν προτάσεις βελτιώσεων στις λιμενικές υποδομές της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, την καθημερινή εμπειρία χρήσης των λιμένων, καθώς και άλλα θέματα σχετικά με το χαρτοφυλάκιο της νησιωτικής πολιτικής.

Ευχαριστώ θερμά την ηγεσία του ΥΝΑΝΠ για την έμπρακτη στήριξη στα νησιά μας.

Κύριε Υπουργέ, Κύριε Γενικέ, Κυρία Περιφερειάρχης, Κύριε Αρχηγέ του Λιμενικού Σώματος, Κύριοι Αντιπεριφερειάρχες, Κύριοι Δήμαρχοι, Κύριε Έπαρχε, Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, Κύριε Περιφερειακέ Διευθυντή του Λιμενικού Σώματος,

Κυρίες και Κύριοι,

Θα ήθελα να καλωσορίσω στην Ιθάκη τους επισκέπτες μας και να τους ευχαριστήσω που μας κάνουν την τιμή να είναι μαζί μας, σε μια σπουδαία μέρα για τον τόπο μας.

Επιτρέψτε μου ως μέλος της Κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας να πω λίγα λόγια για τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του κ. Γιάννη Πλακιωτάκη.

Για εμάς ο κ. Γιάννης Πλακιωτάκης δεν είναι απλά Υπουργός της Κυβέρνησης.

Υπήρξε γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος του κόμματος.

Είναι ο άνθρωπος που εγγυήθηκε την ενότητα της παράταξής μας, σε εποχές δύσκολες. Και αυτό δεν το ξεχνάμε.

Η Νέα Δημοκρατία αποτελεί τον πιο σταθερό και συνεπή πολιτικό φορέα της σύγχρονης ιστορίας της χώρας, κι αυτό το οφείλει σε ανθρώπους όπως ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

Για αυτό στη Νέα Δημοκρατία χαίρει σεβασμού και τιμάμε την προσφορά του.

Όμως σήμερα είναι η Ιθάκη που τιμά τον Υπουργό. Θεωρώ ότι η πρωτοβουλία του Δήμου Ιθάκης, είναι το επιστέγασμα μιας σχέσης εμπιστοσύνης που χτίστηκε ανάμεσα στο Υπουργείο και στην τοπικής μας κοινωνία από το 2019.

Ως νέος Βουλευτής το 2019, όταν ξεκίνησα τις επαφές μου με τα Υπουργεία για την Ιθάκη και την Κεφαλονιά, ασφαλώς είχα μεγάλες προσδοκίες από το χαρτοφυλάκιο της Νησιωτικής Πολιτικής.

Στην ηγεσία του Υπουργείου δε βρήκα απλώς συμπαραστάτες στην προσπάθεια για τα νησιά μας. Συνάντησα μια πολιτική ηγεσία που αντιμετωπίζει τον χώρο των νησιών του Ιονίου ισότιμα, στο πλαίσιο της Νησιωτικής Πολιτικής.

Αναφέρομαι ασφαλώς στον Υπουργό τον κ. Πλακιωτάκη.

Στον Γενικό Γραμματέα κ. Κουτουλάκη και την προκάτοχό του την κ. Καλογήρου

Στον Γενικό Γραμματέα Λιμένων τον κ. Κυριαζόπουλο που ήταν στην Ιθάκη για τα εγκαίνια του λιμανιού.

Και σε υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου όπως η κ. Αθηνά Φωκά.

Η βοήθεια του Υπουργείου για την Ιθάκη υπήρξε καθοριστική από το 2019.

  • Στον τομέα της υδροδότησης
  • Στις επισκευή υφιστάμενων λιμενικών υποδομών
  • Στο σχεδιασμό νέων λιμενικών έργων
  • Στην στήριξη μετά από φυσικές καταστροφές

Κύριε Υπουργέ είστε άξιος της τιμής που σας γίνεται σήμερα. Θεωρώ όμως ότι είναι εξαιρετικά τιμητικό και για εσάς να σας ανακηρύσσει ως επίτιμο δημότη του ο Δήμος Ιθάκης.

Το λέω γιατί γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια από τη δημοτική αρχή που αξίζει τη στήριξη της πολιτείας. Και είμαι βέβαιος ότι ο Δήμος Ιθάκης στα μελλοντικά του σχέδια για την ανάπτυξη του τόπου θα έχει τη συμπαράσταση που αξίζει.

Το έργο του Υπουργείου στην Ιθάκη αποτελεί την υλοποίηση των κατευθύνσεων του ίδιου του Πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι για την Κυβέρνηση δεν έχει σημασία η κομματική ταυτότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Κάθε δήμος στηρίζεται από την Κυβέρνηση. Ειδικά όταν μια δημοτική αρχή είναι σοβαρή και εργατική, βρίσκει ακόμα μεγαλύτερη ανταπόκριση και στο επίπεδο της Κεντρικής Κυβέρνησης.

Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε στόχους που πριν λίγα χρόνια έμοιαζαν μακρινοί.

Για παράδειγμα σήμερα το Λιμενικό Σώμα στον τόπο μας ενισχύεται με ένα σημαντικό πλωτό μέσο που θα εδρεύει στην Ιθάκη.

Οφείλω ασφαλώς να συγχαρώ την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και την Περιφερειάρχη κ. Ρόδη Κράτσα. Η προμήθεια ενός ελληνικής κατασκευής σκάφους από το περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα Ιονίων Νήσων, δίνει απαντήσεις σε υπαρκτά προβλήματα των νησιών μας.

Προσφέρει μια πολύτιμη λύση στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Οι ανάγκες μεταφοράς ασθενών σε νοσοκομεία της ηπειρωτικής Ελλάδας, δε συμβαδίζουν πάντοτε με τις συγκοινωνιακές επιλογές που υπάρχουν στα νησιά μας.

Είναι από τις πιο δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζουμε όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά. Να βρίσκεται σε κίνδυνο μια ανθρώπινη ζωή και να μην έχουμε τρόπο να κάνουμε μεταφορά σε ένα μεγάλο νοσοκομείο.

Η ένταξη του σκάφους στο στόλο του Λιμενικού Σώματος είναι μια ψηφίδα στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την αναβάθμιση του σώματος.

Το Λιμενικό σηκώνει ένα πολύ μεγάλο βάρος για την εθνική ασφάλεια σε όλες τις ελληνικές θάλασσες και ιδιαίτερα στο Ανατολικό Αιγαίο τα τελευταία χρόνια. Η στήριξη της πολιτείας με σύγχρονα μέσα είναι πολύτιμη.

Στο ανατολικό Αιγαίο αντιμετωπίζουμε δυστυχώς την αδιαφορία της Τουρκίας να σταματήσει στις ακτές της τα δίκτυα λαθρεμπορίας ανθρώπων.

Οι αξιωματικοί και το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής έχουν την ευγνωμοσύνη των Ελλήνων πολιτών για τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Ο εξοπλισμός που εξασφαλίζουν για το Λιμενικό Σώμα οι Έλληνες πολίτες από το υστέρημά τους, είμαι βέβαιος ότι θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο.

Εύχομαι το νέο σκάφος να είναι καλοτάξιδο και οι πολίτες και οι επισκέπτες της Ιθάκης να το χρειαστούν όσο λιγότερο γίνεται.

Θερμά συγχαρητήρια σε όσους εργάστηκαν για αυτή την πολύ σημαντική κίνηση αναβάθμισης του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top