skip to Main Content
1 634 (Copy)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ  ή ….

…ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ;

Σε μια άκρως ρεαλιστική προσέγγιση  με τεκμηριωμένη, όπως πάντα ,  άποψη, αναφορικά με την ενοποίηση των πανεπιστημιακών τμημάτων της Π.Ι.Ν., προχωρά ο Φυσικός- Πληροφορικός MSc ,PhD Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, κ.Κώστας Καποδίστριας.
Εστιάζοντας το ενδιαφέρον του στη «δίκαιη  κατανομή, γνώση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων και …όραμα»  προτείνει χωρίς περιστροφές γενικολογίες και αοριστολογίες, «το Τμήμα Τουρισμού στη Ζάκυνθο και όχι στην Κέρκυρα».
Συγκεκριμένα ,
Διαβάζοντας την  πρόταση της επιτροπής για τη διερεύνηση μορφών συνεργασίας  ανάμεσα  στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, δηλαδή την πρόταση για το πώς θα ενοποιηθούν οι Πανεπιστημιακές σχολές της  Περιφέρειας Ιονίων νήσων, καταλαβαίνουμε τα εξής:
«Το Πανεπιστήμιο Κέρκυρας ισχυροποιείται περισσότερο με το να ενσωματώσει  το τμήμα Τουρισμού που παίρνει από τη Λευκάδα, επίσης παίρνει και το τμήμα Μουσικών Οργάνων από την Κεφαλονιά. (Σημειωτέον ότι η Κέρκυρα παίρνει και το τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής από την Άρτα). Καθώς επίσης και 5 νέες θέσεις εργασίας.
Η Κεφαλονιά κρατάει το τμήμα Τεχνολογίας τροφίμων και παίρνει και από τη Λευκάδα το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Στη  Ζάκυνθο μένει μόνο το  τμήμα των Τεχνολόγων Περιβάλλοντος γιατί το άλλο της Συντήρησης Αρχαιοτήτων και έργων Τέχνης φεύγει για να  ενισχύσει το νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Επειδή η Ζάκυνθος μένει με ένα τμήμα, ως αντισταθμιστικό, προτείνεται από την επιτροπή  η δημιουργία Κέντρου Βιοεπιστημών. Βιοτεχνολογίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος, με τις εξής προϋποθέσεις:
-Ενσωμάτωση του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Ζακύνθου
-Ενσωμάτωση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου Κεφαλονιάς
-Ενσωμάτωση του αστεροσκοπείου ΕΥΔΟΞΟΣ της Κεφαλονιάς.
 -και βέβαια για να μην ξεχνιόμαστε ,νέες θέσεις εργασίας»
Όπως αναφέρεται στον πρόλογο της πρόταση της Επιτροπής,
“….στο σύγχρονο διαρκώς μεταβαλλόμενο, παγκόσμιο περιβάλλον της γνώσης, πρωταρχικό ρόλο διαδραματίζει η ικανότητα των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων να προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες και να ανανεώνουν συνεχώς τις δομές, τον τρόπο λειτουργίας αλλά και την ποιότητα των σπουδών που τους παρέχουν….”
Σε αυτό τον εύστοχο πρόλογο της επιτροπής, θα ήθελα να προσθέσω ότι   είναι  αυτονόητο ότι τα περιφερειακά πανεπιστήμια ειδικά τα νησιωτικά έχουν λόγω ύπαρξης μόνο όταν προωθούν ισότιμα την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη περιφέρειας, αλλιώς δεν είναι Περιφερειακά.
Μετά από αυτή την αυταπόδεικτη παραδοχή  , θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:
Στη Ζάκυνθο κατασκευάστηκε ένα από τα καλύτερα πανεπιστημιακά κτίρια της Ελλάδας. Όμορφο κτίριο, πολλές αίθουσες , πλούσια εργαστήρια και μοναδικό αμφιθέατρο, ιδανικός χώρος για μάθηση.
Και όμως η  πιο σύγχρονη  πανεπιστημιακή υποδομή των Ιονίων Νήσων  κινδυνεύει να μείνει ανεκμετάλλευτη από αδυναμία προώθησης των δυνατοτήτων της και ανυπαρξία οράματος  των υπευθύνων , αιρετών και μη.
Αντί να γεμίζει με νέους που θέλουν να σπουδάσουν και να αποκτήσουν  την ικανότητα να προσφέρουν γνώσεις και εξειδίκευση  στις τοπικές κοινωνίες, προτείνουν αν είναι δυνατόν! ότι υπό προϋποθέσεις  θα βρει στέγαση  το θαλάσσιο πάρκο Ζακύνθου και ότι  τα δέντρα του Αίνου και το αστεροσκοπείο της Κεφαλονιάς, θα μεταφερθούν στη Ζάκυνθο.. Αυτό θεωρείται σοβαρή  πρόταση κατανομής Πανεπιστημιακών τμημάτων σε μια Περιφέρεια με νησιά;
Πέρα από την άστοχη αυτή πρόταση, ακούστηκαν και τοπικά διάφορες άλλες από αιρετούς για δημιουργία νέων τμημάτων οι οποίες όμως εκτιμώ ότι δεν είναι της ώρας γιατί  προέχει ο σωστός τρόπος ενοποίησης του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ.
Σε κάθε περίπτωση απαιτείται αρχική δίκαιη  κατανομή, γνώση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων και …όραμα.
Στο δια ταύτα λοιπόν:
Αν λάβουμε υπόψη μας τις τουριστικές προοπτικές της Ζακύνθου, την δυναμικότητα των ξενοδοχείων, την ανάγκη για πανεπιστημιακά μορφωμένα στελέχη στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών αλλά και το ότι το νησί μας έχει συγκριτικά μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από τα υπόλοιπα της Περιφέρειας, η πρόταση που πρέπει να κάνουμε είναι ξεκάθαρη και μέσα στα πλαίσια της πρότασης της επιτροπής των Πανεπιστημιακών.
Ζητάμε το λογικό, το Τμήμα Τουρισμού στη Ζάκυνθο και όχι στην Κέρκυρα.
Η αδερφή Κέρκυρα και πρωτεύουσα της περιφέρειας μας, έχει πολλές σχολές και τμήματα, ας μας δείξει ότι δεν φαίνεται μόνο, αλλά ότι είναι και αρχόντισσα.
Δεν διεκδικούμε νέο τμήμα, αλλά τμήμα που υπάρχει και που μπορεί να αναδειχθεί περισσότερο στη Ζάκυνθο.
Δεν αλλάζουμε την πρόταση της Επιτροπής, απλώς την βελτιώνουμε ισόρροπα και δίκαια.
Για να έχουμε  πραγματικά Πανεπιστήμιο για όλα τα Ιόνια, η Ζάκυνθος πρέπει να έχει τουλάχιστον 2 τμήματα,
το  ήδη υπάρχον τμήμα  Τεχνολόγων Περιβάλλοντος και το
Τμήμα Τουρισμού.
Με λογισμό και όνειρο………..
Κωνσταντίνος Καποδίστριας
Φυσικός- Πληροφορικός MSc
PhD Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης
Πηγή: http://www.zantepress24.gr
Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top