skip to Main Content
F849b44fef74461c367efe4df6f178f2 Copy

Αεροπλανοφόρο Enterprise Σαν σήμερα ……

Αεροπλανοφόρο Enterprise: Σαν σήμερα η καθέλκυση που άλλαξε τις αεροναυτικές επιχειρήσεις

Σαν σήμερα το 1960 καθελκύεται το πρώτο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο.Το θρυλικόEnterprise (CVN-65). Έμεινε στην υπηρεσία επί 51 χρόνια και συμμετείχε σ΄ όλες τις μεγάλες κρίσεις του πλανήτη.

Είχε εκτόπισμα περίπου 95.000 τόνων, μήκος 342 μέτρων, ταχύτητα άνω των 35 κόμβων, αυτονομία κίνησης δεκατριών ετών και πλήρωμα περίπου 4.500 ανδρών. Στο ξεκίνημα της υπερπεντηκονταετούς υπηρεσίας του στο αμερικανικό ναυτικό εντάχθηκε στον Εκτο Στόλο και συμμετείχε, μεταξύ άλλων, στην Κρίση της Κούβας και στην κυπριακή κρίση του 1964 όπου και ηγήθηκε του πρώτου αμιγώς πυρηνοκίνητου σχηματισμού (ΤG 60.1) της παγκόσμιας ναυτικής ιστορίας που συναποτελούνταν από τα καταδρομικά Long Beach και Bainbridge. Την ίδια χρονιά, και κατά τη διάρκεια ασκήσεων των αεροσκαφών του προσεγγίστηκε από το ρωσικό υποβρύχιο Kotelnikov που ευχαρίστησε ειρωνικά το Enterprise για την αεροπορική επίδειξη που άθελά του παρέσχε στους Ρώσους.

Τη δεκαετία 1965-1975 το Enterprise υποστήριξε την αμερικανική πολεμική προσπάθεια στο Βιετνάμ αποτελώντας το πρώτο πυρηνοκίνητο πολεμικό πλοίο που συμμετείχε σε πολεμικές επιχειρήσεις στην παγκόσμια ναυτική ιστορία. Συνάμα, τον Δεκέμβριο του 1971 στάλθηκε στον Κόλπο της Βεγγάλης για να ασκήσει πίεση στο ινδικό ναυτικό που απέκλεισε την ακτογραμμή του Μπανγκλαντές κατά τη διάρκεια της επανάστασης της περιοχής αυτής εναντίον του Πακιστάν. Γρήγορα όμως το Enterprise αναγκάστηκε να επιστρέψει στο Βιετνάμ, καθώς η έξυπνη τακτικά παράταξη των ινδικών αεροναυτικών δυνάμεων και η στρατιωτική πίεση που άσκησε η Σοβιετική Ενωση επί του Πακιστάν κατέστησαν παρακινδυνευμένη, πολιτικά και ναυτικά, την παρουσία του στην περιοχή.

Το «Enterprise»  θεωρείται ο θρύλος του αμερικανικού ναυτικού και  σε αυτό γυρίστηκε η ταινία «Top Gun» με τον Τομ Κρουζ.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top