skip to Main Content
DSC 0117 (Copy)

ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ | Έστειλε από τη Ζάκυνθο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Για μεγάλη τιμή προς το πρόσωπό τους έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, καθώς ήταν ένας εκ των πρώτων που έλαβε το ανώτατο παράσημο του Αγίου Διονυσίου από την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου. Η τελετή έγινε το πρωί της Πέμπτης στο αρχονταρίκι της Μονής ενώ ακολούθησε ολιγόλεπτος λόγος του κ. Παυλόπουλου, στον οποίο συνδύασε με αξιοθαύμαστο τρόπο το βαθύτερο νόημα των όσων δίδαξε με τη ζωή και τη δράση του ο Αγιος Διονύσιος, με τον τρόπο λειτουργίας και το νόημα ύπαρξης της Ευρώπης, σήμερα.

Όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, τα διδάγματα της ζωής του Αγίου αποτελούν ένα οικουμενικό κληροδότημα, πέρα από τα όρια της Εκκλησίας και της ελληνικής πολιτικής ζωής. «Αθλοφόρο αρχών και αξιών», αποκάλεσε τον Αγιο Διονύσιο και ιδίως «των αρχών της ελευθερίας της συνείδησης, της συγγνώμης, της υπέρτατης αρχής της αγάπης και της αλληλεγγύης» που όπως είπε καθορίζουν (ή θα έπρεπε να καθορίζουν), την πορεία της σύγχρονης Ευρώπης. «Η αλληλεγγύη είναι η βασική αρχή του πολιτισμού μας και έτσι θεμελιώθηκε η Ευρώπη. Χωρίς την αλληλεγγύη, η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει. Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα του πολιτισμού μας στηρίζεται στους πυλώνες του πνεύματος της αρχαίας Ελλάδας, στη θεσμική κληρονομιά της Ρώμης και στη χριστιανική διδασκαλία». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως η ισχύς της Ευρώπης δεν οφείλει να είναι οικονομική ή στρατιωτική, αλλά η ισχύς της αλληλεγγύης, με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Πτήση πάνω από τις καμένες εκτάσεις
Λίγες ώρες αργότερα ο κ. Παυλόπουλος πέταξε με ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος πάνω από τις εκτάσεις του νησιού που κάηκαν στις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές. Στην πτήση συμμετείχαν ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Βασίλη Καπέλιος, ο συντονιστής των Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων στο νησί, Αρχιπύραρχος Σπύρος Πέτρου και ο Διοικητή της Π.Υ. Ζακύνθου, Πύραρχος Ανδρέας Στεμπίλης. Επίσης ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος και ο Αντιπεριφερειάρχης, Λ. Νιοτόπουλος.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντονής, σε δηλώσεις του στην ΗΜΕΡΑ, στη δεξίωση που παρέθεσε στον υψηλό προσκεκλημένο ο κ. Νιοτόπουλος, ο κ. Παυλόπουλος έδειξε πραγματικό ενδιαφέρον για την κατάσταση που επικρατούσε τις προηγούμενες ημέρες στο νησί, ήδη από την πρώτη ημέρα. Τόνισε τις συνεχείς επαφές ενημέρωσης που είχε με τον Αντιπεριφερειάρχη για την εξέλιξη της κατάστασης. «Είναι χαρά για όλους τους Ζακυνθινούς ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε στους φετινούς εορτασμούς και μάλιστα μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη», πρόσθεσε ο κ. Κοντονής.

Έκτακτη σύσκεψη

Τη δεξίωση ακολούθησε κλειστή σύσκεψη στο γραφείο του κ. Νιοτόπουλου, υπό τον κ. Παυλόπουλο, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων ο Θ. Γαλιατσάτος και οι Αντιπεριφερειάρχες Ζακύνθου και Κεφαλονιάς. Όπως τόνισε ο κ. Κοντονής, ο νόμος που αφορά τις αποζημιώσει όσων επλήγησαν από τις φωτιές, θα εφαρμοστεί και θα ληφθούν επιπλέον ειδικότερα μέτρα. «Ηδη έχω συνεννοηθεί με τον Υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, να γίνει σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα, μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων αλλά και των αρμόδιων φορέων, για να δούμε τι μέτρα πρέπει να ληφθούν για την ‘επόμενη ημέρα’, ώστε να αποφύγουμε τις χειμωνιάτικες επιπτώσεις από τις φωτιές», κατέληξε ο κ. Κοντονής.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top