skip to Main Content
ξανθός (Copy)

Υπουργός Υγείας: Αυτές είναι οι προσλήψεις που θα γίνουν ……

Που θα γίνουν στο Νοσοκομείο Κεφαλονιάς και στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας


Τις προσλήψεις που έγιναν αλλά και αυτές που έχουν προγραμματιστεί για το νοσοκομείο Κεφαλονιάς ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στη Βουλή.

Σε απάντησή του στην επερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ, ο κ. Ξανθός είπε τα εξής:«Κύριε συνάδελφε, όντως η επικαιρότητα των προβλημάτων στο σύστημα υγείας είναι διαρκής. Η εκτίμησή μας είναι ότι η κατάσταση δεν επιδεινώνεται. Υπάρχουν πολύ μεγάλες δυσκολίες, αλλά νομίζω ότι αυτή είναι η αίσθηση και των εργαζομένων στις εφημερίες, ότι έχουν γίνει παρεμβάσεις που έχουν διασφαλίσει την ευστάθεια του συστήματος και προσδοκούμε με την ολοκλήρωση των προσλήψεων μέσα στο 2016 να έχουμε μια αναβαθμισμένη σταδιακά λειτουργία.Το πολιτικό σχέδιο της συρρίκνωσης και της απαξίωσης της εγκατάλειψης του ΕΣΥ έχει τελειώσει. Είναι όντως στρατηγική μας επιλογή να έχει προτεραιότητα η δημόσια περίθαλψη, αλλά είμαστε στο κενό ανάμεσα στις εξαγγελίες, στον σχεδιασμό, στην προώθηση των προσλήψεων, στην υλοποίηση των παρεμβάσεων και στην αισθητή βελτίωση της καθημερινότητας τόσο των εργαζομένων όσο και των πολιτών.
Σ’ αυτό το κενό είμαστε, εκτιμώ ότι θα κλείσει σύντομα. Η εικόνα που έχω και προσωπικά από περιοδείες σε μεγάλα νοσοκομεία, αλλά και μικρότερα που έχω επισκεφθεί αυτήν την περίοδο, είναι ότι το ανθρώπινο δυναμικό του συστήματος υγείας καταλαβαίνει τις δυσκολίες. Αντιλαμβάνεται ότι οι ανάγκες είναι διαχρονικές και συσσωρευμένες.
Προφανώς, δεν μπορούν να καλυφθούν τα κενά ενός συστήματος υγείας, όπου είχαν να γίνουν μόνιμες προσλήψεις προσωπικού εδώ και έξι χρόνια, οι οποίες όμως αυτήν την περίοδο αρχίζουν να υλοποιούνται. Αυτές τις μέρες ολοκληρώθηκε από τον ΑΣΕΠ ο τελικός πίνακας των επιτυχόντων και οι πρώτες εννιακόσιες ογδόντα πέντε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μετά από έξι χρόνια υλοποιούνται στο σύστημα υγείας.
Έχουμε ενισχύσει με επικουρικό προσωπικό το σύστημα. Έχουμε προσλάβει πάνω από χίλιους επικουρικούς γιατρούς τους τελευταίους οκτώ μήνες. Από αυτούς οι εκατόν είκοσι ήταν στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Κρατήσαμε όλο το επικουρικό προσωπικό μέχρι 30 Σεπτεμβρίου και θα δώσουμε και νέα παράταση, η οποία απ’ ό,τι φαίνεται θα χρειαστεί. Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε διαρροή ανθρώπινου δυναμικού αυτήν την περίοδο, ίσα-ίσα θα κάνουμε δράσεις που συνδυαστικά θα καλύπτουν όσο γίνεται τα πιο επείγοντα κενά.
Τώρα, στο θέμα της συγκεκριμένης περιοχής που αναφερθήκατε, εκεί όντως υπήρχαν προβλήματα, υπάρχουν δυσκολίες. Από αυτό το προσωπικό που σας είπα πριν, επτά θέσεις έχουν καλυφθεί. Είναι τρεις ΤΕ Νοσηλευτές για το Νοσοκομείο Κεφαλονιάς, μία ΤΕ Μαιών, μία ΠΕ Φαρμακοποιού και δύο ΔΕ Νοσηλευτών. Αυτοί θα αναλάβουν τις επόμενες μέρες εργασία.
 Έχουμε, επίσης, μία προκήρυξη πεντακοσίων ογδόντα πέντε θέσεων λοιπού επικουρικού προσωπικού και εκεί έχουν προβλεφθεί τρεις θέσεις για το συγκεκριμένο νοσοκομείο. 
Από τη νέα προκήρυξη που θα γίνει αμέσως τώρα, που ολοκληρώθηκε η 4Κ και η 5Κ προκήρυξη από το ΑΣΕΠ, που είναι δύο χιλιάδες τετρακόσιες σαράντα θέσεις, από αυτές οι εξακόσιοι ενενήντα είναι γιατροί. Υπάρχουν τέσσερις θέσεις γιατρών για το Νοσοκομείο Κεφαλονιάς –παιδοψυχιάτρου, παθολόγου, χειρουργού και οφθαλμιάτρου- και οκτώ θέσεις για το υπόλοιπο προσωπικό.
Επίσης, θα υπάρξει μία παρέμβαση ειδικά στη ΜΕΘ, όπου η πρόβλεψη είναι να ανοιχθούν τρία κλειστά κρεβάτια με την πρόσληψη επτά νοσηλευτών και τριών γιατρών.
Στο Κέντρο Υγείας Ιθάκης έχει διοριστεί ένας επικουρικός παθολόγος. Έχουμε διορίσει τρεις επικουρικούς γιατρούς. Τέσσερις είχαν ζητηθεί, ένας δεν αποδέχθηκε τον διορισμό του. Διορίστηκε, αλλά δεν αποδέχθηκε την θέση του. Επίσης, στο Νοσοκομείο Κεφαλονιάς έναν μαιευτήρα και δύο παθολόγους και για την αιμοδοσία. Ο χειρουργός δεν πήγε και στο Νοσοκομείο Ληξουρίου αναγκαστικά εκ των ενόντων και κυρίως από το ΠΕΔΥ προσπαθούμε με μετακινήσεις γιατρών παθολόγων, ορθοπεδικών και χειρουργών να ενισχύσουμε τη λειτουργία του. Μετακινήσεις αυτή τη δύσκολη περίοδο θα συμβαίνουν αναγκαστικά. 
Έχουμε δώσει κατεύθυνση στις Υγειονομικές Περιφέρειες να αξιοποιούν με τον καλύτερο και τον πιο ορθολογικό τρόπο το λιγοστό ανθρώπινο δυναμικό, διασφαλίζοντας την αξιοπρεπή λειτουργία και των δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας αλλά κυρίως των νοσοκομείων, που αυτήν την περίοδο επιβαρύνονται πάρα πολύ από την αυξημένη ζήτηση και λόγω της κρίσης και της φτωχοποίησης της κοινωνίας.»

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε και πάλι ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ο οποίος ανέφερε τα εξής:

«Τα λόγια, κύριε Υπουργέ, τα παίρνει ο άνεμος και μετράνε οι πράξεις. Από αυτήν την άποψη, επειδή ήταν πολύ συγκεκριμένα τα ερωτήματα, τα οποία σας θέσαμε, δεν πήραμε απάντηση επί της ουσίας.
Το συγκεκριμένο ερώτημα ποιο είναι; Ότι δεν πρέπει να υποβαθμιστούν και να συγχωνευτούν. Ότι το Νοσοκομείο του Ληξουρίου πρέπει να γυρίσει τουλάχιστον στην προ του 2012, κατάσταση όσον αφορά τουλάχιστον τις οργανικές του θέσεις. Σε αυτά τα ζητήματα δεν είχαμε κάποια συγκεκριμένη απάντηση, όπως και όσον αφορά τις τεράστιες ελλείψεις του προσωπικού. Προσπαθείτε να καλύψετε την κατάσταση με μπαλώματα είτε με τις μετακινήσεις, που λέτε ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν αυτό το διάστημα, είτε με τους επικουρικούς γιατρούς, που επί της ουσίας είναι προσωρινές λύσεις, προσωρινή αντιμετώπιση και όταν η κατάσταση επιδεινώνεται, καταλαβαίνετε πολύ καλά ότι δεν μπορεί με τέτοιου προσωρινού χαρακτήρα λύσεις να αντιμετωπισθούν τα ζητήματα.
Ξέρετε πολύ καλά ποια είναι η αιτία της απαγόρευσης της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού. Η αιτία της απαγόρευσης είναι συγκεκριμένα τα μνημόνια, τα οποία περιλαμβάνουν συγκεκριμένο αριθμό αποχωρήσεων, συνταξιοδοτήσεων και νέες προσλήψεις, που καθιστούν αδύνατη την κάλυψη των κενών στο χώρο της υγείας, που είναι βασικός χώρος. Από αυτήν την άποψη, στο πρόσχημα της δημοσιονομικής προσαρμογής επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο η κατάσταση.
Ξέρετε πολύ καλά ότι στο Νοσοκομείο Αργοστολίου από το 2009 έχουν γίνει είκοσι συνταξιοδοτήσεις γιατρών και αντίστοιχες νοσηλευτικού προσωπικού. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πόσο έχει επιδεινωθεί η κατάσταση. Το Νοσοκομείο στο Ληξούρι, που εδώ πρέπει να δεσμευτείτε ότι δεν θα υποβαθμιστεί, έχει συγκεκριμένο ρόλο και χαρακτήρα. Τα στοιχεία, τα οποία μας έδωσε το ίδιο Νοσοκομείο, τα έχετε και εσείς υπόψη σας. Το 2015 εξετάστηκαν στα εξωτερικά ιατρεία δεκαεπτά χιλιάδας οκτακόσιοι περίπου ασθενείς, έγιναν τριακόσιες είκοσι μικροχειρουργικές επεμβάσεις, πραγματοποιήθηκαν είκοσι δύο χιλιάδες οκτακόσιες εξετάσεις, μικροβιολογικές και βιοχημικές, δύο χιλιάδες εφτακόσιες εξήντα ακτινολογικές, οκτακόσιοι δέκα υπέρηχοι, διακόσιες έντεκα εξετάσεις οστικής πυκνότητας και νοσηλεύτηκαν πεντακόσιοι ενενήντα εννέα ασθενείς για τρεις χιλιάδες περίπου ημέρες νοσηλείας. Μιλάμε για μια περιοχή απομονωμένη γεωγραφικά και με συγκεκριμένα προβλήματα μετακίνησης. Επομένως, δεν μπορεί αυτή η κατάσταση να συνεχιστεί με την περαιτέρω υποβάθμιση. 
Σχετικά με τη μετάβαση στην Μονάδα Ψυχικής Υγείας Κεφαλονιάς, Ζακύνθου και Ιθάκης, η οποία καλύπτει τρία νησιά, έχει απομείνει με μόνο τέσσερις εργαζόμενους ως θεραπευτικό προσωπικό από τους δέκα που είχε το 2011. Βεβαίως, καταλαβαίνετε πόσο δύσκολη είναι αυτή η κατάσταση. Αντίστοιχη είναι και στα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας. 
Από αυτήν την άποψη, λοιπόν, εμείς σε αυτό θέλουμε να επιμείνουμε, στην ανάγκη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, αντιμετώπισης των σοβαρών προβλημάτων που υπάρχουν και μη περαιτέρω υποβάθμιση μέσα από τη συγχώνευση και κατάργηση δομών υγείας στην ευρύτερη περιοχή Κεφαλονιάς-Ιθάκης.»

Στην δευτερολογία του, ο υπουργός αναφέρθηκε και πάλι γενικά στο θέμα των προσπαθειών της κυβέρνησης για τη διάσωση του συστήματος υγείας χωρίς να αναφερθεί περαιτέρω στα θέματα της Κεφαλονιάς εκτός από μία αναφορά που έκανε στο θέμα της ψυχικής υγείας όπου είπε τα εξής:

Όσον αφορά τώρα μια αναφορά που κάνατε για την Ψυχική Υγεία, παρέλειψα να πω ότι όντως υπάρχουν τέσσερις θέσεις από αυτήν την επόμενη προκήρυξη που θα βγει πολύ σύντομα. Πρόκειται για τέσσερις θέσεις προσδιορισμένες για την Ψυχική Υγεία, για το Νοσοκομείο της Κεφαλονιάς. Είναι δύο ΠΕ Ψυχολόγοι για το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, ένας ΤΕ Λογοθεραπείας κι ένας ΤΕ Εργοθεραπείας. Ετομάζουμε τώρα κι ένα νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία. Ουσιαστικά, προσπαθούμε να επανεκκινήσουμε μια βαλτωμένη ψυχιατρική μεταρρύθμιση, κάνοντας μια σοβαρή αναδιοργάνωση του συστήματος στο επίπεδο της διοίκησης. Θα έχουμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε αργότερα αυτό. »

Δείτε τα video από τη συζήτηση:

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα
Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top