skip to Main Content
KEK2 (Copy)

«Υπό κατάρρευση» το Νοσοκομείο Αργοστολίου – Στα «κάγκελα» οι γιατροί, για τις δραματικές ελλείψεις, ζητούν άμεσες δραστικές λύσεις!

Το ζήτημα είναι εξόχως σοβαρό, αφορά όλους μας και ζητάει άμεσα λύση.

Το Νοσοκομείο Αργοστολίου, το κεντρικό Νοσοκομείο του νησιού, βρίσκεται «υπό κατάρρευση», εξαιτίας της υποστελέχωσης και των δραματικών ελλείψεων σε γιατρούς και νοσηλευτές. Το ζήτημα, φυσικά, δεν είναι καινούγιο, εντούτοις η κατάσταση πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο.

«Υπό κατάρρευση» το Νοσοκομείο Αργοστολίου – Στα «κάγκελα» οι γιατροί, για τις δραματικές ελλείψεις, ζητούν άμεσες δραστικές λύσεις!

Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής

Ουσιαστικά, δηλαδή, το Νοσοκομείο Αργοστολίου, λειτουργεί εδώ και καιρό στο «κόκκινο» σε καταστάσεις δύσκολες, με τους γιατρούς που έχουν απομείνει να δίνουν κάθε μέρα και την ψυχή τους για να μην αυτό «καταρρεύσει» ολοσχερώς.

Όμως αυτή η κατάσταση, υπό τις υπάρχουσες ζοφερές – και για τους γιατρούς και πολύ δεν περισσότερο και για τους νοσηλευόμενους – συνθήκες δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Η παθολογική κλινική (η ανακοίνωση διαμαρτυρίας των Επιμελητών γιατρών της Παθολογικής Γεωργίου Χριστοδουλάκη και Νίκωνα Βασιλάκου), η μικροβιολογικη και η χειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Αργοστολίου, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα από την έλλειψη προσωπικού (γιατρών και νοσηλευτών), σε σημείο που οι ίδιοι οι γιατροί να “κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου” για… δυσάρεστα συμβάντα στο άμεσο μέλλον που δεν θα μπορούν αντιμετωπιστούν! Ως εκ τούτου, οι γιατροί ζητούν άμεσες δραστικές λύσεις.

Γι αυτό και χθες συναντήθηκαν με την βουλευτή Κεφαλονιάς Αφροδίτη Θεοπεφτάτου. Γι΄αυτό και σήμερα επισκέφτηκαν τον Δήμαρχο Αλέξανδρο Παρίση (απ’ όπου και οι εικόνες) και την Τετάρτη το πρωί θα έχουν ανάλογη συνάντηση με τον Αντιεριφερειάρχη Παναγή Δρακουλόγκωνα.

Στην συνάντηση με τον Δήμαρχο, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλονιάς Σοφία Ζαφειράτου, με γιατρούς του Νοσοκομείου, του εξέθεσαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ζητώντας του άμεσες λύσεις.

Πρόθεσή τους, όπως είπαν, σε αυτές τις κινητοποιήσεις που σχεδιάζουν, είναι «Η Κυβέρνηση να νιώσει την καυτή ανάσα των τοπικών αρχόντων και των γιατρών, ώστε να γίνει κάτι».

«Έχουμε ξεπεράσει τα όρια. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση»

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, στην οποία το παρών έδωσε και ο αντιδήμαρχος Υγείας Ευάγγελος Κεκάτος, οι γιατροί δεν έκρυψαν την δυσαρέσκειά τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Νοσοκομείο Αργοστολίου, και σε έντονο τόνο είπαν πως:  «Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού, έχουμε ξεπεράσει τα όρια».

Απειλούν οι γιατροί ότι θα παραιτηθούν!

Μάλιστα, οι γιατροί απειλούν ότι θα παραιτηθούν από τα καθήκοντά τους αν δεν αλλάξει αυτή η κατάσταση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κατάσταση που επικρατεί στην Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Αργοστολίου με τους δύο γιατρούς Παθολόγους να έχουν 15 ημέρες εφημερίας τον μήνα ο καθένας , που σημαίνει ότι εκτός από την καθημερινή πρωινή βάρδιά τους, βρίσκονται και άλλες 15 μέρες μέσα στον μήνα σε 24ρη βάρδια στο Νοσοκομείο!

«Ουσιαστικά, ούτε να αρρωστήσουμε εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε. Σε λίγο δεν θα έχουμε περίθαλψη. Έχουμε ένα νησί με δύο νοσοκομεία, γεμάτο αγροτικούς γιατρούς» τόνισε ένας εν των γιατρών που παρευρέθηκαν στην συνάντηση με τον Δήμαρχο.

Χειρουργεία με έναν χειρουργό!

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και στο χειρουργικό και το μικροβιολογικό, ενώ και η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού δυσχεραίνει την ήδη δύσκολη κατάσταση . «Τη στιγμή που για και για το πιο απλό χειρουργείο χρειάζονται τρεις γιατροί, στο Νοσοκομείο Αργοστολίου γίνεται με έναν χειρουργό!» ακούστηκε από γιατρό την ώρα της συνάντησης με τον δήμαρχο.

Από το ραντεβού και κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας του Δημάρχου με την βουλευτή, προέκυψε να γίνει την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων και τον Υπουργό Υγείας, ώστε να τους εκφράζουν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την ευχή να εισακουστούν.

 

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top