skip to Main Content
βοριδης 681×383 (Copy)

Άμεσα τα ποσά σε αγρότες και κτηνοτρόφους

Μ. Βορίδης -«Ιανός»:– Θα συμψηφιστούν με τις αποζημιώσεις (video)

Άμεσα θα καταβληθούν τα ποσά σε αγρότες και κτηνοτρόφους που επλήγησαν από την θεομηνία «Ιανός» διαβεβαίωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, επισημαίνοντας στην ΕΡΤ ότι η κατ΄αρχήν θέση του, είναι ο συμψηφισμός αυτών των ποσών  με τις αποζημιώσεις. Επιπλέον διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να καταβληθούν εκτιμητικά τέλη από τους παραγωγούς που δηλώνουν τις ζημιές τους στον ΕΛΓΑ. Παράλληλα αναφέρθηκε  στα μέτρα ενίσχυσης που έχουν ληφθεί για τους παραγωγούς που έμεινε αδιάθετη η σοδειά τους λόγω περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, και έδωσε την ευχάριστη είδηση ότι εν μέσω πανδημίας, συγκεκριμένες εξαγωγές  γεωργικών προϊόντων σημειώνουν ιστορικό ρεκόρ. Παράλληλα ενημέρωσε ότι το υπουργείο για την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών, έχει υποβάλει αίτημα για ποσό 120 εκατομμυρίων ευρώ, που μεταφράζεται  σε ενισχύσεις 300 έως 4.000 ευρώ για κάθε παραγωγό. 

https://www.ertflix.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-vod.php?f=2020/tv/news-themata-septemvrios/20200925-voridis-syndeseis.mp4&bgimg=https://www.ertflix.gr/wp-content/uploads/2020/09/20200925-voridis-syndeseis.jpg

«Ολοκληρώνεται σήμερα η καταγραφή της καταστροφής του ζωϊκού κεφαλαίου –απώλεια αιγοπροβάτων, καταστροφές σε μαντριά, μηχανήματα και αρδευτικές υποδομές » ενημέρωσε ο κ. Βορίδης και επεσήμανε πως «ο πρωθυπουργός έχει δώσει τη δυνατότητα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να ενισχύσει τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ, με όποιο ποσό απαιτείται προκειμένου να καταβάλουμε με πολύ γρήγορο τρόπο τις αποζημιώσεις στους παραγωγούς που έχουν πληγεί.»

Δεν πρόκειται να καταβληθούν εκτιμητικά τέλη από τους παραγωγούς που δηλώνουν τις ζημιές τους στον ΕΛΓΑ, διαβεβαίωσε καθώς όπως υπενθύμισε:
«Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ, δεν ζητείται η καταβολή εκτιμητικών τελών για τις διαδικασίες υποβολής δηλώσεων ζημιών στον ΕΛΓΑ, οι οποίες αφορούν στις καλλιέργειες φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.»

«Δουλεύουμε ώστε με πολύ άμεσο και γρήγορο τρόπο να καταβληθούν τα ποσά προς τους παραγωγούς» είπε ο υπουργός και επεσήμανε  ότι » κατ΄αρχήν θέση μου είναι ο συμψηφισμός αυτών των ποσών με τις αποζημιώσεις.»

Πως θα ενισχυθούν κτηνοτρόφοι και γεωργοί που επλήγησαν λόγω πανδημίας

«Έχουμε χρησιμοποιήσει και χρησιμοποιούμε το ποσό των 150 εκατ. ευρώ που έχουν διατεθεί με απόφαση του πρωθυπουργού, από τον κρατικό προϋπολογισμό και αποτελεί κρατική οικονομική ενίσχυση» είπε ο υπουργός και ενημέρωσε ότι  «από αυτό το ποσό έχουν ενισχυθεί ανθοπαραγωγοί, οι οποίοι έχουν πληγεί, ενώ εισπράττονται ποσά από παραγωγούς σπαραγγιών . Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσουμε ποσά με τα οποία θα στηρίξουμε την παραγωγή ντομάτας, το καρπούζι, την πατάτα.»

Όπως υπογράμμισε ο κ. Βορίδης «χθες υποβάλαμε ένα αίτημα, με μέτρο του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να ενισχυθούν οι ελαιοπσραγωγοί μας , ένα στοχευμένο μέτρο που θα οδηγήσει σε ενισχύσεις 300 έως 4.000 ευρώ στον καθένα»

Επιπλέον όπως ενημέρωσε «έχουν πάρει χρήματα οι παράκτιοι αλιείς. Υπάρχει μέτρο 20 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά τη μέση αλιεία. Έχουμε υποβάλει αίτημα και περιμένουμε την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να στηρίξουμε την ιχθυοκαλλιέργεια.»

Αυξήθηκαν οι εξαγωγές σε κεράσια, πορτοκάλια, ακτινίδια, ρύζι, σιτάρι εν μέσω πανδημίας

Το ενθαρρυντικό είναι, όπως επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ότι «εν μέσω πανδημίας οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων σημειώνουν ιστορικό ρεκόρ π.χ τα κεράσια έχουν αύξηση 41% σε εξαγωγική δραστηριότητα, το ίδιο και τα πορτοκάλια.
Τα ακτινίδια καταγράφουν μια πορεία καλύτερη σε ιστορικό δεκαετίας, το ίδιο συνέβη για ρύζι και σιτάρι.»

Αποκατάσταση ζημιών στις αρδευτικές υποδομές

Το υπουργείο προσανατολίζεται σε μεγάλες επενδύσεις για σύγχρονες αρδευτικές υποδομές στις περιοχές που επλήγησαν από τον «Ιανό» και όχι εκτεταμένες επισκευές στο ήδη υπάρχον αρδευτικό δίκτυο που είναι απαρχαιωμένο του 1950″

Για το υπόμνημα Καλογρίτσα

«Δεν μπορούμε να πούμε από τώρα εάν θα φτάσει στη βουλή με εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή, εάν δεν υπάρξει διαβίβαση του σχετικού φακέλου από τη δικαιοσύνη στη βουλή»

Ελληνοτουρκικά

Το σχόλιο του κ. Βορίδη για τη συμφωνία επανεκκίνησης των διερευνητικών επαφών Ελλάδας- Τουρκίας ήταν πως «Βλέπει απόλυτη αποτυχία της στρατηγικής Ερντογάν.» Όπως επεσήμανε, «κατέληξε ο κύριος Ερντογάν να εκλιπαρεί την επανέναρξη ενός διαλόγου, τον οποίο σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή για τα δύο ζητήματα – δηλαδή ουσιαστικά της χάραξης των θαλασσίων ζωνών , υφαλοκρηπίδα και αποκλειστικές οικονομικές ζώνες – είχε πει ότι αποτελούν αντικείμενο συζητήσεως και ήταν ανοιχτή να ξεκινήσει αυτό τον διάλογο.
«Τώρα ο Ερντογάν έρχεται με προσδιορισμένη ατζέντα κάτι που θα μπορούσε να κάνει από την αρχή.» κατέληξε

Πηγή: ΕΡΤ

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
35 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top