skip to Main Content
Στιγμιότυπο 2018 10 17 16.13.33 (1) (Copy)

Παραιτήθηκε ο Νίκος Κοτζιάς «Το Υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός .

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ

Δεκτή η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά – Ο Αλέξης Τσίπρας στη… θέση του ως ΥΠΕΞ!

Την παραίτησή του υπέβαλε το μεσημέρι της Τετάρτης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον τελευταίο να την κάνει δεκτή και να αναλαμβάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός το χαρτοφυλάκιο του Νίκου Κοτζιά, ως υπουργός Εξωτερικών.

Ο Αλέξης Τσίπρας δηλαδή θα είναι εκτός από πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών!

Αιτία της παραίτησης Κοτζιά η μη κάλυψή του από τον πρωθυπουργό στην αντιπαράθεσή του από τον Πάνο Καμμένο στο χθεσινό υπουργικό Συμβούλιο.

Σε κάθε περίπτωση το κλίμα στην κυβέρνηση είναι… ηλεκτρισμένο, καθώς ο κ. Κοτζιάς εκτός από ΥΠΕΞ είναι και βουλευτής με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της συγκυβέρνησης…

Η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

«Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε δεκτή την παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά. Τον ευχαρίστησε θερμά για την προσφορά του στην κυβέρνηση και τη χώρα τα τελευταία 3,5 χρόνια. Το Υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός προκειμένου να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Το χρονικό μιας… προαναγγελθείσας παραίτησης

Οι πληροφορίες περί παραίτησης υπήρχαν από χθες, μετά το «θυελλώδες» υπουργικό συμβούλιο, με τον υπουργό Εξωτερικών να εμφανίζεται δυσαρεστημένος, καθώς θεωρούσε ότι ο πρωθυπουργός δεν τον κάλυψε ικανοποιητικά κι έτσι ήταν έτοιμος ακόμη και να υποβάλλει την παραίτησή του.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, την πρόθεσή του εξέφρασε ο κ. Κοτζιάς και ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά τη χθεσινοβραδινή επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο – όπου, σύμφωνα με πηγές της Προεδρίας, ενημέρωσε τον Προκόπη Παυλόπουλο για τις εξελίξεις στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, με έμφαση ασφαλώς στο Σκοπιανό.

Η κόντρα Κοτζιά-Καμμένου είναι, άλλωστε, μια παλιά υπόθεση, ωστόσο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου πήρε μεγάλες διαστάσεις. Όπως βεβαιώνουν κυβερνητικά στελέχη, υπάρχει πλέον σοβαρό πρόβλημα και δεν πρόκειται για τεχνητή κλιμάκωση της έντασης. Ο υπουργός Εξωτερικών φέρεται δυσαρεστημένος από τη στάση του υπουργού Άμυνας, με αποκορύφωμα την εναλλακτική πρόταση που κατέθεσε στις ΗΠΑ για το Σκοπιανό, θεωρώντας ότι με αυτήν υπερβαίνει τα εσκαμμένα και ότι εξυπηρετεί προσωπικές στρατηγικές και επιδιώξεις, εκθέτοντας τον πρωθυπουργό και τη χώρα, όπως τού είπε και στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, θεώρησε ότι πρέπει να δοθεί ένα μάθημα στον κ. Καμμένο, το οποίο, ωστόσο, δεν δόθηκε, ύστερα από τη – συνειδητή – απόφαση του πρωθυπουργού και του συγκυβερνήτη να πέσουν οι τόνοι. Ανάμεσα δε στα όσα ειπώθηκαν εκ μέρους του υπουργού Άμυνας κατά του υπουργού Εξωτερικών ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, πως ο κ. Κοτζιάς είχε δεσμευτεί πως η συμφωνία των Πρεσπών θα ψηφιστεί από την επόμενη Βουλή, με τον υπουργό Εξωτερικών ν’ απαντά πως «αυτό δεν συνέβη ποτέ» και να τον… καρφώνει ότι «μπορεί να έλειπες από κάποιες συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου».

Η κατάσταση περιπλέχτηκε ακόμη περισσότερο μετά από την καταγγελία του Νικήτα Κακλαμάνη ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο διατυπώθηκαν κατηγορίες κατά του κ. Κοτζιά από τον κ. Καμμένο για κακοδιαχείριση των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ. Ο βουλευτής της ΝΔ (και αντιπρόεδρος της Βουλής) υποστήριξε ότι είχε σχετική πληροφόρηση από παριστάμενους στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ
Τζανακόπουλος σε Κοτζιά: «Όποιος δυσφορεί, να κατέβει από το τρένο της κυβέρνησης...»

Τζανακόπουλος σε Κοτζιά: «Όποιος δυσφορεί, να κατέβει από το τρένο της κυβέρνησης…»

Στην υπόθεση παρενέβη σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος δήλωσε (Alpha) πως «όποιος δυσφορεί, μπορεί να κατέβει από το τρένο της κυβέρνησης». Η αποστροφή του Δημήτρη Τζανακόπουλου αρχικά ερμηνεύτηκε ως αιχμή κατά του υπουργού Εξωτερικών, ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να διευκρινίσει αργότερα πως «ο κ. Κοτζιάς έχει τακτική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό κι αν ήθελε να του πει κάτι, θα του το έλεγε». Κάλυψε, ωστόσο, ταυτόχρονα τον υπουργό Άμυνας, υποστηρίζοντας πως «η συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο ήταν μια πολιτική συζήτηση και γνωρίζουμε ότι υπάρχει η πολιτική θέση που έχει εκφράσει εδώ και καιρό ο κ. Καμμένος».

Φεύγει με «καρφάρες» ο Κοτζιάς! «Βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος…»

Με σαφείς αιχμές κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και υπουργών που δεν τον στήριξαν στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας αποχωρεί οΝίκος Κοτζιάς από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Σε μια πρώτη αντίδρασή του μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρει μέσω twitter: «Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιούς θα πας και ποιούς θα αφήσεις. Ο ΠΘ και σειρά Υπουργών έκαναν στο χθεσινό ΥΣ τις επιλογές τους και εγώ κατοπιν τις δικές μου. Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν οτι είμαι σπόρος».

ΣΧΕΤΙΚΑ
Δεκτή η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά - Ο Αλέξης Τσίπρας στη... θέση του ως ΥΠΕΞ!

Δεκτή η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά – Ο Αλέξης Τσίπρας στη… θέση του ως ΥΠΕΞ!

Σημειώνεται, πως λίγο νωρίτερα, μέσα σε ένα λιτό κείμενο 50 λέξεων το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα «αποχαιρέτησε» τον τέως υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ανακοινώνοντας πως τη θέση του που έμεινε άδεια μετά την παραίτησή του αναλαμβάνει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτή την παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά», αναφέρει αρχικά το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και συνεχίζει: «Τον ευχαρίστησε θερμά για την προσφορά του στην κυβέρνηση και τη χώρα τα τελευταία 3,5 χρόνια».

«Το Υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός προκειμένου να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών», καταλήγει η λιτή ανακοίνωση του Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
30 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top