skip to Main Content
XyXe8N5u (Copy)

Αλήθειες, ψέματα και παραλογισμοί για την Αφαλάτωση στην Άσσο

Η περιοχή του ισθμού της χερσονήσου της Άσσου, αυτή η στενή λωρίδα γης ανάμεσα σε δύο θάλασσες, αποτελεί  ίσως το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο της Κεφαλονιάς. Για όσους δεν την γνωρίζουν, πρόκειται για μια περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους και σπάνιας γεωγραφικής θέσης, αφού βρέχεται από θάλασσα και από τις δυο μεριές. Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο  ακτογραμμές Natura, ακριβώς πάνω από την πολύχρωμη παραλία της Τούρης, ενώ συγχρόνως αποτελεί  την αρχή του μονοπατιού και του δρόμου προς τον επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο του Βενετικού Κάστρου του 16ου αι.

    Παρά την υποβάθμιση που ήδη υφίσταται, με ένα παρατημένο «κουφάρι» τουριστικού περιπτέρου καθώς και την εγκατάσταση ενός άτυπου πάρκινγκ, η ομορφιά του ισθμού («λαιμού») της Άσσου είναι αρκετή ώστε να φιγουράρει σε διαφημίσεις και μπροσούρες όχι μόνο της Κεφαλονιάς αλλά και ολόκληρης της χώρας. Το μοναδικό αυτό μέρος δανείζει «πρόσωπο» στον τουρισμό μας, αποτελώντας περιουσία όχι μόνο κάθε Ασσιώτη και Κεφαλλονίτη, αλλά και κάθε Έλληνα και κάθε φυσιολάτρη από οπουδήποτε στον κόσμο.

    Τον Δεκέμβριο του 2020 ο Δήμος αποφάσισε αιφνιδιαστικά  την εγκατάσταση Μονάδας Αφαλάτωσης ακριβώς πάνω στον ισθμό της χερσονήσου της Άσσου, εγκαταλείποντας παλαιότερη τοποθεσία που βρισκόταν στις παρυφές του οικισμού. Η κίνηση αυτή, που για πολλούς βρίσκεται πέρα από κάθε λογική, αισθητική, αλλά  και περιβαλλοντολογική ευαισθησία, απετέλεσε ανεξήγητη έκπληξη για την τοπική κοινωνία αφού έγινε χωρίς ο Δήμος να πληροφορήσει τον κόσμο ή τους τοπικούς φορείς για τις προθέσεις του, όπως διαβάζουμε και στην επιστολή του τοπικού εξωραϊστικού και περιβαλλοντολογικού συλλόγου.

Για την κίνηση αυτή ο Δήμος βασίστηκε σε σωρεία ανυπόστατων επιχειρημάτων:

  1. «Δεν Υπήρχε Άλλο Μέρος Για Να Γίνει η Αφαλάτωση».

ΑΝΑΚΡΙΒΕΣ – Γιατί υπάρχουν άλλα μέρη, αλλά ο Δήμος ολιγωρεί.

     Ο Δήμος δεν προέβη σε ουσιαστική αναζήτηση εναλλακτικής τοποθεσίας για να μην γίνει η  Αφαλάτωση στον «λαιμό» παρά μόνο μετά το Δημοτικό Συμβούλιο του Μαρτίου του 2021. Και αυτό ύστερα από εξώδικο και από διαμαρτυρίες μερίδας κατοίκων, του τοπικού συλλόγου και άλλων της περιοχής.

    Στο Δημοτικό Συμβούλιο αυτό και κατόπιν πιέσεων, ο Δήμος ανακοίνωσε πρόσκληση προς ενδιαφερόμενους ευεργέτες για να ΔΩΡΗΘΕΙ οικόπεδο για την Αφαλάτωση, ΧΩΡΙΣ, παραδόξως, να συμπεριλάβει τεχνικές προδιαγραφές του οικοπέδου, και με διορία ανταπόκρισης ΜΟΛΙΣ 7 ημερών. Με άλλα λόγια αυτό που δεν κατάφερε ο Δήμος για μήνες, ήθελε (εάν πράγματι ήθελε) να συντελεστεί με δωρεά μέσα σε μία εβδομάδα.

    Ακόμα και με το ελάχιστο αυτό χρονικό περιθώριο εμφανίστηκαν δύο οικογένειες δυνάμει ευεργέτες, μέλη της ομάδας των αντιδρώντων κατοίκων, και πρόθυμες να δωρίσουν την πολύτιμη περιουσία τους, ΧΑΡΙΖΟΝΤΑΣ περισσότερα των δύο οικόπεδα για να υλοποιηθεί η Αφαλάτωση εκτός «λαιμού». Οι προσφορές, που διατυπώθηκαν γραπτώς  και κάποιες αφορούν δωρεά οικοπέδων ΔΙΠΛΑ στην αρχική γεώτρηση, θα περίμενε κανείς να ικανοποιήσουν το Δήμο που, δια στόματος δημοτικού συμβούλου, προκαλούσε  στο Δ.Σ. τους αντιδρώντες κατοίκους να «δώσουν εκείνοι λύση, δωρίζοντας οικόπεδα!».  

     Αυτονόητο το ερώτημα: ΓΙΑΤΙ δεν εξετάστηκαν από τον Δήμο αυτές οι προσφορές για ΔΩΡΕΑ οικοπέδων, που έγιναν Μάρτη του 21 και που ο ίδιος ο Δήμος εφέρετο να επιζητεί? Και εάν ο Δήμος δεν εξετάζει αυτές τις προσφορές, τότε ΓΙΑΤΙ έκανε την  πρόσκληση?        Πραγματικό μυστήριο  -ή μάλλον σκάνδαλο- αποτελεί το γεγονός ότι οι προσφορές/δωρεές απορρίφθηκαν ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΕΤΗ και ΛΕΚΤΙΚΑ σε ιδιωτικές συνομιλίες από αξιωματούχους του Δήμου -οι οποίοι στερούνται της ειδικής τεχνικής  γνώσης αλλά και αρμοδιότητας (!), κατά προφανή θεσμική αλλά και ηθική εκτροπή.

    Ας σημειώσουμε ότι, εφόσον γνωρίζουμε, οι δυνάμει ευεργέτες δεν έλαβαν καν οι ίδιοι λεκτική απόρριψη (ούτε φυσικά έγγραφη), αλλά την πληροφορήθηκαν από φήμες, γεγονός που για πολλούς συνιστά αγένεια, απαξίωση και αχαριστία από πλευράς του Δήμου.

    Μείναμε να αναρωτιόμαστε γιατί αυτή η επιμονή να απαξιωθεί η δημοτική περιουσία του περιπτέρου της Άσσου, γιατί αυτή η επιμονή να απαξιωθεί η δυνάμει κοινοτική περιουσία ενός πολύτιμου δωρηθέντος οικοπέδου- και όλα αυτά προς όφελος της εγκατάστασης μιας μονάδας αφαλάτωσης σε μέρος που, όπως έχει επισημανθεί και με εξώδικο, είναι παράνομη και υποβαθμίζει τον τόπο.

Η απορία αυτή πήγε να λυθεί από τη μεριά του Δήμου με το παρακάτω επιχείρημα:

  • «Δεν Υπάρχει Χρόνος Για Να Βρούμε Άλλο Κατάλληλο Μέρος»

ΑΝΑΚΡΙΒΕΣ – Γιατί υπάρχει επαρκής χρόνος, αλλά όχι όταν ο Δήμος ολιγωρεί.

     Η μετεγκατάσταση της σχεδιαζόμενης αφαλάτωσης από τις παρυφές του οικισμού στον «λαιμό» αποφασίστηκε τον Δεκέμβριο του 2020. Οι εργασίες αφαλάτωσης δεν προγραμματίζονται να ξεκινήσουν πριν τον Οκτώβριο του 2021 που κλείνουν ξενοδοχεία και εστιατόρια, όπως διευκρινίστηκε στο Δ.Σ. του Μαρτίου.

    ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ: Το χρονικό διάστημα άνω των δέκα μηνών που μεσολαβεί  από την απόφαση ως την έναρξη εργασιών καθιστά όχι μόνο ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΠΑΡΚΗ αλλά και ΠΛΕΟΝΑΖΟΝΤΑ το χρόνο για διαδικασίες ανεύρεσης εναλλακτικού χώρου, για εργασίες όπως γεωτρήσεις, για προσκλήσεις δωρητών, ακόμα και απαλλοτριώσεις!

    Οι απαλλοτριώσεις συγκεκριμένα δύνανται να ολοκληρωθούν σε 5 μόλις μήνες (!!) ανεξάρτητα από πιθανή υφιστάμενη αντιδικία (πόσο μάλλον όταν οι διεκδικητές του αρχικά εγκεκριμένου, εκτός «λαιμού» οικοπέδου για την αφαλάτωση δεν φέρονται  να εναντιώνονται στην απαλλοτρίωση). Τα παραπάνω γνωστοποιήθηκαν από έγκριτους νομικούς όπως την δικηγόρο κα Θεοτοκάτου, αλλά και τον  βουλευτή του νησιού μας και δικηγόρο κ. Καπάτο,  που επεσήμανε στο Δ.Σ. του Μαρτίου στο οποίο παρέστη ότι ο χρόνος επαρκεί ΚΑΙ για απαλλοτρίωση.

    Τι έχει κάνε, λοιπόν, ο Δήμος μέχρι σήμερα ώστε να βρεθεί εναλλακτικό ενδεδειγμένο μέρος για την αφαλάτωση?

Ο ΙΔΙΟΣ ο Δήμος ψήφισε τον Μάρτιο να  γίνουν κινήσεις ανεύρεσης εναλλακτικού μέρους  για την Αφαλάτωση, ώστε να αποφευχθεί η εγκατάσταση στον ισθμό της χερσονήσου!

    Ποιες κινήσεις έγιναν έκτοτε? Εάν ΚΑΜΜΙΑ και ΤΙΠΟΤΑ, τότε ΓΙΑΤΙ θα πρέπει την ολιγωρία του Δήμου να πληρώσει η Άσσος, η Κεφαλονιά, και ο τόπος ολόκληρος?

3. «Αν δεν γίνει Τώρα Η Αφαλάτωση Θα Χάσουμε Το κονδύλι»

ΑΝΑΚΡΙΒΕΣ – Γιατί το κονδύλι αποδεδειγμένα δεν έληξε «τώρα».

     Ο Δήμαρχος δήλωσε στο Δ.Σ. του Μαρτίου (που βρίσκεται αναρτημένο στο διαδίκτυο) ότι εάν «δεν γίνει η εκταμίευση του κονδυλίου για την Αφαλάτωση το β’ τρίμηνο του 2021, το κονδύλι θα χαθεί»- καθιστώντας έτσι την όλη διαδικασία «υπερεπείγουσα».

    Εάν αυτό είναι αληθές, τότε το κονδύλι έχει ΗΔΗ χαθεί, και μπορούμε όλοι μαζί να θρηνήσουμε την απώλειά του, αφού το β’ τρίμηνο του 2021 εξέπνευσε την 30η Ιουνίου 2021.

    Είναι αλήθεια? Το κονδύλι χάθηκε 30/6/21 όπως έλεγε ο Δήμος ότι θα γίνει εάν δεν εκταμιευτεί, ή ακόμα περιμένει, όπως έλεγαν οι αντιδρώντες κάτοικοι? Ποιος είχε δίκιο?

    Εάν το κονδύλι ΔΕΝ έχει χαθεί, τότε δύο περιπτώσεις φαίνεται να υπάρχουν: Είτε ο Δήμος και οι αρμόδιοι αξιωματούχοι είναι ανεπαρκώς πληροφορημένοι για ένα τόσο σοβαρό θέμα- άρα και οι ίδιοι ανεπαρκείς- είτε αναπαράγουν συνειδητά και σκόπιμα ανακρίβειες- γεγονός που δεν θα θέλαμε να πιστέψουμε.

    Να σημειωθεί ότι ΚΑΙ ο βουλευτής κ. Καπάτος επεσήμανε στο 2ο Δ.Σ. του Μαρτίου ότι το κονδύλι δεν απαλείφεται  το β’ τρίμηνο του 2021, αλλά ότι απλώς η εκταμίευση θα πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του 2022.

Χρόνος άπλετος, λοιπόν, αλλά όχι όταν ο Δήμος δεν κάνει τίποτα.

4. «Η Μονάδα Αφαλάτωσης Θα Είναι Μικρή, Καλαίσθητη, Φιλική Στο Περιβάλλον και Χωρίς Όχληση»

ΑΝΑΚΡΙΒΕΣ – Γιατί η Αφαλάτωση στον «λαιμό», όπως περιγράφεται στη μελέτη, θα είναι μνημείο περιβαλλοντολογικού και αισθητικού αίσχους.

     Η μορφή της Αφαλάτωσης έχει υποστεί μια ΑΚΡΑΙΑ όσο και ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΩΡΑΙΟΠΟΙΗΣΗ, η οποία απέχει χιλιόμετρα από την αλήθεια. Διαψεύδεται κατάφωρα από την υπάρχουσα ΜΕΛΕΤΗ,  που σχεδόν κανείς δεν διαβάζει, αλλά  και από τις εκτιμήσεις τεχνικών του ίδιου του Δήμου!

    Ακούστηκαν τεράστιες ανακρίβειες- άλλες από φήμες, μερικές ωστόσο ακόμα και σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου!- όπως ότι η εγκατάσταση Αφαλάτωσης στον Ισθμό θα συνίσταται σε ένα μόλις  5μετρο κοντέινερ, ότι θα είναι θαμμένη ή μισοθαμμένη στη γη, ότι θα στερήσει μόλις 3 θέσεις στάθμευσης, ή 5, ή 10 (τρεις συναπτές εκτιμήσεις από τον ίδιο δημοτικό αξιωματούχο σε άλλες  χρονικές στιγμές σε δύο Δημοτικά Συμβούλια).

    Επίσης ακούστηκε ότι η Αφαλάτωση ότι θα κρυφτεί πίσω από το εγκαταλελειμμένο κτήριο του Τουριστικού περιπτέρου (το οποίο τάχα δεν θα απαξιωθεί αλλά θα μπορεί να επαναλειτουργήσει), μετά ακούστηκε ότι θα γίνει μπροστά από το Τουριστικό Περίπτερο αλλά χτισμένη με πέτρες γύρω και δεν θα φαίνεται, ότι δεν θα υπάρχει ηχορρύπανση… Μόνο αξιοθέατο και μνημείο δεν ακούστηκε ότι θα είναι η Αφαλάτωση (αλλά, δυστυχώς, εάν γίνει θα είναι…)

    Η  αλήθεια είναι πολύ διαφορετική, όπως ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ αλλά και, ας το ξανατονίσουμε,  όπως ρητά διευκρίνισε στα Δ.Σ. του Μαρτίου δημοτικός σύμβουλος με γνώση τεχνικών θεμάτων (βλ. αναρτήσεις συνεδριάσεων Δ.Σ. στο διαδίκτυο).  Η αλήθεια λοιπόν:

    Οι εγκαταστάσεις πρέπει να είναι απαραιτήτως πάνω από τη γη και δεν γίνεται να χτιστούν με πέτρες ή να απομονωθούν με φυτεύσεις – αφού χρειάζονται πρόσβαση από τουλάχιστον 3 μεριές.  Επιπλέον, θα περιλαμβάνονται δύο 12μετρα μεταλλικά κοντέινερ σε συγκεκριμένη απόσταση μεταξύ τους, μεγάλες δεξαμενές νερού, πίνακα υψηλής τάσης, αντλία, απόβλητα, σωληνώσεις, κλπ.

    Ένα εργοτάξιο δηλαδή πάνω στο λαιμό της Άσσου, όπου θα πρέπει να γίνει ΚΑΙ γεώτρηση, ανεξάρτητα εάν ο «λαιμός» σηκώνει κάτι τέτοιο- που κακώς θεωρείται δεδομένο, αφού γεωλογική/περιβαλλοντολογική διερεύνηση δεν έχει γίνει.

    Η ίδια η Άσσος θα πρέπει επιπλέον να σκαφτεί ώστε να περαστούν σωληνώσεις κοντά δύο χιλιομέτρων, με επιπλέον αντλίες σε τακτά διαστήματα κατά μήκος για να στέλνουν το αφαλατωμένο νερό σε υψόμετρο 118 μέτρων από τη θάλασσα, ώστε να αποθηκευτεί στις δεξαμενές στις  παρυφές της Άσσου και μετά να  επιστρέψει πίσω στον οικισμό με πίεση. (Να σημειώσουμε πως τα χιλιόμετρα των σωληνώσεων με τα μεγάλα κόστη εκσκαφής και εγκατάστασης θα μπορούσαν να ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΘΟΥΝ εάν η Αφαλάτωση εγκαθίστατο ψηλά, κοντά στις δεξαμενές αποθήκευσης όπως ήταν το αρχικό σχέδιο.)

    Όσο για την ηχορρύπανση, αρκεί μία επίσκεψη στην απομακρυσμένη από τον τοπικό οικισμό Αφαλάτωση του Φισκάρδου για να διαπιστωθεί ο μόνιμος, «υψηλής όχλησης» θόρυβος. (Αβίαστα βγαίνει εδώ το συμπέρασμα πως οι Φισκαρδιώτες που τοποθέτησαν την θορυβώδη και κακάσχημη αφαλάτωση μακριά και σε ύψωμα, δεν ξέρουν το συμφέρον του Φισκάρδου… Όταν ψηφίζουν στο ΔΣ όμως, ξέρουν το συμφέρον της Άσσου…)

    Και μια τελευταία απορία- για όποιον ακόμα ΠΡΟΤΙΜΑ να πιστεύει πως η Μονάδα Αφαλάτωσης θα είναι «μικρή και συμμαζεμένη», ίσαμε επιφάνεια, έστω 10 θέσεων στάθμευσης: Αν είναι όντως έτσι, τότε γιατί στην δημοσιευμένη πρόσκλησή του ο Δήμος ζητά να του δωρηθεί οικόπεδο ΜΙΣΟΥ ΣΤΡΕΜΜΑΤΟΣ για να εγκαταστήσει την Αφαλάτωση? Τόσο χώρο χρειάζονται 10 αυτοκίνητα για να παρκάρουν? Εκτός αν μιλάμε για νταλίκες… Που και πάλι…

5.  «Η Εγκατάσταση Της Μονάδας Αφαλάτωσης Στο Λαιμό της Άσσου Θα Είναι Προσωρινή»

ΑΝΑΚΡΙΒΕΣ? Αυτό αφορά στο μέλλον και ακόμα δεν το ξέρουμε. Όμως…

    … Στην χώρα που δοξάζεται το κοινό απόφθεγμα «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού», ποιος μπορεί να πιστέψει στα σοβαρά ότι θα γίνουν εργασίες πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για να λυθεί ένα πρόβλημα δεκαετιών- και μετά, σε δυο χρόνια μέσα θα βρεθούν ΑΛΛΑ, ΕΠΙΠΛΕΟΝ χρήματα και ΝΕΟΣ, ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ τόπος για να μετεγκατασταθεί η μονάδα? Πόσο συχνά σε αυτόν τον τόπο λύνεται κάτι «προσωρινά», και δεν «προάγεται» σταδιακά σε μόνιμο?

    Αλλά ακόμα και έτσι να είναι, και καλόπιστα να δεχτούμε πως η Αφαλάτωση στον «λαιμό» της Άσσου θα είναι προσωρινή, και η μονάδα «μεταφερόμενη»:

Σύμφωνα με ποιά λογική θα πρέπει τα δημόσια κονδύλια να ξοδευτούν για μια προσωρινή λύση, όταν τα ΧΡΗΜΑΤΑ και ο ΧΡΟΝΟΣ επαρκούν ΕΞΑΡΧΗΣ για να βρεθεί μια μόνιμη?

    Πόσο λογικό είναι, ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ, να πληρώσουμε δυο φορές για το ίδιο πράγμα?

5. « Όσοι Αντιδρούν Δεν Θέλουν Την Αφαλάτωση- Και Για Αυτό Θα Χαθεί»

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΨΕΜΑ ΑΠΟ ΟΛΑ!

    Ποιος μπορεί να πιστεύει στα σοβαρά ότι υπάρχει κάτοικος της Άσσου που προτιμά να έχει υφάλμυρο νερό στη βρύση του, νερό που να μην κάνει όχι για πόσιμο αλλά ούτε καν για πότισμα? Που προτιμά να έχει στο μπάνιο του νερό που δεν αφρίζει το σαπούνι και δεν τον ξεπλένει από τη θάλασσα- γιατί είναι σχεδόν θάλασσα?

    Ας μην είμαστε πια τόσο παράλογοι: Σε ΚΑΝΕΝΑΝ Ασσιώτη – ιδιώτη ή επαγγελματία- δεν αρέσει να μην έχει πόσιμο νερό, σε ΚΑΝΕΝΑΝ δεν αρέσει να πετά κάθε λίγο και λιγάκι καζανάκια, βρύσες και άλλο υδραυλικό εξοπλισμό, να αλλάζει σωληνώσεις και να αντικαθιστά οικιακές συσκευές όπως βραστήρες, καφετιέρες και πλυντήρια.

    Οι κάτοικοι της Άσσου που αντιδρούν στην Αφαλάτωση στον «λαιμό» ΔΕΝ αντιδρούν επειδή δεν θέλουν το έργο. Αντιδρούν επειδή  θεωρούν ότι η τοποθέτηση της Αφαλάτωσης στον «λαιμό» ΡΗΜΑΖΕΙ τον τόπο, και για αυτό είναι παράνομη- άρα και ανεφάρμοστη! Οι αντιδρώντες κάτοικοι και φίλοι της Άσσου προφανώς επιθυμούν και εκείνοι ΔΙΑΚΑΩΣ να υλοποιηθεί επιτέλους το μεγάλο έργο της Αφαλάτωσης! Για αυτό και κάποιοι, που δεν είναι καθόλου «σχιζοφρενείς», όπως  χαρακτηρίστηκαν, αλλά μάλλον κατ’ εξακολούθηση «κορόιδα»,  χαρίζουν και την περιουσία τους, και μάλιστα μερικοί χωρίς καν τα σπίτια τους  να έχουν άμεση οπτική ή ακουστική επαφή.

    ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΦΑΛΑΤΩΣΗ ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ, λοιπόν, αλλά σε μέρος  που ενδείκνυται- όχι σε μέρος που υποβαθμίζει τον τόπο περιβαλλοντολογικά, αισθητικά, πολεοδομικά, συγκοινωνιακά.  Όχι σε μέρος που υποβαθμίζει τη ζωή των Ασσιωτών και των επισκεπτών της, που αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του τόπου κατά τόσο βάναυσο τρόπο. Και σίγουρα, όχι σε μέρος που η παραβίαση των σχετικών κανόνων του Ελληνικού Κράτους ενδέχεται να οδηγήσει στην ματαίωση του έργου!   

    Γιατί σε ένα πράγμα έχει πράγματι δίκιο η Δημοτική αρχή: Ότι το έργο θα μπορούσε να χαθεί- για άλλους όμως λόγους από αυτούς που υποστηρίζει.

Εάν η Αφαλάτωση χαθεί για την Άσσο, αυτό θα γίνει:

  • ΕΠΕΙΔΗ η εγκατάσταση στον ισθμό είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ αφού παραβιάζει πλήθος σχετικών εθνικών και ευρωπαϊκών κανονισμών και νόμων, γεγονός  που, όπως έχει ήδη επισημανθεί, την καθιστά ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΗ.
  • ΕΠΕΙΔΗ το σχετικό κονδύλι, αν και δεν εκπνέει άμεσα, δεν μπορεί να περιμένει ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ μέχρι να βρεθεί ΝΟΜΙΜΗ τοποθεσία που δεν θα υποβαθμίζει και καταστρέφει τον τόπο.
  • ΕΠΕΙΔΗ  η δημοτική αρχή δεν εφαρμόζει ΚΑΝ τη ΔΙΚΗ ΤΗΣ απόφαση του Δ.Σ. για ανεύρεση δόκιμης εναλλακτικής τοποθεσίας, έχοντας προχωρήσει σε ΟΥΔΕΜΙΑ ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση από τον Μάρτιο του 2021.
  • ΕΠΕΙΔΗ η δημοτική αρχή ΑΡΝΗΘΗΚΕ και ΑΠΑΞΙΩΣΕ με προσβλητικό όσο και παράτυπο τρόπο  πολύτιμες δωρεές γαιών από Ασσιώτες ευεργέτες, στερώντας έτσι από τους κατοίκους όχι μόνο πολύτιμη κοινοτική περιουσία αλλά και μια ΜΟΝΙΜΗ λύση εγκατάστασης της αφαλάτωσης ώστε να μην  πρέπει «να μετακινηθεί σε δύο χρόνια» (με νέο κόστος).
  • ΕΠΕΙΔΗ η δημοτική αρχή έχει κωφεύσει επιδεικτικά σε όλες τις παραπάνω επισημάνσεις, οι οποίες όταν θα αποδειχθούν σωστές τότε θα είναι ΑΡΓΑ- γεγονός που την καθιστά ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ για τις όποιες  δυσμενείς επερχόμενες εξελίξεις.
  • Τέλος, ΕΠΕΙΔΗ η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ και ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ έχουν αντικαταστήσει την παράθεση πραγματικών αντικειμενικών στοιχείων, με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι της Άσσου, καλόπιστα να μην αντιδρούν στην παράνομη εγκατάσταση της Αφαλάτωσης στον «λαιμό» νομίζοντας ότι θα λυθεί ένα θέμα ΧΩΡΙΣ να δημιουργηθεί ένα άλλο μεγαλύτερο- γεγονός που όπως δείξαμε ΔΕΝ ισχύει.

    Για αυτό και ευχόμαστε οι κάτοικοι και φίλοι της Άσσου να ενεργοποιήσουν την ορθή τους κρίση και να αποστασιοποιηθούν από τις όποιες «σχιζοφρένειες»- ή «παραλογισμούς» θα λέγαμε καλύτερα εμείς, αφού προτιμούμε να μην αναφερόμαστε μειωτικά σε ψυχικά πάσχοντες συνανθρώπους μας.

    Να αποστασιοποιηθούμε, λοιπόν, από τις ανυπόστατες φήμες και τις ψεύτικες , δήθεν εύκολες λύσεις  που μόνο αδιέξοδα μπορούν να φέρουν- και εάν επιχειρηθούν, θα φέρουν.

Γιατί «παραλογισμός»  δεν είναι  να μη θες να υποβαθμίσεις τον τόπο σου.

    « Παραλογισμός» είναι να έχεις από τα ομορφότερα μέρη στον κόσμο, σε ένα από τα ωραιότερα νησιά στον κόσμο, ένα μέρος που προβάλλεται παγκοσμίως σε τηλεοπτικά σποτ και μπροσούρες ,  που η εικόνα του φέρνει επισκέπτες που στηρίζουν την οικονομία όχι μόνο της Κεφαλονιάς αλλά και ολόκληρης τη χώρας- και εσύ να θες να το καταστρέψεις.

Μιλτιάδης Παπαστάμου 9 Σεπτεμβρίου 2021

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top