skip to Main Content
Gabrogloy 81 (Copy)

Υπουργός: Μη χρησιμοποιείτε τη λέξη “συνενώσεις”

ΤΕΙ-Πανεπιστημίων αλλά «συνέργεια»

“Το Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», επί Υπουργίας του κ. Αρβανιτόπουλου άλλαζε κάθε βράδυ ανάλογα με το ποιοι πίεζαν και έκανε πράγματα που στην ακαδημαϊκή κοινότητα είναι γνωστά ως εκτρώματα”.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Έκκληση προς τους Βουλευτές και την ακαδημαική κοινότητα να μη χρησιμοποιούν τον όρο συνενώσεις ΤΕΙ-Πανεπιστημίων αλλά  τη  λέξη «συνέργεια», απηύθυνε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, από το βήμα της Βουλής , κατά τη σημερινή συζήτησης τηςεπίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή Δημ.Κυριαζίδη, σχετικά με τη λύση της συνένωσης του ΤΕΙ ΑΜΘ με το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Θα παρακαλούσα να μη χρησιμοποιήσει κανένας ξανά αυτόν τον όρο- για συνενώσεις των ΤΕΙ και των Πανεπιστημίων. Μιλάμε για συνέργειες. Η λέξη «συνέργεια» είναι διαφορετική από τη λέξη «συνένωση», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας , ενώ τόνισε τα εξής.

  • Οι συνέργειες έχουν στόχο την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο σύνολό της και για πρώτη φορά σε ένα σχέδιο μεταρρύθμισης της ανώτατης εκπαίδευσης παίρνουμε υπόψη ισότιμα τους δύο τομείς της ανώτατης εκπαίδευσης, τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Άρα, για πρώτη φορά σκύβουμε πάνω και από τα ΤΕΙ για να δούμε πώς γίνεται να ενταχθούν σε αυτήν τη διαδικασία αναβάθμισης.
  • Να αφήσουμε την ακαδημαϊκή κοινότητα να κάνει τη δουλειά της
  • Εδώ θέλει μια μεγάλη προσοχή από όλους μας και δεν έχει σχέση μόνο με εσάς- η πρότασή μας είναι μέσα από αυτές τις συγκεκριμένες ομάδες εργασίας να αφήσουμε την ακαδημαϊκή κοινότητα να κάνει τη δουλειά της πρώτα αυτή. Δηλαδή, εμείς μετά από διάφορες συζητήσεις κ.λπ., είπαμε ποιος θέλει να συμμετέχει σε μια ομάδα εργασίας, ώστε να μας φέρει ένα πόρισμα για την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη συγκεκριμένη περιοχή. Το κάναμε στο Ιόνιο, το κάναμε στην Ήπειρο, το κάναμε στη Θεσσαλία, τώρα γίνεται στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία.

Πρώτα ένα πόρισμα της ακαδημαϊκής κοινότητας

Άρα, η λογική είναι να υπάρχει πρώτα ένα πόρισμα της ακαδημαϊκής κοινότητας και μετά η πολιτεία θα αρχίσει τις συζητήσεις με τους τοπικούς φορείς συστηματικά και με όποιους άλλους ενδιαφερόμενους. Δεν θα μπούμε στη λογική της αδράνειας των όποιων κραυγών που μας οδήγησαν εκεί που μας οδήγησαν και δεν μπορούμε να δούμε τι ακριβώς γίνεται στην ανώτατη εκπαίδευση.

Στη Δράμα

Να σας θυμίσω ότι στη Δράμα ιδρύθηκαν τμήματα επί παλαιότερων κυβερνήσεων. Οι ίδιες οι κυβερνήσεις αυτές τα κατήργησαν, μετά ξαναϊδρύθηκαν κ.λπ.

Η Δράμα, όπως ξέρετε, έχει τρία τμήματα: Δασοπονία, Οινολογία και Αρχιτεκτονική Τοπίου. Αυτά έχουν μια πολύ περίπλοκη ιστορία, διότι είχαν ιδρυθεί, είχαν καταργηθεί, τα ξαναϊδρύσαμε κ.λπ. Αυτά είναι μέρος του σχεδίου που συζητάει αυτή η Επιτροπή. Μάλιστα, αυτήν τη στιγμή που συζητάμε, η Επιτροπή συνεδριάζει στην Καβάλα. Θα μας δώσει το πόρισμά της και θα πορευτούμε.

Να ξέρετε, όμως -και μου κάνει εντύπωση που δεν το αναφέρετε εδώ- ότι πριν ενάμιση μήνα υπήρχε ανοικτή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στη Δράμα. Εκεί, λοιπόν, συμμετείχαν οι καθηγητές των ΤΕΙ, συμμετείχαν διάφοροι ενδιαφερόμενοι, όπως επίσης και μέσω skype ο Προεδρεύων στην Επιτροπή για τα θέματα αναβάθμισης.

Άρα, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι προσεγγιστικά να αναλύσουμε ένα εξαιρετικά περίπλοκο θέμα. Τώρα όσον αφορά στη συνεργασία ανάμεσα στα τρία ιδρύματα, θα αναφερθώ στη δευτερολογία μου, γιατί δεν θέλω να σας φάω τον χρόνο.

Το Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ  άλλαζε κάθε βράδυ

Ελπίζω να θυμάστε το Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ». Το Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», λοιπόν, επί Υπουργίας του κ. Αρβανιτόπουλου άλλαζε κάθε βράδυ ανάλογα με το ποιοι πηγαίναν στο Υπουργείο, ποιοι πίεζαν, ποιοι ξεπίεζαν και έκανε πράγματα που στην ακαδημαϊκή κοινότητα είναι γνωστά ως εκτρώματα.

Έγιναν τμήματα και δεν δόθηκε ούτε σε ένα προσωπικό. Τι εκπαιδευτική πολιτική είναι αυτή; Είναι πολιτική για τα σουβλάκια και τα rooms to let ή είναι για τα νέα παιδιά να πάνε να σπουδάσουν με σοβαρό τρόπο;

Θα δώσουμε τώρα θέσεις προσωπικού

Εμείς,   έχουμε δεσμευθεί -και το βλέπετε αυτό με το νομοσχέδιο που έχει βγει στη διαβούλευση για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου, γι’ αυτό που θα βγει για τα Ιόνια τώρα κι αυτό που θα βγει για τη Θεσσαλία- ότι θα δώσουμε τώρα θέσεις προσωπικού, ώστε να μην υπάρχει κανένα ημιαυτόνομο τμήμα.

Από αυτές τις θέσεις που έχουμε. Διότι, όταν χρησιμοποιείς ορθολογικά αυτά που έχεις, φτάνουν γι’ αυτό που θέλεις να κάνεις.

Δεν θα πάμε θέσεις, αν δεν εντάσσονται σε ένα συνολικό σχέδιο. Αυτό που γινόταν παλιά, που ο καθένας ερχόταν κι έλεγε «δώσε δύο θέσεις», ο Υπουργός έλεγε «βεβαίως να σου δώσω» και μετά το ξεχνούσε, τελείωσαν. Τώρα θα γίνει με βάση ένα σχέδιο.

Δημοσιεύματα που δεν ξέρουν τι λένε

Είπατε ότι εδώ έγινε μία Επιτροπή χωρίς να υπάρχει συνεννόηση με την ακαδημαϊκή κοινότητα. Αυτό είναι λάθος. Περιμένετε. Μην εκτίθεστε με δημοσιεύματα που δεν ξέρουν τι λένε. Ακούστε. Πώς έγινε η Επιτροπή χωρίς συνεννόηση με την ακαδημαϊκή κοινότητα, όταν σε αυτή συμμετέχει ο Πρύτανης και ο πρώην Πρύτανης του ΤΕΙ στην Καβάλα, ο Πρύτανης και οι Αντιπρυτάνεις του ΤΕΙ στις Σέρρες, μέλη της διοικούσας επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου;

Υπάρχει και ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου για να ενημερώνει και το Υπουργείο. Νομίζω ότι δεν είναι παράλογο αυτό.

Άρα, είναι αποκλειστικά σε συνεννόηση με την ακαδημαϊκή κοινότητα. Και αν ισχύει αυτό που λέτε, τότε προκαλώ εγώ να βγουν και να μας καταγγείλουν. Κανένας δεν μας έχει καταγγείλει. Κανένας!

Το ΔΠΘ

Τώρα, ως προς το γιατί συμμετέχουν τα συγκεκριμένα και δεν συμμετέχουν άλλα ιδρύματα. Κάναμε μία συζήτηση με την Πρυτανεία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου. Είπαμε ότι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο έχει ένα σχέδιο προοπτικής. Να δούμε αναλυτικά αυτό το σχέδιο προοπτικής, ταυτοχρόνως να ολοκληρώσει τις συζητήσεις της αυτή η Επιτροπή και να καθίσουμε κάτω να δούμε τι γίνεται.

Το  διοικητικό προσωπικό.

Να ξεκαθαρίσουμε πως ό,τι και να γίνει δεν θα υπάρχει καμία μετακίνηση του διοικητικού προσωπικού. Αυτά είναι πράγματα που διαδίδονται για να πανικοβάλουν τον κόσμο. Αν είναι δυνατόν, άνθρωποι που έχουν δουλέψει σε έναν χώρο για δεν ξέρω πόσα χρόνια, να πούμε εμείς, με διοικητικές αποφάσεις, φεύγεις από εκεί και πας αλλού. Τώρα αν οι ίδιοι θέλουν να κάνουν αίτηση για να πάνε κάπου αλλού, προφανώς αυτό είναι κάτι το διαφορετικό.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Δ. ΚΥΡΙΑΖΙΔΗ

Τώρα ως προς το πώς έχουν αποκλειστεί, σας λέω ότι έγινε -όπως γνωρίζετε- και μία άλλη συνεδρίαση στην Κομοτηνή, στην Περιφέρεια, με μέριμνα του Περιφερειάρχη όπου μετείχαν εκπρόσωποι, ο Πρόεδρος και ο Πρυτανεύων του Δημοκριτείου και ο Πρύτανης του ΤΕΙ Καβάλας, όπου εκεί υπήρχε μία κοινή θέση ότι θα δουλέψουν μαζί. Όλος παραδόξως εσείς επιλέξατε μια άλλη Επιτροπή με μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης της χώρας μας είναι μεταπτυχιακό και μάλιστα με αγγλικά προγράμματα, σε αγγλική γλώσσα. Τώρα πώς τα ΤΕΙ τεχνικού χαρακτήρα θα συνδεθούν, όπως επιθυμείτε, ή θα συνεργαστούν με αυτό είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να μας διευκρινίσετε, διότι θα έλεγα ότι πράγματι με πολύ κόπο λειτουργεί μέχρι στιγμής το Διεθνές Πανεπιστήμιο και δεν ξέρω αν έχει επιτευχθεί ακόμα ο στόχος του.

Επί τετράμηνο τώρα το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής προσπαθεί να μπει σε μία λειτουργία και δεν ξέρουμε αν θα μπει.

Άρα, λοιπόν, γεννώνται τεράστια ζητήματα, κύριε Υπουργέ. Ευελπιστούμε ότι τελικά θα έρθει προς συζήτηση και εδώ το όλο αντικείμενο, προκειμένου με καθαρό και όχι προσωρινό τρόπο να αντιμετωπίζουμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την παιδεία, γιατί λείπουν οι σταθερές απ’ αυτήν τη χώρα. Και αυτό είναι το ζητούμενο.

Σε ό,τι αφορά την Επιτροπή, κύριε Υπουργέ, δεν ξέρω αν υπάρχουν πολιτικές επιδιώξεις, αλλά η κατεύθυνση προς την τεχνική εκπαίδευση έχει να κάνει με την ανεύρεση εργασίας προπτυχιακά, να πάρουν πτυχίο για να βρουν εργασία. Πιστεύω να βοηθήσετε, όπως εσείς στοχεύετε και σκοπεύετε, με τη συνένωση, τη συνέργεια με το Διεθνές Πανεπιστήμιο.

Σε περίπτωση που προχωρήσετε, κύριε Υπουργέ, ζητώ ξεκάθαρα δεσμεύσεις για την ίδρυση σχολών στη Δράμα και τη δημιουργία αυτόνομων διοικητικών δομών του νέου Ιδρύματος με έδρα τη Δράμα. Διότι η Επιτροπή, απ’ ό,τι πληροφορούμαι, κατευθύνεται συγκεκριμένα σε δύο τμήματα. Θα έρθουμε ξανά στη συζήτηση και εύχομαι αυτά να μην τα βρούμε μπροστά μας.

Συγκεκριμένα λοιπόν, για τη Δράμα, για τα τμήματά της, ζητώ τα εξής: Πρώτον, τη λειτουργία ειδικού λογαριασμού -και θα πω γιατί- δεύτερον, Γραφείο Φοιτητικής Μέριμνας, τρίτον, λογιστήριο και τέταρτον, Κοσμητεία.

Ποιο είναι το μέλλον του διοικητικού προσωπικού που εργάζεται στο ΤΕΙ; Θα τα συζητήσουμε βέβαια ξανά στη Δράμα. Ζητώ να δεσμευτείτε ότι το προσωπικό θα παραμείνει στη θέση του.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης χρηματοδοτεί προγράμματα για τα συγκεκριμένα ιδρύματα κατασκευής, ερευνητικά προγράμματα κ.λπ. Το νέο Ίδρυμα από ποια περιφέρεια θα διεκδικεί πόρους; Και θα μπορούν να είναι οι δαπάνες σύννομες για να γίνει εκταμίευση τέτοιων χρημάτων; Θα τα βρούμε μπροστά μας, κύριε Υπουργέ, αυτά. Τα ξέρετε πάρα πολύ καλά. Και θα τυγχάνουν έγκρισης; Διότι διοικητικά τα τμήματα αυτά, τα ιδρύματα, θα ανήκουν σε άλλον χώρο.

Και εν πάση περιπτώσει, επειδή αυτά έχουν ορίζοντα το 2019, ελπίζω να συνεννοηθούμε, ώστε να υπάρχει τουλάχιστον μια σταθερά στην παιδεία, όπως θα έπρεπε να υπάρχει και σε άλλα ζητήματα, από το να είμαστε διαρκώς και μονίμως στο «ράβε-ξήλωνε».

Βεβαίως η Κυβέρνηση μου θα αναλάβει αυτό το οποίο εσείς θα φτάσετε μέχρι ένα σημείο και πιστεύω να συνεννοηθούμε, ώστε να υπάρχει μια συλλογική και διακομματική θέση και άποψη για να μπορούν να διαρκούν και στο μέλλον αυτά τα ζητήματα, τα οποία αφορούν ένα μεγαλύτερο ζήτημα που έχει να κάνει με μία σταθερά σε μία χώρα, και αναφέρομαι φυσικά στην παιδεία.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top