skip to Main Content
Epoo (Copy)

Έτσι ξεπουλήθηκε το περίφημο «αυτοδιοίκητο»

Έναν υπαλληλάκο που  αμείβεται με πάνω από 5.000 ευρώ το μήνα και συμμετέχει ως απλό μέλος στην άκρη του πάνελ που παίρνει τις αποφάσεις κατάντησε ο Βαγγέλης Γραμμένος τη θέση του προέδρου της ΕΠΟ. Μιας ομοσπονδίας που κάποτε έπαιρνε μόνη της όλες τις αποφάσεις δίχως να υπολογίζει τις κρατικές παρεμβάσεις, αλλά με τα λάθη και τις παραχωρήσεις της έφτασε να γίνει μία επιτροπή της ΓΓΑ με αφεντικά τον υπουργό αθλητισμού και τους ξένους απεσταλμένους των FIFA και UEFA…

Έτσι ακριβώς εμφανίστηκε ο Βαγγέλης Γραμμένος στην πρώτη συνεδρίαση της νεοσύστατης Steering Committee, της Επιτροπής που συστάθηκε υπό τον υφυπουργό αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη σε συνεργασία με την UEFA, δήθεν για την ασφάλεια στα γήπεδα, την αντιμετώπιση της βίας, των προσυνεννοημένων αγώνων και την ακεραιότητα των διοργανώσεων. Μιας επιτροπής που στην ουσία δένει τα χέρια της διοίκησης Γραμμένου όσο υφίσταται και υπάρχει υπό τον Αυγενάκη μέσα στην ΓΓΑ, αφού δεν θα της επιτρέπει να κάνει το οτιδήποτε στο πλαίσιο «της ακεραιότητας των διοργανώσεων».

Η ΕΠΟ παραχώρησε πλέον την διοίκηση στον Αυγενάκη, με μοναδικό κερδισμένο της υπόθεσης τον πρόεδρο Γραμμένο, ο οποίος έχει ακόμα κάποιους μισθούς να παίρνει μέχρι το καλοκαίρι, οπότε και προγραμματίζονται οι εκλογές. Τον μισθό του προέδρου, όπως αποφάσισε η ΕΠΟ να θεσπίσει, επί προεδρίας του ιδίου, ύψους άνω των 5.000 ευρώ το μήνα. Πάνω-κάτω τα ίδια που παίρνουν και οι υπόλοιποι υπάλληλοι των FIFA και UEFA, για να σώσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Κάπως έτσι ξεπουλήθηκε και επισήμως το περίφημο «αυτοδιοίκητο» της ΕΠΟ, αλλά σίγουρα όχι αντί πινακίου φακής… Αυτό θα γίνει μόνο με τους προέδρους των ΕΠΣ, οι υπόλοιποι που μπήκαν επί Κοντονή και Βασιλειάδη, αμείβονται αδρά. Προεδρικά.

Με όλους αυτούς τους ακριβοπληρωμένους ινστρούχτορες συνευρέθηκε ο Λευτέρης Αυγενάκης στην σύσκεψη, όπου συγκεκριμένα συμμετείχαν οι Ζόραν Λάκοβιτς (Διευθυντής Εθνικών Ομοσπονδιών UEFA), Χέρμπερτ Χούμπελ (Εντεταλμένος εκπρόσωπος FIFA/UEFA), Λούκα Νικόλα (Διακυβέρνηση Ομοσπονδιών – μελών FIFA), Μάριος Γεωργίου (Διεύθυνση Εθνικών Ομοσπονδιών UEFA), Μαρκ Τίμερ (Σύμβουλος Ασφάλειας και Προστασίας Αγώνων UEFA), Νίκολας Ραουντένσκι (Αξιωματούχος Ακεραιότητας Διοργανώσεων UEFA) και ο Πέτερ Φούσεκ (ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας FIFA/UEFA) εκ μέρους των διεθνών Συνομοσπονδιών.

Ακόμα, βέβαια, δεν έχει γνωστοποιηθεί εάν τα μέλη της επιτροπής συμμετέχουν σε αυτήν αμισθί ή, πληρώνονται από το ελληνικό δημόσιο.

Εκ μέρους των συναρμόδιων Υπουργείων παραβρέθηκαν οι Χαράλαμπος Τσιανάκας (Νομικός Σύμβουλος Υπουργείου Δικαιοσύνης), Ιωάννης Αναστασάκος (Σύμβουλος Υπουργού Προστασίας του Πολίτη), Νικόλαος Πετρόπουλος (Υποδιεύθυνση Αθλητικής Βίας) και Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου (Αθλητικός Εισαγγελέας), ενώ λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν έδωσε το παρών ο Πρόεδρος της ΔΕΑΒ, Αχιλλέας Τσιχτής.

Εκ μέρους των εγχώριων ποδοσφαιρικών φορέων συμμετείχαν οι Ευάγγελος Γραμμένος (Πρόεδρος ΕΠΟ), Αλέξης Δέδες (Εκτελεστικός Γραμματέας ΕΠΟ), Μηνάς Λυσάνδρου (Πρόεδρος SL1), Γιάννης Οικονομάκης (Νομικός Σύμβουλος Super League 1) και ο Λεωνίδας Λεουτσάκος (Πρόεδρος SL2 και FL), καθώς επίσης και εκπρόσωποι από κάθε μία εκ των 14 ΠΑΕ μελών της Super League 1.

Όπως μας ενημερώνει το σχετικό δελτίο τύπου «Συζητήθηκαν επί τρίωρο οι έως τώρα δράσεις, του τελευταίου εξαμήνου (σύμβαση Macolin και ενισχυτικά μέτρα αντιμετώπισης της βίας στον νόμο 4639/2019), οι ενέργειες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς και ο σχεδιασμός για τα αμέσως επόμενα βήματα.  Επισημάνθηκε ότι παρά την πρόοδο των τελευταίων μηνών, είναι πάντοτε ζητούμενο στη χώρα μας η πλήρης υλοποίηση όσων αποφασίζονται και επείγει να αλλάξει η αίσθηση της κοινωνίας ότι επικρατεί «ατιμωρησία».  Κατατέθηκαν από τους ειδικούς της UEFA οι πρώτοι άξονες πάνω στους οποίους οφείλει να πορευτεί η Επιτροπή και αποφασίστηκε ότι εντός των προσεχών ημέρων θα ξεκινήσουν οι συνεδριάσεις των δύο υπο-Επιτροπών της Steering Committee, προκειμένου άμεσα τα συμπεράσματά τους να αποτελέσουν μέρος του σχεδίου νόμου το οποίο θα αφορά στις Λέσχες Φιλάθλων, στις μετακινήσεις και εν γένει αφετέρου στα μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας».

Οι Αυγενάκης και Λάκοβιτς, επ’ ευκαιρία της παρουσίας εκπροσώπων από όλες τις ΠΑΕ της Super League, αναφέρθηκαν στα συμπεράσματα της χτεσινής συνάντησης στο «Μεγάλη Βρετανία».

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού ενημέρωσε, επιπλέον, για την πρόθεση κατάθεσης σχεδίου νόμου που θα διευρύνει σημαντικά την εκλογική βάση ανάδειξης των διοικήσεων των Ομοσπονδιών και κατ’ επέκταση της ΕΠΟ, ενώ ανακοίνωσε ότι η Πολιτεία θα αναλάβει άμεσα το κόστος συμπλήρωσης του Var με το λογισμικό για το οφσάιντ, κόστους 950 ευρώ, άνευ ΦΠΑ, για κάθε αγώνα.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο διευθυντής των ομοσπονδιών, μελών της UEFA, Ζόραν Λάκοβιτς, δήλωσε: «Ήταν η πρώτη συνάντηση αυτής της Επιτροπής. Ήρθαμε εδώ με δύο κορυφαίους ειδικούς, ο καθένας στον τομέα του. Έναν στα θέματα των προσυνεννοημένων αγώνων και έναν στα θέματα βίας. Είναι κορυφαίοι στον τομέα τους και θα συμμετέχουν στις ομάδες εργασίας της συγκεκριμένης Επιτροπής, ώστε να εισφέρουν με τις γνώσεις τους και την τεχνογνωσία που έχουν, προς όλους τους φορείς του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μπορούν να προσφέρουν γνώση, τεχνογνωσία, όμως, σε κάθε περίπτωση, τίποτα απ όλα αυτά που συζητάμε σήμερα δεν θα έχει αποτέλεσμα, αν δεν αρχίσουν να εφαρμόζονται. Και γι αυτό ευχαριστώ και τον Υπουργό που συγκέντρωσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε ένα τραπέζι, ώστε ο καθένας να αποφασίσει ποιο είναι το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί, προκειμένου να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε όλοι μαζί και να προχωρήσουμε στο στάδιο της εφαρμογής. Όλοι οι αρμόδιοι φορείς και δεν εννοώ μόνο την Ομοσπονδία και τη Super League, αλλά τους Εισαγγελείς, την Αστυνομία, όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτή τη διαδικασία, πρέπει να συνεργαστούν για να αρχίσουν να υλοποιούνται πράγματα. Αποφασίστηκε ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, αν είναι δυνατόν, να γίνουν οι επόμενες συναντήσεις των ειδικότερων ομάδων, που θα εργαστούν για να είναι και πιο λειτουργικές. Η θέληση όλων είναι να περάσουμε από την πολιτική βούληση στο πρακτικό κομμάτι, δηλαδή στην εφαρμογή».

-Σε σχετική ερώτηση για τη χθεσινή συνάντηση στο «Μεγάλη Βρετανία» είπε: 

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος γιατί καταρχάς υπήρχε η βούληση από τους ιδιοκτήτες των τεσσάρων μεγάλων ομάδων να είναι παρόντες. Συζητήσαμε πάρα πολλά θέματα. Ειδικότερα, αποφασίστηκε ότι θα γίνει όσο πιο άμεσα γίνεται, η επόμενη συνάντηση, ότι θα διεξαχθούν νωρίτερα οι εκλογές στην Ομοσπονδία, από τον Οκτώβριο σε Ιούνιο, αλλά και ότι η UEFA θα αναλάβει να βρει περισσότερους ξένους διαιτητές για αγώνες.  Συνολικά η UEFA είναι εδώ. Η UEFA και η FIFA τα τελευταία 2,5 χρόνια στην Ελλάδα προσπαθούν, συνεισφέρουν, βοηθούν. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει και οι τέσσερις που ήταν χθες στη συνάντηση, αλλά και οι υπόλοιπες 10 ομάδες της Super League1, να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί.  Και πρωτύτερα στην Ελλάδα και σ’ αυτή τη γειτονιά της Ευρώπης εν γένει, αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα πως δεν υλοποιούμε, δεν εφαρμόζουμε πράγματα, οπότε κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεκινήσει και από εμάς η υλοποίηση των πραγμάτων όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται».

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, επισήμανε:  «Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να επιστρέψουν τα γήπεδα στις οικογένειες, να υπάρξει ποιότητα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ένα θέαμα που θα είναι αντάξιο της ιστορίας του. Προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε όλοι και γι αυτό το λόγο θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Λάκοβιτς, αλλά και όλα τα στελέχη της FIFA και της UEFA που βρέθηκαν για 2η μέρα στην Ελλάδα και συμμετείχαν σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνεδρίαση, ενόψει του νέου οργάνου που συστήσαμε. Είμαι βέβαιος ότι θα παράξει χρήσιμο έργο για τη βελτίωση σε θέματα ασφαλείας στα ελληνικά γήπεδα, αντιμετώπισης της βίας και των προσυνεννοημένων αγώνων. Τις επόμενες εβδομάδες θα συνεδριάσουν δύο ομάδες εργασίας για τα ζητήματα αυτά, έτσι ώστε το προϊόν που θα παράξουν να αποτελέσει μέρος του σχεδίου νόμου που θα φέρουμε πολύ σύντομα στη Βουλή και θα αφορά αφενός στις λέσχες φιλάθλων, αφετέρου στα μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας. Είμαστε πολύ συντονισμένοι και χαίρομαι πάρα πολύ που η παρουσία των θεσμικών συνομιλητών μας, αλλά και όλων των εκπροσώπων των ΠΑΕ σήμερα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και χρήσιμη. Προσέφεραν όλοι από το δικό τους μετερίζι με το δικό τους τρόπο, με περιστατικά, με προτάσεις, με στοιχεία. Συνεχίζουμε τη δουλειά ακάθεκτοι, με στόχο να επιστρέψουν στα γήπεδα οι ελληνικές οικογένειες. Θέλουμε καλύτερο ποδοσφαιρικό θέαμα, θέλουμε ένα καλύτερο και ποιοτικότερο αθλητισμό στη χώρα μας».

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top