skip to Main Content
DSC 0070 (Copy)

Ο Άγιος της Συγγνώμης ευλόγησε το νησί του

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΛΑΜΠΡΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ

Με τους ήχους των κανονιοβολισμών, το σφύριγμα των πλοίων και το μελωδικό χτύπημα των καμπαναριών συνόδευαν την καθιερωμένη λιτανεία του Σεπτού Λειψάνου του Προστάτη και Πολιούχου της Ζακύνθου, Αγίου Διονυσίου, σε ολόκληρη την πόλη κορυφώθηκαν με ευλάβεια και μεγαλοπρέπεια οι εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση των 300 χρόνων από την Επάνοδό του από τα Στροφάδια στο νησί μας. Μια επέτειο που λάμπρυναν με την παρουσία τους ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που ήρθαν ως προσκυνητές για να τιμήσουν τον Άγιο της αγάπης και της συγνώμης που επι αιώνες φυλάσσει και ευλογεί τη Ζάκυνθο διδάσκοντας με το βιος, το έργο και την ταπεινότητα της ψυχής του.

Η άφιξη του Πατριάρχη
Με μια λιτή και άτυπη τελετή έγινε δεκτός λίγο μετά τις 6.30 προχθές το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου από το Μητροπολίτη Δωδώνης, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Βουλευτή Ζακύνθου Σταυρο Κοντονή και τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη. Σεμνός προσκυνητής του Πολιούχου της Ζακύνθου, ο Πατριάρχης επέστρεψε στο νησί μετά από 14 χρόνια από την πρώτη επίσκεψή του το 2003 -τότε ήταν 300χρόνια από την Αγιοποίηση-προκειμένου να λαμπρύνει τις επετειακές εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 300 χρόνων από την μετακομιδή του Σεπτού Λειψάνου. Η άφιξή του έγινε με ειδική πτήση από την Προύσσα όπου λειτούργησε το πρωί για τα Εννιάμερα της Παναγίας και απευθείας μετέβη στην Ιερά Μονή Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου.

Η Κάθοδος του Πατριάρχη
Tον τρίτο κατά σειρά Πολιούχο τους μετά τον Άγιο Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα και τον Άγιο Γεράσιμο στην Κεφαλονιά εόρτασαν τα Επτάνησα. Οι επίσημες εκδηλώσεις προς τιμή του Πολιούχου, προχθές στις 11 το πρωί. Είναι η στιγμή όπου με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και θρησκευτική κατάνυξη σηκώνεται το Ιερό Σκήνωμα του Αγίου Διονυσίου από τη Λάρνακα όπου φυλάσσεται και μεταφέρεται μπροστά από την Αγία Τράπεζα όπου και παρέμεινε μέχρι τις 7μμ, οπότε έγινε η Επίσημη Κάθοδος του Οικουμενικού Πατριάρχου από την Ιερά Μονή στο Ναό. Ακολούθησε Δοξολογία, με περιφορά μέσα στο Ναό, και Μέγας Πατριαρχικός Εσπερινός προεξάρχοντος του κ. Βαρθολομαίου. Στο τέλος ο Μητροπολίτης Ζακύνθου απένειμε στον Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου το νεοσυσταθέν Ανώτατο Παράσημο του Αγίου Διονυσίου της Ι. Μ. Ζακύνθου.

Η Θεία Λειτουργία
Χθες το πρωί εψάλη η Ακολουθία του Όρθρου και, στις 8.30, τελέστηκε η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, του Αρχιεπισκόπου Κύπρου πλαισιουμένων από Μητροπολίτες από το Φανάρι, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και την Ελλαδική Εκκλησία. Λίγο μετά τις 10πμ έφτασε και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος ως είθισται ανέγνωσε το Σύμβολο της Πίστεως και την Κυριακή Προσευχή.
“Ο Θεός και οι Άγιοι δεν έχουν έθνος, τόπο καταγωγής, φυλή, διάλεκτο, γλώσσα. Είναι οικείοι του Θεού και των ανθρώπων. Ο Άγιος Διονύσιος αφιέρωσε όλο του τον εαυτό στη Ζάκυνθο. Δεν επιζητησε την δόξα και την διαφήμιση του ονομάτός του. Επετέλεσε το καθήκον του και εισήλθε στην καρδιά των Ζακυνθίων”, ανέφερε ο Πατριάρχης στο λόγο του.
Τη λειτουργία πλαισίωσαν οι δυο χοροί του Αγίου Διονυσίου υπο τους χοράρχες Σάββα Βοζαϊτη και Παναγιώτη Μαρίνο που απέδωσαν τους ύμνους των ιερών ακολουθιών.

Η λιτανεία
Τον Πολιούχο της Ζακύνθου τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός από τους Μητροπολίτες Δωδώνης Χρυσόστομο και Ζακύνθου Διονύσιο, οι Μητροπολίτες Ηλείας Γερμανός, Μιλήτου Απόστολος, Νιγηρίας Αλέξανδρος, Ικονίου Θεόληπτος, Κερκύρας Νεκτάριος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Λευκάδος Θεόφιλος, Κεφαλληνίας Δημήτριος, Ζάμπιας Ιωάννης, Αυστρίας Αρσένιος. Επίσης, όπως κάθε χρόνο μετά από πρόσκληση συμμετείχε και ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Ιονίων Νήσων π. Ιωάννης Σπιτέρης.

Οι παριστάμενοι
Στις εορταστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις συμμετείχαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Ζακύνθου Σταυρος Κοντονής, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο Δήμαρχος Παυλος Κολοκοτσάς, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Λευτέρης Νιοτόπουλος, οι Αντιπεριφερειάρχες Κεφαλληνίας Π. Δραγκουλόγκωνας, Λευκάδας Θοδωρής Χαλικιάς, Κερκύρας Νικολέτα Πανδή, Τουρισμού Σπύρος Γαλιατσάτος, Επιχειρηματικότητας Δ. Μπάστας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Τσίπηρας, Περιφερειακοί, Δημοτικοί Σύμβουλοι, πολιτευτές και οι τοπικές στρατιωτικές Αρχές. Τις Ένοπλες Δυνάμεις εκπροσώπησαν Αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας. Τιμές απέδωσαν στρατιωτικές και τοπικές Φιλαρμονικές.

Το ΙΟΝΙΑΝ
Με γνώμονα την στήριξη του τοπικού πολιτισμού και την ανάγκη δημιουργίας δεσμών σχέσεων των Επτανησίων, η σύγχρονη τεχνολογία έδωσε τη δυνατότητα να έρθουμε πολύ κοντά σε μοναδικές στιγμές. O τηλεοπτικός σταθμός Ionian, προσέφερε στον Ελληνισμό της διασποράς, σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στους απανταχού Επτανήσιους, και κυρίως Ζακυνθινούς, τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν σε απευθείας μετάδοση την παραμονή τη Δοξολογία με περιφορά του Σεπτού Λειψάνου του Αγίου Διονυσίου εντός του Ιερού Ναού και στη συνέχεια τον Μέγα Πατριαρχικό Αρχιερατικό Εσπερινό. Την κυριόνυμο ημέρα την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία και την επιστροφή της Λιτανείας του Αγίου Διονυσίου στον Ιερό Ναό, και τα πυροτεχνήματα.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top