skip to Main Content
%ce%b3%ce%b5%cf%89%cf%81%ce%b3%ce%bf%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%83 %ce%b4%ce%b9%ce%bf%ce%bd%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%bf%cf%83 %cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b5%ce%b4%cf%81%ce%bf%cf%83 %ce%b5%ce%bb%ce%bc

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ – ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)

tiledia-016-1

elme_ki@yahoo.gr  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Απαράδεκτη η απόφαση της κυβέρνησης να μην ιδρυθεί, τελικά, Ειδικό Γυμνάσιο στο Νομό.

Μέχρι πρότινος Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) Κεφαλονιάς και Δημοτική Αρχή (ΝΔ) διαβεβαίωναν πως φέτος λήφθηκαν όλα τα μέτρα για να ιδρυθεί από την κυβέρνηση και να λειτουργήσει Ειδικό Γυμνάσιο στο Αργοστόλι, ικανοποιώντας μία από τις πάγιες διεκδικήσεις μας. Κι ενώ το μαζικό κίνημα προειδοποιούσε ότι η ίδρυση – ενδεχομένως – να είναι στα χαρτιά, όπως άλλωστε συμβαίνει με τις κυβερνητικές απάτες για μια σειρά άλλες δομές ειδικής αγωγής, αποκαλύπτεται πως ούτε στα χαρτιά δεν υπήρξε ίδρυση. Η Περιφερειακή Αρχή Ιονίων Νήσων (            ΣΥΡΙΖΑ – ΛΑΕ) όχι μόνο δεν πήρε θέση στο Περιφερειακό Συμβούλιο  υπέρ της ίδρυσης του Ειδικού Γυμνασίου αλλά και αντιμετώπισε με χλευασμό τα εύλογα ερωτήματα που κατατέθηκαν για την πορεία λειτουργίας του σχολείου.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να μην ιδρύσει ούτε φέτος το Ειδικό Γυμνάσιο στο Αργοστόλι. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι για χρόνια η εκπαιδευτική κοινότητα του Νομού το απαιτεί, παρά τις επανειλημμένες αποφάσεις της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (ΔΕΠ) και του Δημοτικού Συμβουλίου Κεφαλονιάς μετά από πρόταση της ΕΛΜΕ-ΚΙ, παρά τη φετινή γνωμοδότηση – εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών (ΔΔΕ Κεφαλονιάς). Το Ειδικό Γυμνάσιο Αργοστολίου αναγνωρίστηκε σαν δομή που έλειπε μετά την αποφοίτηση μαθητών από το ειδικό δημοτικό σχολείο των Περατάτων (για συνέχεια υπήρχε μόνο το ΕΕΕΕΚ Φαρακλάτων) αλλά η κυβέρνηση κωφεύει. Έτσι, οι μαθητές που θα καλύπτονταν από αυτό διοχετεύονται όπου – όπου, όπως – όπως, χωρίς καμία μέριμνα και φροντίδα από ειδικούς παιδαγωγούς είτε στέλνονται απλά στα σπίτια τους!!!

Την ίδια ώρα δεν ιδρύθηκε τμήμα ένταξης στο ΓΕΛ Κεραμειών, παρότι έγινε αίτηση και υπήρχαν οι προϋποθέσεις, στο πλαίσιο των περικοπών στις δομές ειδικής αγωγής. Τα υπόλοιπα 8 τμήματα ένταξης που υπάρχουν στα Γυμνάσια παραμένουν μέχρι σήμερα «γυμνά». Τελματωμένη είναι και η παράλληλη διδακτική στήριξη. Το ΕΕΕΕΚ Φαρακλάτων έχει μέχρι σήμερα μόνο τρία άτομα (το διευθυντή και δύο αποσπασμένους από τη γενική παιδεία), ενώ το μόνιμο ειδικό εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό απουσιάζει, αφού υπάρχει εμπαιγμός και μόνιμες προσλήψεις στην ειδική αγωγή δεν έγιναν ποτέ ούτε. Η όποια μελλοντική στελέχωση τόσο στα τμήματα ένταξης, στην παράλληλη, όσο και στο ΕΕΕΕΚ θα γίνει στην καλύτερη περίπτωση με τους αναπληρωτές ειδικής αγωγής (που αναπληρώνουν τον εαυτό τους παραμένοντας αδιόριστοι εδώ και 15 χρόνια). Ακόμη χειρότερα, κάποιοι από αυτούς τους αναπληρωτές δεν θα προσληφτούν φέτος (δηλαδή θα απολυθούν), αφού από τη μία περιορίζονται τεχνητά οι ανάγκες (πχ περικοπή τμημάτων ένταξης, υποβάθμιση του ειδικού δημοτικού σχολείου στα Περατάτα από τετραθέσιο σε τριθέσιο) και από την άλλη δίνεται η δυνατότητα για γενίκευση της κάλυψης των δομών ειδικής αγωγής από συναδέλφους χωρίς κανένα προσόν ειδικού παιδαγωγού. Η ψήφιση της πρόσφατης τροπολογίας για την ειδική αγωγή από την κυβέρνηση, η οποία δίνει αυτή τη δυνατότητα, θα υποβαθμίσει τους όρους για τα παιδιά που χρήζουν ειδικής αγωγής στο όνομα της «συμπερίληψης». Άλλωστε ο κ. Φίλης δήλωσε ρητά ότι πρέπει να τελειώνουν οι δύο παράλληλες δομές γενικής – ειδικής παιδείας, δηλαδή να καταργηθούν πλήρως τα ειδικά σχολεία. Παρά ταύτα ο κ. Φίλης πανηγυρίζει και τα κυβερνητικά στελέχη «κόβουν κορδέλες».

Να σταματήσει ΤΩΡΑ η απαράδεκτη κατάσταση στην ειδική αγωγή.

Απαιτούμε:

  1. Εδώ και τώρα να ιδρυθεί το Ειδικό Γυμνάσιο στο Αργοστόλι.
  2. Να ιδρυθούν τμήματα ένταξης σε όλα τα σχολεία και να ενεργοποιούνται όποτε υπάρχει η ανάγκη.
  3. Να ξαναγίνει ΤΩΡΑ 4θέσιο το ειδικό δημοτικό σχολείο Περατάτων.
  4. Να στελεχωθούν όλες οι δομές με τους αναγκαίους ειδικούς παιδαγωγούς.

Αργοστόλι 10/9/2016

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

 

Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Ποταμιάνου Σοφία
Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top