amea

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

-Γεγονός 1: Πάρα πολλά παιδιά ΑΜΕΑ, όχι μόνο μπορούν αλλά επιβάλλεται να ενταχθούν σε παιδικούς σταθμούς μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά τυπικής ανάπτυξης (με τη σύμφωνη φυσικά γνώμη των ειδικών αναπτυξιολόγων)

-Γεγονός 2: Για τα παιδιά που έχουν ανάγκη «ειδικών» παιδικών σταθμών η συζήτηση σταματάει εδώ μιας και είναι ελάχιστοι και κυρίως στην Αττική.

-Γεγονός 3: Οι περισσότερες οικογένειες με παιδιά ΑΜΕΑ έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα όπως όλοι καταλαβαίνουν μιας και η κρατική στήριξη είναι τουλάχιστον ανεπαρκής… Να θυμίσουμε πως το κράτος δίνει σχεδόν ένα ευρώ την ώρα για εργοθεραπεία τη στιγμή που οι γονείς πληρώνουν 35…

-Γεγονός 4: Η κατάσταση στην ελληνική επαρχία είναι ακόμα πιο δύσκολη για τους γονείς παιδιών ΑΜΕΑ κάτι που δεν χρειάζεται πολλές διευκρινίσεις

Στην ουσία τώρα:

Ολοι οι γονείς με οικονομικά προβλήματα και πολύ περισσότερο οι γονείς παιδιών με προβλήματα περίμεναν πως και πως την προκήρυξη της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.) το λεγόμενο ΕΣΠΑ προκειμένου να μπορέσουν να στείλουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς. Και εδώ αρχίζουν τα παρατράγουδα…

Σύμφωνα με την φετινή προκήρυξη

– Τα παιδιά ΑΜΕΑ μπορούν να πάνε μόνο στις ειδικές δομές (Β3)… αυτές που δεν υπάρχουν… Με απλά λόγια θα πρέπει να “μεταναστεύσουν” από την επαρχία ενδεχομένως στην Αθήνα που υπάρχουν κάποιες τέτοιες ελάχιστες δομές (ακόμα και αν αυτές δεν τους είναι απαραίτητες λόγω της κατάστασης του παιδιού). Επομένως αν πάρουν το voucher ως ΑΜΕΑ τους είναι εντελώς άχρηστο στην επαρχία ακόμα και αν τους δεχτεί παιδικός σταθμός μιας και δεν θα μπορέσει ποτέ να το εισπράξει

– Αν αποκρύψουν το γεγονός πως τα παιδιά τους είναι ΑΜΕΑ και καταφέρουν να πάρουν το voucher λόγω των οικονομικών μόνο κριτηρίων (πράγμα απίθανο γιατί οι θέσεις είναι ελάχιστες) θα βρεθούν μπροστά σε μια άλλη σκληρή πραγματικότητα. Οι ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών έχουν το δικαίωμα φέτος να επιλέξουν αυτοί με ποιους θα καλύψουν τις θέσεις και φυσικά ποιος είναι αφελής να πιστέψει πως δεν θα επιλέξουν υπάρχοντες πελάτες, συγγενείς ή φίλους προκειμένου να πάρουν κάποια παιδιά ΑΜΕΑ.. Ετσι και πάλι θα μείνουν με ένα άχρηστο voucher στο χέρι και θα στείλουν τα παιδιά τους μόνο όσοι καταφέρουν να καλύψουν το κόστος μόνοι τους.

Από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε μιλώντας με γονείς ΑΜΕΑ της επαρχίας ήδη οι παιδικοί σταθμοί τους έχουν δηλώσει πως θα καλύψουν τις θέσεις με άλλα παιδιά.

Κάποιοι ήδη ήρθαν σε επαφή με την Ε.Ε.Τ.Α.Α. στα τηλ 210-5214600, 213-1320600 όπου επιβεβαίωσαν τους φόβους τους και τους παρέπεμψαν στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Η κατάσταση με την υποστήριξη του κράτους σε γονείς παιδιών ΑΜΕΑ είναι έτσι κι αλλιώς τραγική, δεν φανταζόμασταν όμως πως με υπουργό Εσωτερικών ΑΜΕΑ θα γινόταν χειρότερη.
Παρακαλούμε κοινοποιήστε, η δύναμη αυτών των παιδιών και γονιών είναι η υπόλοιπη κοινωνία που δεν θέλει να τους αντιμετωπίζει ως πολίτες β’ κατηγορίας.

Αν κάποιος αρμόδιος έχει μια διαφορετική εκδοχή μπορεί να μας τη δώσει στα σχόλια αυτής της ανάρτησης επώνυμα.

newsitamea

Τελευταία ενημέρωση:

Ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις για την αδικία απέναντι στους γονείς παιδιών ΑΜΕΑ (της επαρχίας κυρίως) για τον ουσιαστικό αποκλεισμό τους από το ΕΣΠΑ για τους παιδικούς σταθμούς η Ε.Ε.Τ.Α.Α. έβγαλε νέα διορθωτική ανακοίνωση. Έτσι οι γονείς που ζουν σε περιοχές όπου ΔΕΝ υπάρχουν ειδικές δομές θα υπαχθούν ουσιαστικά στο περσινό σύστημα. Έτσι μπορούν να πάνε σε παιδικούς σταθμούς με βάουτσερ αρκεί να πάρουν έγγραφη ΑΠΟΔΟΧΗ από αυτούς.

Προσοχή όμως στα εξής:
– Το ύψος του βάουτσερ θα είναι μικρότερο δηλαδή όσο και των παιδιών που δεν είναι ΑΜΕΑ.
– ΔΕΝ θα πάρουν το βάουτσερ όπως οι άλλοι γονείς ΑΜΕΑ μόνο και μόνο με την αναπηρία του παιδιού αλλά θα συνυπολογιστούν το ύψος εισοδήματος, η εργασιακή κατάσταση κτλ.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι γονείς ΑΜΕΑ θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την ΕΕΤΑΑ τηλεφωνικά για να πάρουν ΝΕΕΣ οδηγίες συμπλήρωσης της αίτησης λόγω της αλλαγής .
Όπως όλοι μπορούν να καταλάβουν ένα μέρος της φετινής άδικης κατάστασης φαίνεται να διορθώνεται. ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ όμως ένα βασικό πρόβλημα που αφορά ΟΛΟΥΣ τους γονείς που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα και όχι μόνο τους γονείς ΑΜΕΑ. Φέτος αποφασίζουν αποκλειστικά οι ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών για το ποια παιδιά με βάουτσερ θα δεχθούν.
Η ερώτηση λοιπόν προς τον κύριο Κουρουμπλή ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ: Από τη στιγμή που οι παιδικοί σταθμοί φέτος έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν μεταξύ φίλων, παλιότερων πελατών, συγγενών κτλ πιστεύει πως θα προτιμήσουν να δώσουν τις θέσεις ΕΣΠΑ σε παιδιά ΑΜΕΑ; Λόγω και της δικής του κατάστασης πιστεύουμε γνωρίζει την απάντηση.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους εσάς που μας στηρίξατε και βοηθήσατε δίνοντας δημοσιότητα στο πρόβλημα, καθώς και τα ΜΜΕ που το δημοσιοποίησαν αλλά και πολιτικά πρόσωπα και βουλευτές (του κυβερνώντος κόμματος και της αντιπολίτευσης) που πίεσαν πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας να δοθεί λύση.
Παρακαλούμε κοινοποιήστε
*** Μια απαραίτητη διευκρίνιση και πάλι. Το πιθανότερο είναι να μην αλλάξει κάτι επί της ουσίας παρά τις αλλαγές από την ΕΕΤΑΑ. Και αυτό γιατί οι παιδικοί σταθμοί ΔΕΝ θα δώσουν το χαρτί αποδοχής αν θέλουν να προτιμήσουν άλλους γονείς οπότε ΔΕΝ θα μπορέσουν οι γονείς ΑΜΕΑ να πάρουν το βάουτσερ. Ακόμα όμως και ΑΝ το δώσουν, πάλι ΔΕΝ δεσμεύονται για το ποιους θα προτιμήσουν στην τελική φάση. Το “παράδοξο” είναι πως πολλοί σταθμοί ενώ δεν θα δώσουν την δήλωση αποδοχής θα δεχτούν άλλα παιδιά ΑΜΕΑ που οι γονείς τους θα πληρώσουν από την τσέπη τους. Από την στιγμή που ΔΕΝ τηρείται λίστα προτεραιότητας με βάση τη μοριοδότηση.
Συμπερασματικά το φετινό σύστημα είναι χειρότερο από το ήδη πολύ κακό προηγούμενο. Κάποια στιγμή θα πρέπει να δοθούν λύσεις σοβαρές και οριστικές αντί να παίζουμε με τις λέξεις και τις ανακοινώσεις και σε αυτό θα πρέπει να παίξουν το ρόλο τους όλες οι συλλογικότητες ΑΜΕΑ κινητοποιώντας ολόκληρη την κοινωνία προκειμένου να δοθεί σε αυτά τα παιδιά αυτό που δικαιούνται! Εκπαίδευση και ευκαιρίες στη ζωή.

Πηγή: Στηρίζουμε τα παιδιά με σύνδρομο Down