skip to Main Content
ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (Copy)

Ένα επικοινωνιακό παιχνίδι που, όμως, καταντά εμπαιγμός στο πρόσωπο του λαού των Ιονίων νησιών.

Τα παραλειπόμενα των Συνεδριάσεων της 25ης  και 26ης

Ιουνίου 2021 του Π.Σ. (14η &15η Συνεδρίαση)

(ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ)

Τα ευτράπελα και τα τραγικά του «πρότυπου κανονισμού λειτουργίας Περιφερειακού Συμβουλίου» (Α.Δ.Α.: Ω72Θ46ΜΤΛ6-Β6Ι, Β΄2938/17.07.2020).

Στα λόγια και στις διακηρύξεις:

«…Ως Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, επιθυμώ να σας καταστήσω σαφές ότι η λειτουργία του Σώματος θα γίνεται πάντα με σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές. Πιστεύω ακράδαντα ότι με την αγαστή συνεργασία όλων των Περιφερειακών Συμβούλων θα διασφαλίσουμε την ανταλλαγή επιχειρημάτων, το ζωντανό διάλογο και τη γόνιμη αντιπαράθεση. Ο δημοκρατικός διάλογος και η πολυφωνία θα είναι βασικό μέλημα του Προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου κτλ…κτλ…κτλ…» (επιστολή του Προέδρου του Π.Σ. προς τους Περιφερειακούς Συμβούλους με ημερομηνία 22/06/2021 με αφορμή την έναρξη εφαρμογής του αντιδραστικού «νέου», «πρότυπου» κανονισμού λειτουργίας του Π.Σ.).

Στην πράξη:

Α. Ερμηνεύουν λανθασμένα και σκόπιμα, όπως τους συμφέρει  τον Κανονισμό και αποκλείουν ακόμη και την πιθανότητα να εγγραφεί στην Η.Δ. θέμα που προτείνεται από παράταξη της αντιπολίτευσης. Επιχείρημα τους η παρ. 1 του άρθρου 168 του ν. 3852/2010 στην οποία αναφέρονται κατά λέξη: «Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου καταρτίζει την Ημερήσια Διάταξη. Στην Ημερήσια Διάταξη αναγράφονται υποχρεωτικά και όλα τα θέματα που προτείνει ο Περιφερειάρχης, οι Αντιπεριφερειάρχες, η Εκτελεστική Επιτροπή, καθώς και η Οικονομική Επιτροπή…». Όποιος ξέρει ολίγα ελληνικά καταλαβαίνει πως ο συμπλεκτικός σύνδεσμος «και» που χρησιμοποιείται στη παρ.1 δεν χρησιμοποιείται τυχαία αλλά για να συνδέσει δυνητικά και άλλα θέματα με αυτά που είναι υποχρεωμένος να αναγράψει στην Η.Δ. ο κ. Πρόεδρος. Ακόμα η φράση «…αναγράφονται υποχρεωτικά…» σαφώς υπονοεί πως ο κ. Πρόεδρος έχει την διακριτική ευχέρεια να εγγράψει στην Η.Δ. και άλλα θέματα (εκτός από τα υποχρεωτικά), κάτι που εξάλλου κάνει, αφού προτείνει και θέματα που εισηγητής είναι ο ίδιος (π.χ. την έγκριση πρακτικών προηγουμένων Συνεδριάσεων του Π.Σ.). Είναι φανερό με τον τρόπο αυτό γίνεται προσπάθεια φίμωσης της διαφορετικής άποψης και στη πράξη αυτό κάθε άλλο παρά συνάδει με το περιεχόμενο της επιστολής του Προέδρου περί «διασφάλισης της ανταλλαγής επιχειρημάτων, του ζωντανού διαλόγου και της γόνιμης αντιπαράθεσης». Η δε δήλωσή του πως «…Ο δημοκρατικός διάλογος και η πολυφωνία θα είναι βασικό μέλημα του Προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου…» μόνο σαν κούφια λόγια αντηχούν.

Β. Για την εισαγωγή θέματος στην ημερήσια διάταξη από τις παρατάξεις, στον «Πρότυπο κανονισμό λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου», προβλέπονται τα παρακάτω απίθανα και απαράδεχτα: «Στην αρχή της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου κάθε Περιφερειακή Παράταξη μπορεί να καταθέσει πρόταση έκδοσης ψηφίσματος. Εφόσον το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφασίσει θετικά, οι προτάσεις έκδοσης ψηφισμάτων εντάσσονται ως θέματα της συνεδρίασης στο τέλος της Ημερήσιας Διάταξης. Δικαίωμα συμμετοχής στη σχετική συζήτηση έχουν ο Περιφερειάρχης, οι Αντιπεριφερειάρχες και ο επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης που το εισηγήθηκε» (άρθρο 14 παρ. 9). Ποια είναι τα απίθανα και τα απαράδεχτα:

α) Αποκλείονται από την συζήτηση όλοι οι απλοί Περιφερειακοί Σύμβουλοι αλλά και οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης πλην αυτού που προτείνει το ψήφισμα. (σ.σ. μάλλον αυτό είναι που αποκαλεί ο κ. Πρόεδρος «δημοκρατικό διάλογο και πολυφωνία»).

β) Αν τώρα την πρόταση φέρνει η παράταξη της πλειοψηφίας, στη συζήτηση παίρνουν μέρος μόνο η Περιφερειάρχης και οι Αντιπεριφερειάρχες προς δόξαν μάλλον «της ανταλλαγής επιχειρημάτων, του ζωντανού διαλόγου και της γόνιμης αντιπαράθεσης», που θα έλεγε και ο κ. Πρόεδρος του Π.Σ. Οι υπόλοιποι – απαξάπαντες της αντιπολίτευσης αλλά και της συμπολίτευσης δεν έχουν ούτε κάν δικαίωμα δικαιολόγησης της ψήφου τους.

Γ. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που καταρτίζει ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου συνοδεύονται από γραπτή εισήγηση (άρθρο 167, παρ. 2 ν. 3852/2010). Επίσης, «Θέματα προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύονται από εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας, η οποία πρέπει να περιέχει πρόταση επί του θέματος (άρθρο 11 παρ. 2 του πρότυπου κανονισμού).

Παρόλο ότι ο κ. Πρόεδρος είναι γνωστός υπέρμαχος του κανονισμού, εντούτοις την διάταξη αυτή την παραβλέπει πολλές φορές νίπτοντας τας χείρας και χρησιμοποιώντας το επιχείρημα «…εγώ τους το είπα…» αντί, ως όφειλε, να μη εγγράφει θέματα στην Η.Δ. που δεν συνοδεύονται από γραπτές εισηγήσεις.

Είναι φανερό πως και στην περίπτωση της εφαρμογής του πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας οι παρατάξεις της πλειοψηφίας του Π.Σ. (ΝΔ- ΚΙΝΑΛ) συμπεριφέρονται υπεροπτικά. Άλλα λένε στα λόγια και άλλα κάνουν στη πράξη. Είναι όμως γελασμένοι… είναι πολύ μακριά και νυχτωμένοι αν νομίζουν πως με τέτοια φθηνά κόλπα θα καταφέρουν να μας φιμώσουν.

Ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι

Έμελλε να το δούμε και αυτό! Με απόφασή του –που δυστυχώς μόνο οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης καταψήφισαν– το Π.Σ. χρηματοδοτεί με 10.000 ευρώ εκδήλωση που προγραμματίζει να κάμει η πλουσιότερη Α.Ε. Εταιρεία της πατρίδας μας. Συγκεκριμένα εγκρίθηκε το θέμα «Έγκριση συνδιοργάνωση της Π.Ι.Ν. με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. Υποκατάστημα Μουσείο Αχίλλειο» και που αφορά σε περιοδική έκθεση με τίτλο «Μαρία Κάλλας Παγκόσμια Ιέρεια της Όπερας».

Έτσι μετά τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που κάθε χρόνο σπαταλιούνται σε ταξίδια, μετά τα χιλιάδες ευρώ που σπαταλιούνται σε φιέστες, γιορτές και πανηγύρια, μετά τα εκατομμύρια με τα οποία επιχορηγούνται οι μεγαλοξενοδόχοι, μετά τα εκατομμύρια που χαρίσθηκαν στο Υπουργείο ανάπτυξης, ήρθε η ώρα να χρηματοδοτηθεί και η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου Α.Ε.!!!

Την ίδια ώρα βέβαια χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν έχουν πάρει ούτε τα ψίχουλα του επιδόματος της αναστολής εργασίας τους. Χιλιάδες μικροεπαγγελματοβιοτέχνες περιμένουν, εις μάτην, την προκήρυξη του προγράμματος ενίσχυσης τους των 16 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι τυχεροί της πρώτης φάσης του προγράμματος των 14 εκατομμυρίων ακόμη περιμένουν να δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους. Όσο για κοινωνική πολιτική, οικονομική βοήθεια στις δομές που μάχονται κατά των ναρκωτικών και των εξαρτήσεων, ας το αφήσουμε καλύτερα! Για να μην αδικούμε, όμως, την Π.Ι.Ν. για το στεγνό πρόγραμμα απεξάρτησης «Διάπλους» στην Κέρκυρα «ξόφλησε» τις υποχρεώσεις της με 3 φορητούς υπολογιστές! Για τα ναρκωτικά, όμως, θα επανέλθουμε σε επόμενο σχόλιο μας.

ΕΠΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ…

                                                                                           02.07.2021

Τα παραλειπόμενα των Συνεδριάσεων του Π.Σ. της 25ης

και 26ης Ιουνίου 2021 (14η &15η Συνεδρίαση)

(ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ)

3. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Η Λαϊκή Συσπείρωση, με αφορμή την ημέρα κατά των Ναρκωτικών, επιλέξαμε να φέρουμε για συζήτηση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 26ης Ιουνίου, το ζήτημα της τοξικοεξάρτησης, και μέτρα στήριξης, από την Περιφέρεια Ιονίων νήσων, των δομών που λειτουργούν στα νησιά μας. Για τον λόγο αυτό αρκετά έγκαιρα καταθέσαμε στο Προεδρείο, πλήρη εισήγηση με θέμα: «26/06/2021: Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών. Μέτρα στήριξης των δομών κατά των ναρκωτικών στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων». Η εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, κατά την άποψή μας, ήταν εμπεριστατωμένη πλήρως γιατί αναφερόταν με σαφήνεια και χωρίς να μασάει τα λόγια της:

α) Στις αιτίες και στις πολιτικές που γεννούν και αναπαράγουν τη χρήση, που διαλύουν την πρόληψη και την απεξάρτηση.

β) Στο σωστό τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου που εδράζεται στο τρίπτυχο: Πρωτογενής Πρόληψη – θεραπεία – κοινωνική επανένταξη. Στη στήριξη των προγραμμάτων «στεγνής θεραπείας». Στην αντίθεση της στον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό των ναρκωτικών σε «σκληρά και μαλακά», καθώς και στους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης.

γ)  Στις ρίζες του πολυπαραγοντικού κοινωνικού φαινομένου των ναρκωτικών και στον τρόπο εμφάνισης και διάδοσής του, στα αδιέξοδα που γεννά ο καπιταλισμός (η ανεργία, η οικονομική αβεβαιότητα, η κοινωνική απομόνωση, το αίσθημα ανασφάλειας και η αβεβαιότητα για το μέλλον κλπ.).

δ)  Αποδίδει ευθύνες στη πολιτική της Ε.Ε. για τα ναρκωτικά. Πολιτική, όμως. που διαδοχικά έχουν ακολουθήσει στη χώρα μας οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, και έχει κοινό παρονομαστή τη διαχείριση του προβλήματος, την αποστέωση του από κάθε κοινωνική αιτία, την ιατρικοποίηση του και την αναζήτηση διαχειριστικών λύσεων στηριγμένοι πάντα στη λογική «κόστος -όφελος», στο επιχείρημα της «ατομικής ευθύνης» και την επιδίωξη μιας νεολαίας συμβιβασμένης και υποταγμένης. Σε αυτή τη λογική, είναι το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για τα ναρκωτικά 2021- 2025 που προκρίνει τα υποκατάστατα και τους Χώρους εποπτευόμενης Χρήσης ως αποκλειστικές μορφές θεραπείας και την καταστολή ως πρόληψη.

ε)  Αναφέρεται σε όλες τις δομές κατά των ναρκωτικών που δραστηριοποιούνται στα νησιά μας που έχουν κοινό χαρακτηριστικό την υποχρηματοδότηση, την εγκατάλειψη από την κυβέρνηση, τις Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές, και την υποστελέχωση. Απαιτεί από την Περιφερειακή Αρχή να διεκδικήσει τα αναγκαία κονδύλια και να αξιοποιήσει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα δίνοντας προτεραιότητα στην ουσιαστική στήριξη και ενίσχυση των δομών της πρόληψης και της θεραπείας που δραστηριοποιούνται στα Ιόνια νησιά. Τέλος…

στ)Καταθέτει ολοκληρωμένη πρόταση, σύμφωνα με την οποία το Π.Σ.Ι.Ν. «…Το Περιφερειακό Συμβούλιο παλεύει για μια κοινωνία ελεύθερη από όλα τα ναρκωτικά. Όχι στη νομιμοποίηση των ναρκωτικών ουσιών και τη δημιουργία «γκέτο» εποπτευόμενης χρήσης. Όχι στη χορήγηση υποκατάστατων που συντηρούν τη χρήση και την εξάρτηση.

  • Διεκδικεί ολόκληρη ζωή για τη νεολαία μας, με ικανοποιημένες τις σύγχρονες ανάγκες της και τα δικαιώματά της στη μόρφωση, την εργασία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την ποιότητα ζωής.
  • Διεκδικεί ενίσχυση και επέκταση των δημόσιων δωρεάν κρατικών δομών, πρόληψης, θεραπείας και επανένταξης, για την τοξικοεξάρτηση, με κρατική χρηματοδότηση και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Διεκδικεί αύξηση της οικονομικής στήριξης από τα προγράμματα ΕΣΠΑ όλων τον μονάδων που λειτουργούν στα νησιά και την στήριξη των εργαζομένων σε αυτά.
  • Να τελειώσει η υπονόμευση της λειτουργίας του «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» με τον αποκλεισμό του από τις χρηματοδοτήσεις. Να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την πλήρη πιστοποίησή του».

Σύμφωνα, όμως, με την λανθασμένη –κατά την άποψή μας– ερμηνεία, που δίνει στον «πρότυπο» Κανονισμό Λειτουργίας του Π.Σ. ο κ. Πρόεδρος του Π.Σ. αρνήθηκε να συμπεριλάβει το θέμα αυτό στην Η.Δ. αλλά το έφερε σαν θέμα Ε.Η.Δ., προς έγκριση ή μη, στην αρχή της συνεδρίασης του Π.Σ. της 25ης του Ιούνη.

Όπως ήταν φυσικό οι παρατάξεις της πλειοψηφίας –ξέρουν άλλωστε πολύ καλά να αποφεύγουν τις κακοτοπιές – με το δικαιολογητικό πως δεν «…ήταν έτοιμες να συζητήσουν ένα τόσο σοβαρό θέμα…», αρνήθηκαν την συζήτησή του. Δικαιολογία που βέβαια καθόλου δεν ευσταθεί, αφού η εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης κατατέθηκε αρκετά έγκαιρα. Ο δε «αρμόδιος» για το θέμα Αντιπεριφερειάρχης ανέλαβε την υποχρέωση να φέρει σχετική εισήγηση στο Π.Σ. «… μόλις ετοιμασθεί…».

Εκείνο βέβαια που μας άφησε εμβρόντητους και που γεννά και πολλά ερωτηματικά είναι το γεγονός ότι λίγη ώρα πριν ο ίδιος «αρμόδιος» Αντιπεριφερειάρχης κατάθεσε ψήφισμα στο Π.Σ. με θέμα «Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών η 26η Ιουνίου». Ένα ψήφισμα, βέβαια, άοσμο, άγευστο, απολίτικο, γεμάτο ευχές και γενικόλογες διακηρύξεις για στήριξη των δομών κατά των ναρκωτικών, χωρίς καμιά πρόταση ή αναφορά στις αιτίες που οδηγούν τους νέους στα ναρκωτικά. Αν εξαιρέσουμε, όμως, το γεγονός αυτό, το καθοριστικό ερώτημα που τίθεται είναι πως αυτοί που φέρνουν και υπερψηφίζουν ένα ψήφισμα για τα ναρκωτικά -Περιφερειακή Αρχή και Σύμβουλοι των παρατάξεων της πλειοψηφίας- δηλώνουν ανέτοιμοι να συζητήσουν θέμα που αφορά τα ναρκωτικά!!!

Αποκαλυπτική και η στάση της ΑΝΑΣΑ (ΣΥΡΙΖΑ), η οποία απέφυγε να πάρει θέση είτε δηλώνοντας μεσοβέζικα, δια του επικεφαλής της ότι «θα εκδώσει δική της ανακοίνωση, με τις δικές της θέσεις» είτε με την πιο καθαρή θέση άλλων Περιφερειακών της Συμβούλων ότι «συμφωνούμε με την δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης και τον διαχωρισμό των ναρκωτικών σε μαλακά και σκληρά».

Τι να πούμε εμείς για όλα αυτά; Tο μόνο που μας μένει να κάνουμε είναι να αναφωνήσουμε την φράση του Λαοκόωντα προς τους Τρώες: «ο νοών νοείτω και ουαί τω ανοήτω»!!!

4. Σχετικά με την απόφαση της Π.Ι.Ν. για «Λειτουργία φαρμακείων Π. Ε Ζακύνθου πέραν από τις κανονικές ώρες λειτουργίας και όλες τις ημέρες της εβδομάδας».

Η Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε το θέμα αυτό για συζήτηση στη συνεδρίαση του Π.Σ. μετά την αναστάτωση που επέφερε στους φαρμακοποιούς της Ζακύνθου, η απαράδεκτη ρουσφετολογική απόφαση της Περιφερειακής Αρχήςπροκειμένου να εξυπηρετηθεί ένα και μοναδικό φαρμακείο- τα φαρμακεία της Ζακύνθου να λειτουργούν πέραν από τις κανονικές ώρες και όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Ήταν φανερό πως η Π.Ι.Ν. και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης κ. Ζορμπάς με την απόφαση αυτή άνοιγαν, ουσιαστικά, τον ασκό του Αιόλου. Έφερναν καθοριστικό κτύπημα στο δικαίωμα της Κυριακής Αργίας αλλά και στο αναφαίρετο δικαίωμα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ζακύνθου να καθορίζει αυτός, όπως άλλωστε συμβαίνει με τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους όλης της χώρας, το πρόγραμμα των διημερευόντων και των διανυκτερευόντων Φαρμακείων καθώς και των εφημερευόντων τις Κυριακές Φαρμακείων. Επίσης η απόφαση αυτή αποτελούσε, κατά την γνώμη μας, το πρώτο βήμα για την απελευθέρωση του ωραρίου και στα άλλα νησιά. Ο Φ.Σ.Ζ. σε γενική συνέλευση των μελών του ομόφωνα τάχθηκε κατά της απόφασης της Π.Ι.Ν. Η ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου καταλήγει: «… Η απόφασή σας συνιστά δυσβάστακτο φορτίο για τους φαρμακοποιούς της νήσου μας μη δυνάμενο να έρθει εις πέρας. Μάλιστα η εν λόγω απόφασή σας ελήφθη παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις του συλλόγου μας και παρά το γεγονός ότι σε αντίστοιχη περίπτωση πριν περίπου ένα έτος είχατε αποφασίσει αντίθετα, αποδεχόμενοι επί της ουσίας τις αιτιάσεις μας».

Ο κ. Πρόεδρος του Π.Σ. και για το θέμα αυτό που πρότεινε η Λαϊκή Συσπείρωση ακολούθησε την ίδια, λανθασμένη κατά την άποψη μας, τακτική. Όταν, όμως, έφερε το θέμα αυτό σαν Ε.Η.Δ. προς έγκριση ή απόρριψη στο Π.Σ., ο κ. Ζορμπάς ζήτησε τον λόγο και είπε πως αποσύρει την απόφαση του γιατί «…δεν ήξερε πως ο Φ.Σ.Ζ. είχε αρνητική άποψη…».

Μετά από την εξέλιξη αυτή το θέμα δεν συζητήθηκε αφού πανηγυρικά δικαιώθηκαν οι φαρμακοποιοί της Ζακύνθου. Εμείς, όμως, έχουμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω:

α) Θα απέσυρε η Περιφερειακή αρχή την απόφασή της αν το θέμα δεν ερχόταν προς συζήτηση στο Π.Σ.;

β) Η δικαιολογία του κ. Αντιπεριφερειάρχη ότι «δεν ήξερε την άποψη του Φ.Σ.Ζ.» είναι χειρότερη και από την πράξη της έκδοσης της απαράδεκτης απόφασης. Και τούτο γιατί, αν λέει την αλήθεια, είναι απαράδεκτος γιατί δεν επικοινώνησε πριν -άσε που υπήρχε σχετική απόφαση του Φ.Σ.Ζ. από το 2018 που έπρεπε να την γνωρίζει- με τον καθ΄ ύλην αρμόδιο Φ.Σ.Ζ., ενώ αν λέει ψέματα και το γνώριζε είναι διπλά απαράδεκτος.

γ) Είναι φανερό ότι η απόφαση αυτή αποτελούσε πολιτική επιλογή της Τοπικής Διοίκησης και συνέχεια της προσπάθειας των Περιφερειακών Αρχών, στην υλοποίηση όλων των αντεργατικών νόμων, με τελευταίο το χτύπημα του κ. Χατζηδάκη, που καταργούν το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας και την Κυριακή Αργία.

δ) Η απόσυρση της απαράδεκτης απόφασης της Π.Ι.Ν. αποτελεί νίκη των φαρμακοποιών της Ζακύνθου, είναι αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων τους και αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΕΡΟΣ            

03.07.2021

Τα παραλειπόμενα των συνεδριάσεων του Π.Σ. της 25ης

και 26ης Ιουνίου 2021 (14η &15η Συνεδρίαση)

(ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ)

5. Σχετικά με την τύχη του έργου «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ»

Είναι γνωστό πως το έργο αυτό έχει εξαγγελθεί και προπαγανδιστεί με διθυραμβικές δημόσιες δηλώσεις, πανηγυρισμούς και τις ανάλογες φωτογραφήσεις, από τις αρχές του 2020 μέχρι σήμερα, πολλές φορές και με κάθε ευκαιρία, από την κα Περιφερειάρχη και τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες (κ.κ. Ορφανουδάκη και Ζορμπά). Συγκεκριμένα το έργο αφορούσε σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Π.Ι.Ν. και της 6ης Υ.ΠΕ προκειμένου η Π.Ι.Ν. να αναλάβει τη χρηματοδότηση (10.000.000 ευρώ) και την υλοποίηση της επισκευής και αναβάθμισης της υποδομής και του εξοπλισμού των 12 Κέντρων Υγείας των νησιών μας.

Με ανάλογες τυμπανοκρουσίες ανακοινώθηκε και η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης για την πρόσληψη Τεχνικών Συμβούλων – Μελετητών, ανά Π.Ε., για την εκτέλεση των έργων, με το υψηλό, μάλιστα, τίμημα των 248.000 ευρώ.

Έκτοτε παρόλο ότι τα ίδια (!!!) έργα έχουν εξαγγελθεί επανειλημμένα και από άλλους φορείς (6η ΥΠΕ, κυβερνητικό βουλευτή Λευκάδας, Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας κ.ά.) εντούτοις στη πράξη δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Κι ας έχουν περάσει πάνω από 5! μήνες από τις αρχικές εξαγγελίες!!! Ούτε καν μελέτες δεν έχουν αρχίσει να γίνονται, η απαράδεκτη κτιριακή κατάσταση, παρά τα μεγάλα και βαρύγδουπα λόγια, εξακολουθεί να επικρατεί στα Κ.Υ. των νησιών μας, μαζί φυσικά με τη συνεχιζόμενη τεράστια έλλειψη του αναγκαίου προσωπικού.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, έχουμε ζητήσει πολλές φορές με Επερωτήσεις μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ενημέρωση για την πορεία του έργου, την εξασφάλιση της χρηματοδότησης, αλλά κυρίως έχουμε επισημάνει τη παντελή στασιμότητα που αφορά το έργο. Στη τελευταία συνεδρίαση του Π.Σ. (26-06-2021) με Επερώτησή μας φέραμε ξανά το θέμα στην επιφάνεια. Κρούσαμε για μια ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου και ζητήσαμε εξηγήσεις για την απόλυτη ασυνεννοησία ανάμεσα στους διάφορους φορείς που εξαγγέλλουν τα ίδια έργα, αλλά κυρίως για την πλήρη ακινησία που υπάρχει όσον αφορά το συγκεκριμένο έργο.

Με έκπληξή μας στις απαντήσεις που λάβαμε διαπιστώσαμε άρδην αλλαγή στάσης της Περιφερειακής Αρχής. Οι διθύραμβοι και οι πανηγυρισμοί αντικαταστάθηκαν από προβληματισμούς, αμφιβολίες και απαισιόδοξα σενάρια. Και τι δεν μας είπαν! Σταχυολογούμε μερικά:

«…Τα Κ.Υ. δεν ανήκουν στις αρμοδιότητες της ΠΙΝ…», «…Το έργο είναι δύσκολο… μεγάλο… δαιδαλώδες… Με ιδιαίτερες δυσκολίες…», «…Η σχεδόν παντελής ανυπαρξία οικοδομικών αδειών…», «…Χρόνιες ελλείψεις και παθογένειες που καλείται να διαχειριστεί και να επιλύσει η 6η Υ.ΠΕ για την κατάσταση των υφιστάμενων κτηρίων δυσχεραίνουν την εξέλιξη και ολοκλήρωση της αποκατάστασης και λειτουργικής αναβάθμισής τους…», «διαφορετικό το έργο που εξήγγειλε ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας…» κλπ… κλπ… κλπ.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Περιφερειακή αρχή δεν υπέβαλε ποτέ αίτηση για χρηματοδότηση του έργου μέσω του ΕΣΠΑ, επιβεβαιώνουν, κατά την άποψη μας, τους φόβους και τις υποψίες μας πως οι εξαγγελίες της Π.Ι.Ν. ήταν απλά ένα ακόμη επικοινωνιακό παιχνίδι για να κερδίσει, πρόσκαιρα όμως, τις εντυπώσεις, πως θα λύσει, δήθεν, οριστικά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει και η Α΄ βάθμια φροντίδα Υγείας στα νησιά μας. Ένα επικοινωνιακό παιχνίδι που, όμως, καταντά εμπαιγμός στο πρόσωπο του λαού των Ιονίων νησιών.

Εξάλλου αν ήταν σοβαροί και ήθελαν πραγματικά να δώσουν λύση, θα έπρεπε όλα αυτά τα προβλήματα, που σήμερα επικαλούνται, να τα μελετήσουν και να τα λύσουν πριν, με φανφάρες, εξαγγείλουν το έργο.

Τέλος ένα ακόμη γεγονός, που επιβεβαιώνει τις υπόνοιες που αναφέρουμε πιο πάνω, είναι και η στάση του κ. Σπύρου και της παράταξης του στο θέμα αυτό. Έτσι και ο κ. Σπύρου με Επερώτηση του εκφράζει τις ανησυχίες του για το έργο. Πιθανά, με αυτό τον τρόπο, να προσπαθεί να διαχωρίσει την θέση της παράταξης του από τη παράταξη της κας Περιφερειάρχη και έτσι να διασωθεί -και αυτός και η παράταξή του- από το βέβαιο ναυάγιο του έργου και τα απόνερά του. Ματαίως όμως! Ο κύριος Σπύρου ξέρει πολύ καλά πως η παράταξη του συνδιοικεί με την άλλη παράταξη της ΝΔ (Κράτσα ) και με την παράταξη του ΚΙΝΑΛ (Αλεξάκης). Ψηφίζουν μαζί όλες τις αποφάσεις (σημαντικές ή μη), ενώ Σύμβουλοι της παράταξής του κατέχουν 2 από τις σημαντικότερες Αντιπεριφέρειες. Έχει, επομένως, τις ίδιες ευθύνες με αυτούς και είναι κοροϊδία να το παίζει αντιπολίτευση για να θολώσει τα νερά και να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου.

6.Για τη μεταφορά του αξονικού τομογράφου 16 τομών από το Γ.Ν. Κέρκυρας στο Π.Α.Γ.Ν. Ιωαννίνων.

Το θέμα αυτό έφερε η Λαϊκή Συσπείρωση στη Συνεδρίαση του Π.Σ. της 25ης Ιουνίου. Ένα θέμα που, κατά την άποψη μας, είναι ήδη πολύ γνωστό και αφορά τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις του διοικητή του Γ.Ν. Κέρκυρας που σε πλήρη σύμπνοια και απόλυτη συνεργασία με τον διοικητή της 6ης Υ.ΠΕ αποφάσισαν, κυριολεκτικά πίσω από τις πλάτες του Κερκυραϊκού λαού, να μεταφέρουν τον αξονικό τομογράφο 16 τομών του Γ.Ν. Κέρκυρας στο Π.Α.Γ.Ν. Ιωαννίνων. Πρόσχημα και έωλο επιχείρημά τους ο αναμενόμενος ερχομός στο νοσοκομείο ενός καινούργιου αξονικού τομογράφου 64 τομών ο οποίος υποτίθεται θα καλύπτει από μόνος του, τις ανάγκες σε αξονικές τομογραφίες 120.000 μονίμων κατοίκων της Κέρκυρας, αλλά και των εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών της. Η Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε, με επιχειρήματα, ο αξονικός τομογράφος να μη μεταφερθεί αλλά να εξακολουθήσει να λειτουργεί και να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Κέρκυρα.

Όπως ήταν φυσικό, πήγαινε πολύ για τις παρατάξεις της πλειοψηφίας να αρνηθούν κάτι τέτοιο. Έτσι εκόντες – άκοντες έκαμαν δεκτή τη πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης. Μας έκαμαν, όμως, τεράστια εντύπωση, και γι’ αυτό τα σχολιάζουμε σήμερα, τα εξής:

α)  Η απέλπιδα προσπάθεια των παρατάξεων της πλειοψηφίας να μας πείσουν πως το θέμα «…δεν έχει πολιτική χροιά …δεν έχει πολιτική σημασία…»! Λες και οι κ. κ. Διοικητές της 6ης Υ.ΠΕ και του Γ.Ν. Κέρκυρας, που προχώρησαν στην άθλια αυτή μεθόδευση, δεν είναι πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ, αλλά απολίτικα πρόσωπα… Λες και ο βουλευτής της ΝΔ της Κέρκυρας, που όχι μόνο συναίνεσε αλλά και επαύξησε για την μεταφορά, είναι μόνο ουδέτερος παρατηρητής.

β)  Για να κάμουν το ψήφισμα όσο το δυνατό πιο ανώδυνο για αυτούς και τα πρωτοκλασάτα στελέχη που μεθόδευσαν και ενέκριναν την μεταφορά, δεν δίστασαν να προβούν σε λαθροχειρία και να προσθέσουν φράση στο ψήφισμα που ουσιαστικά αποτελούσε μέρος των επιχειρημάτων του κ. διοικητή του νοσοκομείου αλλά και του νεοδημοκράτη βουλευτή υπέρ της μεταφοράς. Έτσι πρόσθεσαν στο κείμενο του ψηφίσματος την φράση «… Το Γ.Ν. Κέρκυρα απέκτησε έναν υπερσύχρονο αξονικό τομογράφο 64 τομών μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος ο οποίος προστέθηκε στον υπάρχοντα αξονικό 16 τομών τον οποίο είχε προμηθευτεί το νοσοκομείο με τη μέθοδο leasing, δηλαδή ένα είδος ενοικίου του μηχανήματος συν το κόστος της συντήρησης του, ένα κόστος που ξεπερνούσε τα 100.000 ευρώ ετησίως και επιβάρυνε τον προϋπολογισμό του Γ.Ν. Κέρκυρας…» Ήταν μια φράση, που προτάθηκε στη φάση της συζήτησης του θέματος, από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη, αλλά δεν έγινε αποδεκτή. Η λαθροχειρία, όμως, αυτή έγινε αμέσως αντιληπτή και έτσι αναγκάσθηκαν να την αποσύρουν από το τελικό κείμενο του ψηφίσματος, στο οποίο σύρθηκε η πλειοψηφία να ψηφίσει και έτσι εγκρίθηκε ομόφωνα.

Τελικό συμπέρασμα: Καμία εμπιστοσύνη και καμία αυταπάτη στους ελιγμούς, τις μεγαλοστομίες και τα πολιτικά τερτίπια. Ο λαός να διεκδικήσει την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του στον τομέα της Υγείας. Όταν οι φύλακες αγρυπνούν και ο λαός αντιδρά καταγάγονται νίκες!                                   05.07.2021

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΕΡΟΣ

Τα παραλειπόμενα των συνεδριάσεων του Π.Σ. της 25ης

και 26ης Ιουνίου 2021 (14η &15η Συνεδρίαση)

(ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΕΡΟΣ)

7. Οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στην Π.Ι.Ν. και τα κροκοδείλια δάκρυα των παρατάξεων της πλειοψηφίας

Ως γνωστό η Λαϊκή Συσπείρωση σε πρόσφατη συνεδρίαση του Π.Σ. (12η συνεδρίαση, 29 Μάη 2021) προκάλεσε συζήτηση για το κρίσιμο αυτό θέμα με τη συμμετοχή, μάλιστα, εκπροσώπων των εργαζομένων από όλες τις Π.Ε. που περιέγραψαν τη κατάσταση με τα πιο μελανά χρώματα. Στη σχετική εισήγησή μας αναφέραμε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«…Το πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών σπάει κόκαλα, οξύνεται συνεχώς, οδηγεί σε εντατικοποίηση της εργασίας, υπολειτουργία και τελικά σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε σχέση με τις νέες διευρυμένες ανάγκες των πολιτών.

Κρίσιμοι τομείς όπως η Πολιτική Προστασία, τα Τεχνικά Έργα, Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας, & κοινωνικής Μέριμνας, αλλά και όλες οι διευθύνσεις, λειτουργούν με σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό. Το αποτέλεσμα είναι να αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους…

Το φάρμακο που επιλέγει και αυτή η Περιφερειακή Αρχή, είναι το γνωστό, της παράτυπης ανάθεσης «παράλληλων» καθηκόντων, οι συνεχείς μετακινήσεις υπαλλήλων από υπηρεσία σε υπηρεσία και η εκχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες, αντί για τις αναγκαίες προσλήψεις και την κάλυψη των κενών που υπάρχουν και διευρύνονται από τις συνταξιοδοτήσεις – αποχωρήσεις των εργαζομένων…

Γενικεύεται η υποκατάστασή του μόνιμου προσωπικού, με συμβασιούχους πολλών ταχυτήτων και προγραμμάτων που προσφέρουν υψηλές υπηρεσίες, παραμένουν όμως χαμηλά αμειβόμενοι και όμηροι της λήξης προγραμμάτων και συμβάσεων μέρος δηλαδή της ανεργίας που ανακυκλώνεται…

Η εντατικοποίηση της εργασίας έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία των εργαζομένων, άμεσα ή μακροπρόθεσμα αλλά και το εργασιακό περιβάλλον δεν είναι καλύτερο… Για αυτό, λοιπόν, ζητούμε άμεσα από την Περιφερειακή Αρχή να κάνει δεκτά τα αιτήματα των συλλόγων των εργαζομένων στην Π.Ι.Ν για προσλήψεις εξειδικευμένου μόνιμου προσωπικού…»

Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από όλες τις παρατάξεις της πλειοψηφίας, με πολλές κλάψες και πολλά κροκοδείλια δάκρυα, χωρίς όμως καμία, έστω και για τα μάτια του κόσμου, δικαιολόγηση της αρνητικής τους ψήφου. Εξάλλου ο αλήστου μνήμης προηγούμενος ΥΠ.ΕΣ φρόντισε για αυτούς. Με νομοθετική ρύθμιση επέτρεψε την πρόσληψη απεριόριστου αριθμού Ειδικών Συμβούλων, Ειδικών Επιστημόνων, Δημοσιογράφων κ.ά. για να στελεχώσουν τα γραφεία των Περιφερειαρχών, Αντιπεριφερειαρχών κλπ. Μόνο η κα Περιφερειάρχης απασχολεί, σήμερα, πάνω από 10 τέτοιους συμβούλους για τις «ανάγκες» του γραφείου της. Αυτοί επομένως έχουν λύσει με αυτό τον τρόπο το πρόβλημα τους. Αλλοίμονο, όμως, στους ελάχιστους εναπομείναντες μόνιμους υπαλλήλους που καλούνται να εξυπηρετήσουν τις, διευρυμένες μάλιστα, ανάγκες των πολιτών.

Κι ενώ η συζήτηση αυτή διεξάχθηκε στις 29 του Μάη και ο κ. Σπύρου καταψήφισε τις προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης, που ήταν και προτάσεις των Σωματείων των υπαλλήλων της Π.Ι.Ν., -ακολουθώντας την γνωστή ταχτική του, που αναλυτικά περιγράψαμε στο προηγούμενο σχόλιό μας-, σε λιγότερο από ένα μήνα, φέρνει ξανά το θέμα προς συζήτηση με τίτλο: «Η συνεχής μείωση του προσωπικού της Π.Ι.Ν. είναι μείζον πρόβλημα». Βάζει μάλιστα όρο η συζήτηση να γίνει χωρίς την ενοχλητική παρουσία των εκπροσώπων των εργαζομένων στην Π.Ι.Ν. «…Τι παραπάνω θα μας πουν;…» διερωτήθηκε… «…Τα παράπονα τους τα ξέρουμε…»

Έτσι η συζήτηση έγινε χωρίς την παρουσία των άμεσα ενδιαφερομένων. Αντί να ακούσουμε τα δικαιολογημένα παράπονα και τις προτάσεις των εργαζομένων, ακούσαμε τα υποκριτικά παράπονα των παρατάξεων της πλειοψηφίας. Είδαμε να τρέχουν ποταμοί τα κροκοδείλια δάκρυα από τους κύρια υπεύθυνους για τις ακραίες καταστάσεις που έχει φτάσει η έλλειψη προσωπικού στην Π.Ι.Ν. Όλοι μίλησαν σαν ουδέτεροι παρατηρητές της κατάστασης. Ωσάν να μην είναι αυτοί που προΐστανται στην Π.Ι.Ν. χρόνια τώρα. Ωσάν να μην είναι τα κόμματα τους (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) που κυβερνούν την χώρα όλα αυτά τα χρόνια, και έχουν την απόλυτη ευθύνη για την τραγικότητα της κατάστασης. Και τι δεν ακούσαμε να βγαίνει από τα στόματά τους:

«…Το πρόβλημα έρχεται από πολύ μακριά… Φταίνε τα μνημόνια… Φταίει η κακή δημοσιονομική κατάσταση… Φταίει ο Ν. 3852 (Καλλικράτης)… Φταίει ο Ν. 4024 … κτλ… κτλ… κτλ…». Εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες καταλόγισαν και στους εργαζόμενους που, άκουσον – άκουσον, τολμούν να παραιτούνται από την υπηρεσία ή να ζητούν απόσπαση ή ακόμη και να συνταξιοδοτούνται!!!

Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής ούτε για τα προσχήματα, επιχείρησαν οι νυν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και οι πρώην να τους ξεγελάσουν υποτιμώντας την νοημοσύνη τους και προκαλώντας την οργή τους.

Σε μας το μόνο που μας μένει είναι να κάνουμε γνωστή την απαράδεχτη στάση τους και στους εργαζόμενους και στους πολίτες και για τον παχυδερμισμό τους να αναφωνήσουμε: Αιδώς Αργείοι!!!

07-07-2021

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top