Ο εμπορικός σύλλογος Αργοστολίου η «ΚΡΑΝΗ»

Ο εμπορικός σύλλογος Αργοστολίου η «ΚΡΑΝΗ»
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο εμπορικός σύλλογος Αργοστολίου η «ΚΡΑΝΗ», 24/10/2016, by , in ΑΝΔΡΑΣ, ΜΠΑΡΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

%cf%83%cf%80%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%83-%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%85%cf%81%ce%bf%cf%83

Ο εμπορικός σύλλογος Αργοστολίου η «ΚΡΑΝΗ», τώρα που η τουριστική περίοδος βαίνει προς το τέλος της και οι επαγγελματίες έχουν την ευχέρεια να προετοιμαστούν για την επόμενη τουριστική περίοδο κατά τη διάρκεια του χειμώνα,

σε συνεργασία με το  Περιφερειακό Κέντρο Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς και Ιθάκης, ΕΚΕΚ ΤΑΚΙ – ΚΕΚ Λάσση, διοργανώνουν εκπαιδευτικά προγράμματα για τις «Βασικές Αρχές Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων» σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 14708/10-08-2007/ΦΕΚ 1616/Β/17-08-2007. Τα προγράμματα  αυτά  αποσκοπούν  στη  διασφάλιση  της  ποιότητας,  την  παραγωγή  ασφαλών  προϊόντων  και  την προστασία του καταναλωτή σύμφωνα με τον Κανονισμό 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2004 για την υγιεινή των τροφίμων.

Το Πρόγραμμα αφορά όλες τις επιχειρήσεις παραγωγής και διάθεσης τροφίμων, δημόσιες και ιδιωτικές, κερδοσκοπικές ή μη, και πιο συγκεκριμένα τις επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό που ασχολείται με χειρισμό τροφίμων, που παράγουν, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διακινούν τρόφιμα ή ασχολούνται με το λιανικό εμπόριο, τη διάθεση τροφίμων, τη μαζική εστίαση και ζαχαροπλαστική ή είναι εργαστήρια παραγωγής ή μεταποίησης τροφίμων.

Η πιστοποίηση είναι υποχρεωτική και οι επιχειρήσεις χρειάζεται να καταρτίσουν όλο το προσωπικό τους που ασχολείται  με  χειρισμό  τροφίμων,  βάσει  της  διαδικασίας  που  περιγράφεται  στην  Υπουργική  Απόφαση 14708/17-08-07 ΦΕΚ 1616/Β/17-08-2007, και να έχουν εκπαιδευτεί οι ίδιοι οι επαγγελματίες σε αντίστοιχα θέματα.

Ο ΕΦΕΤ καθορίζει το ελάχιστο περιεχόμενο των προγραμμάτων, εγκρίνει και ελέγχει την υλοποίησή τους, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, διενεργεί τη διαδικασία αξιολόγησης και εκδίδει τα σχετικά πιστοποιητικά.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε κάθε άτομο μιας επιχείρησης τροφίμων που έρχεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε επαφή με τα τρόφιμα. Το άτομο αυτό χαρακτηρίζεται ως “απλός χειριστής τροφίμων”. Σκοπός του προγράμματος είναι να εκπαιδεύσει τον καταρτιζόμενο σε θέματα στοιχειώδους υγιεινής των τροφίμων, έτσι ώστε αυτός κατά την εξάσκηση των καθηκόντων του αφ’ ενός μεν να μην αποτελεί μέσο διακινδύνευσης της ασφάλειας των παραγομένων προϊόντων, αλλά επίσης ούτε με τις ενέργειές του να την θέτει σε κίνδυνο. Το πρόγραμμα  αυτό,  με  μέριμνα  και  υποχρέωση  των  επιχειρήσεων,  είναι  υποχρεωμένοι  να  το παρακολουθήσουν όλοι οι εργαζόμενοι της κατηγορίας αυτής.

Η χρονική διάρκεια προτείνεται να είναι 10 ώρες (2 ημέρες από 5 ώρες).

Το περιεχόμενο του Προγράμματος περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες:

  • Εισαγωγή στην ασφάλεια τροφίμων
  • Μικροοργανισμοί και χαρακτηριστικά αυτών
  • Τροφοδηλητηριάσεις και η παρεμπόδισή τους
  • Ατομική υγιεινή και συμπεριφορά του χειριστή τροφίμων
  • Το Εργασιακό Περιβάλλον
  • Πρακτικές καθαρισμού
  • Κοινά μιάσματα και έλεγχος αυτών
  • Νομοθεσία υγιεινής τροφίμων

Στους εκπαιδευόμενους θα απονεμηθούν βεβαιώσεις κατάρτισης βάσει της εγκυκλίου 14708/17-8-07 του ΕΦΕΤ, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν προσωρινά από την επιχείρηση, σε έλεγχο του ΕΦΕΤ. Στη συνέχεια σε ημερομηνία που θα ορίσει ο ΕΦΕΤ, οι καταρτιζόμενοι θα εξεταστούν για την οριστική πιστοποίησή τους, σε εξεταστικό κέντρο.

 

Για πληροφορίες στη γραμματεία του συλλόγου στο τηλέφωνο 6946.776144 στην Κα Ελένη Μεσολωρά.

Εκ της ΚΡΑΝΗΣ

 

Ο  Πρόεδρος                                                                Η  Γραμματέας

Σταύρος Σπαθής                                                        Μαρία Σκλαβουνάκη

About Βούτος Σάκης