skip to Main Content
Θ

Ο Σιμόπουλος, η αστρόσκονη και το… ποδόσφαιρο

Είναι αλήθεια ότι τη φράση «μάγεψε ο… τάδε» παραπέμπει ευθέως σε τίτλο αθλητικής εφημερίδας για κάποιον ποδοσφαιριστή. Άντε, το πολύ-πολύ, να την δούμε στις καλλιτεχνικές στήλες να να αναφέρεται σε κάποιον καλλιτέχνη.
Η… μαγεία του πλήθους μονοπωλείται στις μέρες μας από τον αθλητικό και καλλιτεχνικό τομέα ενώ αντίθετα οι επιστήμονες έχουν τη φήμη ότι οδηγούν στην… απομάγευση (για να δανειστούμε έναν φιλοσοφικό όρο), ότι αφαιρούν, δηλαδή, ό,τι μαγικό περιέχει ο κόσμος τούτος.

Ο Διονύσης Σιμόπουλος, εχθές το βράδυ στο θέατρο Κέφαλος, στο Αργοστόλι, όλες αυτές τις θεωρίες τις έκανε σκόνη, ή μάλλον… αστρόσκονη αφού πραγματικά μάγεψε επί σχεδόν 3 ώρες, όσους είχαν την τύχη να παραβρεθούν στην ομιλία του με τίτλο «Όλοι είμαστε αστρόσκονη».

Ήταν πραγματικά απίθανο να βλέπεις έναν άνθρωπο 73 ετών να κινείται, σκέφτεται, μιλάει και απαντάει σαν έφηβος εξηγώντας τις πιο δυσνόητες έννοιες της Αστροφυσικής με τρόπο που ακόμη και 10χρονα παιδιά μπορούν να καταλάβουν. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η ομιλία του Ηπειρώτη φυσικού πραγματικά συνάρπασε το κοινό και απέδειξε τη χρησιμότητα της εκλαΐκευσης της επιστήμης και της επαφής του επιστημονικού κόσμου με το ευρύ κοινό.

Δυστυχώς το θέατρο ήταν μισογεμάτο (ή μήπως μισοάδειο)
σε αντίθεση με το πρωί πάντως που γέμισε από μαθητές
(που ήρθαν όμως υποχρεωτικά με το σχολείο τους).

Είναι αλήθεια ότι για να έρθει ο κόσμος πιο κοντά στην επιστήμη χρειάζεται να διανύσουν και οι δύο μια κρίσιμη απόσταση. Όμως αυτό αναζωογονεί το ενδιαφέρον του για τη γνώση γενικότερα, τον φέρνει πιο κοντά στον ορθολογισμό και τον απομακρύνει από ηλίθιες θεωρίες και προκαταλήψεις. Ταυτόχρονα η διαδικασία αυτή κάνει καλό στην ίδια την επιστήμη αφού υπενθυμίζει και εξηγεί την τεράστια σημασία της για την εξέλιξη αλλά και την επιβίωση του ανθρώπου. Φαντάζει ίσως περιττό σε πολλούς επιστήμονες κάτι τέτοιο, όμως δεν είναι. Οφείλει η επιστήμη να εκλαϊκεύεται, χωρίς φυσικά να… λαϊκίζει, έχει υποχρέωση να μοιράζεται με τους πολλούς τα μαγικά της επιτεύγματα σε μια γλώσσα που να μπορούν να την καταλάβουν.

Αυτό είναι και το μεγάλο ταλέντο του Διονύση Σιμόπουλου. Όσοι βρεθήκαμε στον Κέφαλο διαπιστώσαμε για μία ακόμη φορά ότι ο πολυβραβευμένος για την συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση φυσικός, συγγραφέας και επί πολλά χρόνια διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου έχει την όρεξη αλλά και την ικανότητα να περιγράφει για ώρα τον μαγικό κόσμο των άστρων, των γαλαξιών, τον πάλσαρ μέχρι και των βαρυτικών κυμάτων, τις τελευταίας πολύ μεγάλης ανακάλυψης των φυσικών. Ανακάλυψης που όπως ο ίδιος… στοιχημάτισε θα αποτελεί το νόμπελ Φυσικής του επόμενου χρόνου.

Ο Ήλιος ο… Ηλιάτορας

Όμως θαυμάσαμε τον Δ. Σιμόπουλο και για έναν λόγο παραπάνω. Ότι αφιέρωσε πάνω από 1 ώρα στο να απαντήσει σε ερωτήσεις από το κοινό. Απάντησε με απόλυτη σοβαρότητα, σαφήνεια και γλαφυρότητα ακόμα και ερωτήσεις που του απηύθυναν μικρά παιδιά. Ίσως ήταν κι αυτός ένας λόγος που κι αυτά έφυγαν μάλλον ενθουσιασμένα από τον Κέφαλο.

Άλλωστε όπως είπε και ο κ. Σιμόπουλος, σε αυτά ανήκουν τα επόμενα Νόμπελ και οι επόμενες ανακαλύψεις.

Το πρωί της ίδιας μέρας μάλιστα, οι διοργανωτές είχαν οργανώσει μία άλλη εκδήλωση, ειδική για παιδιά και μαθητές αυτή τη φορά, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς.

Την εκδήλωση οργάνωσε ο Δήμος Κεφαλονιάς σε συνεργασία με την Ένωση Φυσικών, σε μια ιδέα της γρ. του Δήμου Κυριακής Νικολαΐδου.

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη την ομιλία του Διονύση Σιμόπουλου κάνοντας κλικ εδώ.

Δείτε ένα μικρό απόσπασμα σε video

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα
Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top