skip to Main Content
Parko Kykloforiakis Agogis 2 (Copy)

ΠΑΡΚΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΖΑΚΥΘΟΥ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Hμέρες διάλυσης για μια δομή χωρίς μέλλον

13/09/2018  Ημέρα τση Ζάκυνθος

Αδιαμφισβήτητα μια από τις λίγες περιοχές στην Ελλάδα που τυγχάνει του προνομίου να διαθέτουν ένα Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής είναι και η Ζάκυνθος. Ένα πάρκο που η συμβολή του σε μια τοπική κοινωνία θα έπρεπε να είναι διττή. Αρχικά διότι διαπαιδαγωγεί τα μικρά παιδιά για θέματα οδικής ασφάλειας, και ακολούθως διότι εξυπηρετεί ως χώρος στις εξετάσεις απόκτησης διπλώματος για δίτροχο.
Άλλοτε στολίδι και καμάρι του νησιού, μια υποδομή από τις ελάχιστες που μπορούσε να συναντήσει κανείς σε ολόκληρη την Ελλάδα, τώρα είναι κυριολεκτικά ρημαγμένο και εγκαταλειμμένο, ένα ξέφραγο αμπέλι. Πνιγμένο στα αγριόχορτα, με τα σήματα κυκλοφορίας μισοσκουριασμένα και τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του εγκαταλειμμένες, διανύει τις τελευταίες του ώρες.
Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα, η εφημερίδα μας, είχε αναδείξει το πρόβλημα της εγκατάλειψης του χώρου, που δεν στάθηκε δυνατόν να συντηρηθεί και να λειτουργήσει για το σκοπό που προοριζόταν. Στο ρεπορτάζ μας είχαν φιλοξενηθεί εικόνες με πινακίδες μονόπαντες, σκουπίδια, χόρτα και κάπαρη (υπάρχει αρκετή παντού για τους λάτρεις), διάδρομους γεμάτους με χόρτα, παράθυρα να λείπουν και πόρτες ημιτελείς. Εσχάτως και ένα κοπάδι από πρόβατα, που μπορεί να μην βρέθηκαν και τυχαία, αφού ο Δήμος ούτε το προσωπικό διέθετε, ούτε τον τεχνικό εξοπλισμό για του κούρεμα του “γκαζόν” στους κήπους του Πάρκου. Γενικά παρουσίαζε μια εικόνα μαρασμού, εγκατάλειψης και καταστροφής. Και να φανταστεί κανείς πως Πάρκα αυτού του είδους υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, στα πλαίσια οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ανάπτυξη του νησιού μας από παλιά σαφώς και έγινε όχι με την προοπτική μιας σύγχρονης πόλης, αλλά με τη λογική εξυπηρέτησης κάθε πικραμένου. Σ’ όλα τα μέρη του κόσμου προστατεύουν σαν κόρη οφθαλμού τις υποδομές τους. Τις φροντίζουν και τις αναδεικνύουν με κάθε μέσο. Ίσως θα πρέπει να φτάσουμε στον πάτο για να αρχίσουμε ξανά να σεβόμαστε περισσότερο το τι έχουμε, τι θέλουμε και πως το θέλουμε. Αυτή τη στιγμή δεν το βλέπουμε γιατί μας έχει τυφλώσει ο νεοπλουτισμός και η αυτοπροβολή μας, πολιτική και μη.
Κάπου εδώ είναι που μένουμε μετεξεταστέοι. Οι άρχοντες δεν φαίνονται πρόθυμοι να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους, αλλά ικανοποιούνται να μας διαφημίζουν μέσα από τρομερές ελλείψεις, μισοτελειωμένα έργα, προβληματικές ή ανύπαρκτες υποδομές, αδιαφορία και συχνά, εγκατάλειψη.
Άλλωστε, στις σύγχρονες κοινωνίες, όχι τη δικιά μας, και στους οργανωμένους φορείς υπάρχουν υπεύθυνοι άνθρωποι σε υπεύθυνες θέσεις. Γιατί κάποιοι έχουν τα “κότσια” να διορθώσουν τα κακώς κείμενα. Ξέρουμε πως είναι πολλά τα προβλήματα, αλλά δεν υπάρχει μόνο το χθες. Υπάρχει το σήμερα, το αύριο. Ξεκολλήστε, γιατί ποτέ δεν θα μείνουν όλοι ικανοποιημένοι.

 

Και πάμε τώρα στην Κεφαλονια για να δούμε μια απο τα ίδια με την Ζάκυνθο .

Εδω η διαφορά είναι ότι το Πάρκο είναι μπατε  σκύλοι και πρόβατα και καθαρίστε το χόρτο  αλλα μάθετε και  οδηγηση και κυκλοφοριακή αγωγή , εδώ μπαίνουν κάποια ερωτήματα οπως π.χ  τόσα εκατομμύρια που χάλασαν για μηχανήματα εξοπλισμό και αγορά του οικοπέδου ,  ποιος φορέας τα παρέλαβε  και που βρίσκονται  τα υλικά αυτά .

Επίσης   γιατί σε αυτο το απόμερο  σημείο που είναι  1 ώρα  απο την πόλη , και δεν έγινε στην πρωτεύουσα οπως όλα τα πάρκα  ,

Ελπίζω κάποιος να δώσει απαντήσεις

Χωρίς  πολλά  λόγια  οι εικόνες  είναι  Χίλιες  λέξεις  που λέει  και ο άμοιρος  λαός  !!!

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
30 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top