skip to Main Content
Karavias (Copy)

“Έφυγε” ο πρώην δήμαρχος Ιθάκης Τηλέμαχος Καραβίας

Είναι δύσκολο να αποχαιρετάς έναν φίλο, καλό ταξίδι Δήμαρχε

Ο Δήμαρχος Ιθάκης Τηλέμαχος Καραβίας δεν είναι πια μαζί μας.

Με τεράστια θλίψη τον αποχαιρετώ και συλλυπούμαι βαθύτατα τους συγγενείς και τους φίλους του.

Τα λόγια μου είναι λίγα τούτη την ώρα, γιατί ο Τηλέμαχος σφράγισε με τη παρουσία του, με το λόγο του, με τη ποίηση και την κοινωνική προσφορά του μια ολόκληρη εποχή, αφήνοντας ισχυρό αποτύπωμα αξιοπρέπειας, ανθρωπιάς και πολιτισμού απ’ όπου πέρασε.

Ένας αγωνιστής που στάθηκε όρθιος σε κάθε πρόβλημα, σε κάθε αγώνα που δώσαμε για το νησί μας, σε κάθε ανάγκη, χωρίς ποτέ να παραπονιέται, να αδικεί, να επιτίθεται. Το κενό που αφήνει στην κοινωνική αλλά και την πολιτική ζωή του τόπου μας δυσαναπλήρωτο, ας είναι η μνήμη του αιώνια.

Διονύσης Γερ. Στανίτσας

Δήμαρχος Ιθάκης

Ανακοινώσεις για την Απώλεια του τ . Δημάρχου Ιθάκης

Από το voutospress.gr Καλό σου Ταξίδι από το Αγαπημένο σου Νησί του Οδυσσέα παλεύοντας να το δεις Ζωντανό και Σύγχρονο
Θερμά Συλλυπητήρια στους Οικείους σου

Ο ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ

          Με τον Τηλέμαχο είναι παλιά η σχέση μας. Από τα φοιτητικά μας χρόνια – Σύλλογος «Μαρίνος Αντύπας». Για μια σύντομη περίοδο βρεθήκαμε να υπηρετούμε μαζί στον Έβρο τη στρατιωτική μας θητεία. Και στη συνέχεια βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία.

          Νέος, τότε, ανήσυχος αλλά και δημιουργικός. Σοβαρή η διαδρομή του στη δημοσιογραφία. Με τον «Ίθακο» ανέδειξε προβλήματα και θέματα της Ιθάκης, με το «Μώλυ» πρόσωπα και γεγονότα της Ιθάκης – και σ’ εκείνα τα κείμενα ακόμη και σήμερα ανατρέχουμε – και, τέλος, με το Ithacanews μας κρατούσε ενήμερους αλλά και σε συνεχή εγρήγορση.

          Αγαπούσε τον Τόπο του. Ήταν ερωτευμένος με την Ιθάκη του. Τη γνοιαζόταν πολύ. Και μέσα από διάφορες θέσεις ευθύνης υπηρέτησε τον Τόπο και τους Συμπολίτες του και με ποικίλους τρόπους έκανε το καλύτερο δυνατό για την Ιθάκη του. Αλλά και όταν «ιδιώτευσε», δε σταμάτησε να νιώθει και να δρα ως ενεργός πολίτης με στόχο την προσφορά.

         Τον θυμάμαι ως δήμαρχο, που είχε το άγχος, αν θα προλάβει να κάνει όλα, όσα είχε σκεφτεί και σχεδιάσει. Πολύ είχε χαρεί με το Ναυτικό και Λαογραφικό Μουσείο. Ένιωσε μεγάλη ικανοποίηση, όταν τελικά πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο για τον Ιθακήσιο πρωτοσοσιαλιστή Πλάτωνα Δρακούλη.

           Και πνευματικός άνθρωπος ήταν ο Τηλέμαχος. Η ενασχόλησή του με τη δημοσιογραφία, η συμμετοχή του σε μορφωτικούς συλλόγους, οι ποιητικές του συλλογές, οι εκδοτικές του απόπειρες, η αποτελεσματική εμπλοκή του σε εκδόσεις έργων Ιθακησίων συμπολιτών του, παλαιότερων και σύγχρονων, τον κατατάσσουν στον κύκλο των πνευματικών ανθρώπων. Οι συλλογές του – καθώς μια επιπλέον ιδιότητα του Τηλέμαχου ήταν εκείνη του συλλέκτη – παραμένουν σημαντικότατες και πρωτότυπες.

          Τον διέκρινε η ευγένεια, η πραότητα, η αξιοπρέπεια. Εγκάρδιος και γελαστός – μαζί με τα χείλη του γελούσε και το μουστάκι του… Το ήθος του, η πνευματική του καλλιέργεια, η συνεχής ενημέρωσή του στα πολιτικά και τα πολιτιστικά τεκταινόμενα της χώρας μας τον έκαναν ξεχωριστό.

          Αρκετές φορές συνεργαστήκαμε, πολλές φορές βρεθήκαμε είτε στην Αθήνα, είτε στο Θιάκι, είτε στο Αργοστόλι και ανταλλάξαμε ιδέες και βιβλία. Αξιολογότατη η βιβλιοθήκη του – μοναδική, θα έλεγα, στο είδος της – αξιοπρόσεκτες οι συλλογές του. Μου είχε εμπιστευτεί και είχαμε φιλοξενήσει στο Δημοτικό Θέατρο του Αργοστολιού τη συλλογή των μελανοδοχείων του σε μια από τις Εκθέσεις Βιβλίου, που κάποτε πραγματοποιούσε το Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο και αργότερα το 2ο Γενικό Λύκειο του Αργοστολιού.         

          Τελευταία, ενώ βρισκόταν σε νοσοκομείο της Αθήνας, είχαμε μιλήσει στο τηλέφωνο – μια βδομάδα πριν μας «φύγει». Αναζητούσα ένα άρθρο του 1914 για την Ιθάκη, που ήξερα πως το είχε. Η τελευταία του κουβέντα σ’ εκείνη την τηλεφωνική μας συνομιλία: «Όλα θα πάνε καλά. Μόλις επιστρέψω θα σου τηλεφωνήσω. Και μην ξεχάσεις να μου στείλεις τους τελευταίους τόμους του [ΙΑ΄] Πανιόνιου Συνεδρίου»…

          Φίλε Τηλέμαχε, δεν πρόλαβες να επιστρέψεις στο Θιάκι σου‧ μας αποχαιρέτησες από την Αθήνα. Πρόλαβες, όμως, και άφησες τη σφραγίδα σου στην Ιθάκη, κατέθεσες το όραμά σου, έγραψες τους στίχους σου… Μπορούσες, βέβαια, κι άλλα πολλά να προσφέρεις – και το ξέρουμε πολύ καλά.

        Θα σε θυμόμαστε, θα σε μνημονεύουμε στις κοινωνικές μας συναθροίσεις, στις πνευματικές μας συνάξεις και στα πολιτιστικά μας συναπαντήματα. Και θα χαίρεσαι πολύ γι’ αυτό.

Αργοστόλι, 26 Οκτωβρίου 2020                                                            ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΑΤΟΣ

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top