skip to Main Content
Playground (Copy)

ΘΕΜΑ: Πρότυπες παιδικές χαρές για όλες τις Δημοτικές Ενότητες σχεδιάζει ο Δήμος!

AutoSave_ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΒΛΥΧΟΥ 3

Ο Δήμος προχωρά στην δημιουργία πρότυπων παιδικών χαρών σε όλες τις δημοτικές ενότητες του Δήμου Κεφαλονιάς, πιστοποιημένες, σύγχρονες και ασφαλείς όπως ανακοίνωσε η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Σοφία Γαρμπή στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Καταρχάς, να ενημερώσουμε τους πολίτες της Κεφαλονιάς πως στο νησί μας υπάρχουν 125 υφιστάμενες παιδικές χαρές, για τις ανάγκες παιδιών έως 14 ετών. Με βάση την απογραφή του 2011 ο νεανικός πληθυσμός που αντιστοιχεί στις ηλικίες 0-9 και 9-14 είναι γύρω στις 5000. Αξιοσημείωτο είναι ακόμη πως ο νόμος έχει αυστηροποιηθεί όσον αφορά στη χρήση και τη λειτουργία των παιδικών χαρών με σχετικές αποφάσεις το 2009 και 2014.

Οι εργασίες για την πιστοποίηση των παιδικών χαρών θα αγγίξουν το ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ ο Δήμος στοχεύει αρχικά, ξεκινώντας από δημοτικές ενότητες με το μεγαλύτερο πληθυσμιακά ποσοστό, να δημιουργήσει μια πιστοποιημένη παιδική χαρά για κάθε δημοτική ενότητα. Επίσης, από την μελέτη και την έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε πως καμία παιδική χαρά δεν έχει πιστοποιητικά ποιότητας για τα όργανά της.

Κάτι που δεν πρέπει να μας διαφύγει της προσοχής είναι πως λόγω των καιρικών  συνθηκών (υψηλά επίπεδα υγρασίας, διαβρώσεις κ.λ.π.), ειδικά στα αντικραδασμικά δάπεδα η διατηρησιμότητα οργάνων και εξοπλισμού, σε σχέση με άλλες περιοχές, είναι μικρότερη. Συνεπώς, η προμήθεια των απαραίτητων οργάνων και του εξοπλισμού θα γίνει με βάση τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά και την διατήρησή τους στο χρόνο.

Στο Αργοστόλι η παιδική χαρά πάνω από την πλατεία υπολογίζεται ότι θα φτάσει σε κόστος τις 35000 ευρώ, ενώ μεγάλο μέρος των εργασιών θα αναλάβουν τα συνεργεία του Δήμου. Τα περισσότερα από τα όργανα στην συγκεκριμένη πλατεία πρέπει να αντικατασταθούν ή να μετακινηθούν, καθώς η τοποθέτησή τους δεν συνάδει με τις προβλέψεις των σχετικών νόμων που ισχύουν για τις παιδικές χαρές.

paidikixara_amea1_645xΟ Δήμος Κεφαλονιάς έχει συγκροτήσει εδώ και πολύ καιρό συνεργείο εργατοτεχνικών υπό την ευθύνη του προϊσταμένου Ανδρέα Αλιβιζάτου, το οποίο μέσα σε σύντομο διάστημα αφαίρεσε από όλες τις παιδικές χαρές τον μη αξιοποιήσιμο εξοπλισμό. Το ίδιο συνεργείο πρόκειται να ασχοληθεί τώρα με την επισκευή του αξιοποιήσιμου υφιστάμενου εξοπλισμού και τη διαμόρφωση του χώρου, ώστε να μειωθεί το τελικό κόστος για τη σωστή λειτουργία των παιδικών χαρών. Κομβικό ρόλο παίζουν στην όλη προσπάθεια και οι γεωπόνοι του Δήμου, γιατί σε κάθε περίπτωση πρέπει ή να μεταφυτευτούν δενδρύλλια ή να κλαδευτούν.

Στο Ληξούρι θα δημιουργηθεί πρότυπη, πιστοποιημένη παιδική χαρά από την αρχή, αφού εκείνη που υπήρχε πίσω από το Δημαρχείο είναι μεν σε ελκυστικό σημείο, όμως εφάπτεται με πυλώνα της ΔΕΗ που μετασχηματίζει την μεσαία τάση σε χαμηλή, καθώς και με μετασχηματιστή λαδιού, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βεβαιωθεί από το επιστημονικό προσωπικό του Δήμου η απόλυτη ασφάλεια των παιδιών σε ενδεχόμενη προβληματική λειτουργία του πυλώνα. Επιλέξιμος χώρος για τη νέα παιδική χαρά είναι η περιοχή στα Λέπεδα, απέναντι από το νηπιαγωγείο, ενώ το κόστος προβλέπεται καταρχήν στις 60.000 ευρώ, με αρκετή εργασία από προσωπικό του Δήμου.

Για την Σάμη έχει προβλεφθεί το ποσό των 30000 ευρώ περίπου και η παιδική χαρά θα λειτουργήσει στον χώρο δίπλα από το νηπιαγωγείο και γυμνάσιο – λύκειο της περιοχής.

Σημαντικό είναι ακόμη να πούμε πως στα Μακρυώτικα έχει συμφωνηθεί να δοθούν χρήματα από τα αντισταθμιστικά των ανεμογεννητριών και να διαμορφωθεί με βάση τους πρότυπους κανόνες η παιδική χαρά που είναι κοντά στο σχολείο της περιοχής. Μάλιστα, για το θέμα αυτό την Πέμπτη 18/02/2016 ο Δήμαρχος θα βρεθεί εκεί και θα μιλήσει από κοντά με τους κατοίκους.

Η παιδική χαρά που αναμένεται να πιστοποιηθεί πιο γρήγορα είναι εκείνη του Φισκάρδου, καθώς ήδη εκεί έχουν ξεκινήσει οι απαιτούμενες εργασίες, ενώ οι οποίες καθυστερήσεις σχετίζονται κυρίως με τις καιρικές συνθήκες.

Ολοκληρώνοντας, αξίζει να τονίσουμε πως όπου υπάρχει νηπιαγωγείο που λειτουργεί, είναι στην άμεση προτεραιότητα του Δήμου, να το εξοπλίσει με σύγχρονα, πιστοποιημένα όργανα. Αυτό είναι ανεξάρτητο από τον εξοπλισμό των παιδικών χαρών που ήδη υπάρχουν.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top