skip to Main Content
ΚΡΟΥΑΖ 1  (2) (Copy)

Ελληνική Κρουαζιέρα. Η Ένωση λιμένων Ελλάδος (Ε.ΛΙΜ.Ε), είναι ο συλλογικός εκφραστής όλων των Ελληνικών Λιμενικών Οργανισμών

 Χωρίς τίτλο

 

  • Η Ένωση λιμένων Ελλάδος (Ε.ΛΙΜ.Ε), είναι ο συλλογικός εκφραστής όλων των Ελληνικών Λιμενικών Οργανισμών, ανεξάρτητα της νομικής τους μορφής.
  • Ιδρύθηκε το 2002 έχοντας ως  αντικείμενο την αντιμετώπιση και προώθηση όλων των θεμάτων που αφορούν τα Ελληνικά λιμάνια μέσα στο πλαίσια της Ελληνικής, Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Λιμενικής βιομηχανίας.
  • Η ΕΛΙΜΕ, στην συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου (15 Σεπτεμβρίου 2011), απεφάσισε να δώσει έμφαση στη νέα μορφή οργάνωσής της, κατά τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Λιμένων της οποίας είναι μέλος.
  • Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε σε μία οργάνωση που θα της επιτρέπει να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τηνανάπτυξη της κρουαζιέρας από τα Ελληνικά Λιμάνια.
Ο λόγος είναι ότι θεωρούμε πώς ο κλάδος της κρουαζιέρας είναι ο πλέον δυναμικός και ανερχόμενος κλάδος της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας. Επομένως, τα Ελληνικά λιμάνια σαν φυσικός χώρος υποδοχής, έχουν να παίξουν κυρίαρχο ρόλο στην ανάπτυξή της.Θεωρείται επομένως αυτονόητο, ότι το υπό σύσταση αποφασιστικό όργανο που θα λειτουργεί υπό την ΕΛΙΜΕ, η “Επιτροπή Λιμένων Κρουαζιέρας”, δεν θα πρέπει να αποτελείται μόνο από τα λιμάνια προορισμού κρουαζιέρας, που είναι ήδη μέλη της ΕΛΙΜΕ, αλλά και από τα Λιμενικά Ταμεία που διαχειρίζονται λιμάνια, προορισμού κρουαζιέρας με πολύ σημαντική κίνηση.Τα Ελληνικά λιμάνια, προορισμού κρουαζιέρας, που είναι στα ιδρυτικά μέλη της ΕΛΙΜΕ είναι ο Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλος, Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα και Καβάλα.Τα Λιμενικά Ταμεία τα οποία διαχειρίζονται λιμάνια προορισμού κρουαζιέρας και τα οποία προσεκλήθησαν να γίνουν μέλη της ΕΛΙΜΕ και κατ΄ επέκταση να εκπροσωπούνται στην Επιτροπή Λιμένων Κρουαζιέρας είναι τα Λιμενικά Ταμεία Θήρας, Μυκόνου, Νοτ. Δωδεκανήσου (Ρόδος), Πάτμου, Κω, Πύργου (Κατάκολο), Ν. Χανίων, Μήλου, Λέσβου, Ναυπλίου, Σάμου, Κεφαλληνίας–Ιθάκης, Ρεθύμνου και Χίου.Επιθυμία και πρόθεση της ΕΛΙΜΕ είναι ο προγραμματισμός της ένταξης βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και άλλων λιμένων κρουαζιέρας στο μέλλον, ώστε όλα τα θέματα που αφορούν τον δυναμικό αυτό κλάδο της οικονομίας μας να αντιμετωπισθούν συλλογικά.

 Clustering Ελληνικής Κρουζιέρας

Greek Cruise Cluster Leaflet Greek Cruise Cluster Leaflet Greek Cruise Cluster Leaflet

 

ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ κρουαζιέρας 2013-2015

Όπως κάθε χρόνο τα τελευταία πέντε χρόνια, η Ένωση Λιμένων Ελλάδος, συγκέντρωσε τα στατιστικά στοιχεία Κρουαζιέρας (αφίξεις επιβατών και πλοίων κρουαζιέρας), από το σύνολο των λιμανιών της Χώρας μας που τα εξυπηρετούν. Τα στοιχεία αυτά λαμβάνονται ως τα επίσημα στατιστικά στοιχεία κρουαζιέρας από το μεγαλύτερο σύνολο φορέων και Οργανισμών.

pdf-icon

2013-2015 Συνολικά

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ για την αξιολόγηση επάρκειας των Λιμένων Κρουαζιέρας

Το ερωτηματολόγιο αξιολόγησης των λιμένων κρουαζιέρας απευθύνθηκε σε όλα τα λιμάνια της χώρας που εξυπηρετούν την κρουαζιέρα. Μέχρι σήμερα έχουν ανταποκριθεί και έχουν αποστείλει συμπληρωμένο ερωτηματολόγιο η μεγάλη πλειοψηφία των λιμανιών. Θα ακολουθήσει αξιολόγηση βάσει συγκεκριμένης επιστημονικής μεθοδολογίας και τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα μας.

pdf-icon
docx-win-icon

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ επεξεργασίας ερωτηματολογίων.

Η Τεχνική Επιτροπή της ΕΛΙΜΕ για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, στην οποίασυμμετέχουν στελέχη των Οργανισμών Λιμένων – μελών της ΕΛΙΜΕ που διαχειρίζονται λιμάνια προορισμού κρουαζιέρας, συνεδρίασε την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στον Πειραιά.
Έργο των μελών της Τεχνικής Επιτροπής ήταν ο προγραμματισμός της εφαρμογήςσυγκεκριμένων μέτρων για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, μέσα στο πλαίσιο των κατευθυντήριων γραμμών που τέθηκαν στην συνεδρίαση της διευρυμένης σύνθεσης της Επιτροπής Λιμένων κρουαζιέρας στις 14 Νοεμβρίου, αλλά και των ευρημάτων του ερωτηματολογίου για την αξιολόγηση των λιμένων κρουαζιέρας

pdf-icon

Συμπεράσματα επεξεργασίας Ερωτηματολογίων

pdf-icon

Στατιστικά Ερωτηματολογίου για την Κρουαζιέρα

pptx_win

Παρουσίαση Cluster Κρουαζιέρας

ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ προτάσεις για την ανάπτυξή της.

Η θεαματική ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια έφερε στο προσκήνιο την μορφή αυτή τουριστικού προϊόντος που εκτός των άμεσων εσόδων λειτουργεί και σαν μοχλός για την ανάπτυξη του Τουρισμού στεριάς (conversion of cruise tourists to stay over tourists)

pdf-icon

Πρόταση για την ανάπτυξη της Χειμερινής Κρουαζιέρας

pdf-icon

Παρουσίαση Χειμερινής Κρουαζιέρας

ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ κρουαζιέρας 2010-2011

Η Τεχνική Επιτροπή Κρουαζιέρας της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ) παρουσίασε τα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία διακίνησης επιβατών κρουαζιέρας στα πιο σημαντικά λιμάνια-μέλη της για τα έτη 2010-2011

pdf-icon

Στατιστικά στοιχεία επιβατών Κρουαζιέρας 2010-2011

pdf-icon

Στατιστικά στοιχεία επιβατών Κρουαζιέρας 2010-2011 με μεταβολές

ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ κρουαζιέρας 2012-2014

Η Τεχνική Επιτροπή Κρουαζιέρας της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ) παρουσίασε τα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία διακίνησης επιβατών κρουαζιέρας στα πιο σημαντικά λιμάνια-μέλη της για τα έτη από 2012 έως και 2014

pdf-icon

2012-2013 Συνολικά

pdf-icon

2012-2014 Συνολικά

 

ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ κρουαζιέρας 2013-2015

Όπως κάθε χρόνο τα τελευταία πέντε χρόνια, η Ένωση Λιμένων Ελλάδος, συγκέντρωσε τα στατιστικά στοιχεία Κρουαζιέρας (αφίξεις επιβατών και πλοίων κρουαζιέρας), από το σύνολο των λιμανιών της Χώρας μας που τα εξυπηρετούν. Τα στοιχεία αυτά λαμβάνονται ως τα επίσημα στατιστικά στοιχεία κρουαζιέρας από το μεγαλύτερο σύνολο φορέων και Οργανισμών.

pdf-icon

Στατιστικά Στοιχεία Κρουαζιέρας

 

Όπως κάθε χρόνο τα τελευταία πέντε χρόνια, η Ένωση Λιμένων Ελλάδος, συγκέντρωσε τα στατιστικά στοιχεία Κρουαζιέρας (αφίξεις επιβατών και πλοίων κρουαζιέρας), από το σύνολο των λιμανιών της Χώρας μας που τα εξυπηρετούν. Τα στοιχεία αυτά λαμβάνονται ως τα επίσημα στατιστικά στοιχεία κρουαζιέρας από το μεγαλύτερο σύνολο φορέων και Οργανισμών.

Χαρακτηριστικά στατιστικών στοιχείων:

  • Η ΕΛΙΜΕ συγκέντρωσε τα στοιχεία αφίξεων πλοίων και επιβατών κρουαζιέρας από τα μέλη της (Οργανισμούς Λιμένων Α.Ε) και Μέλη – Παρατηρητές (Λιμενικά Ταμεία). Στην περίπτωση απουσίας μέλους ή μέλους – παρατηρητή τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από τα κατά τόπους Λιμεναρχεία.
  • Τα στοιχεία αφορούν τις επισκέψεις πλοίων και επιβατών κρουαζιέρας σε κάθε λιμάνι ξεχωριστά, επειδή το ταξίδι κρουαζιέρας είναι κυκλικό και οι επισκέψεις πλοίων και επιβατών μπορούν να αφορούν τις αφίξεις σε περισσότερες από ένα προορισμό. Παρ΄όλα αυτά τα στοιχεία των επισκέψεων κατά λιμάνι έχουν ανεξάρτητη και βαρύνουσα οικονομική σημασία για το κάθε ένα λιμάνι ξεχωριστά.

Παρατηρήσεις:

  • Όπως είχαμε επισημάνει και στην αρχή της περασμένης χρονιάς σύμφωνα με τις ενδείξεις που είχαμε, η χρονιά που πέρασε κατέγραψε μια σημαντική αύξηση στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στα Ελληνικά Λιμάνια Κρουαζιέρας ( από 3.826 αφίξεις το 2014 σε 4.279 αφίξεις το 2015. Αύξηση 12%, φτάνοντας στο επίπεδο του 2013 – χρονιάς σταθμό στις αποδόσεις της Ελληνικής Κρουαζιέρας).
  • Οι αφίξεις – επισκέψεις των επιβατών κρουαζιέρας το 2015 σταθεροποιήθηκαν στα ίδια επίπεδα με αυτές του 2014. Παρ΄όλο που υπολείπονται των επισκέψεων στα επίπεδα του 2013, δείχνουν ότι η Χώρα μας έχει σταθεροποιήσει το επίπεδο των 5.000.000 επισκέψεων επιβατών στα Λιμάνια Κρουαζιέρας, καθιστώντας την Ελλάδα σαν την σταθερή τρίτη δύναμη κρουαζιέρας στη Μεσόγειο (η οποία είναι ο δεύτερος προτιμώμενος προορισμός Κρουαζιέρας στον Κόσμο).
  • Παρατηρείται, ότι η πρώτη δεκάδα προορισμών (Πειραιάς, Σαντορίνη, Μύκονος, Κέρκυρα, Κατάκολο, Ρόδος, Ηράκλειο, Κεφαλληνία –Ιθάκη, Πάτμος και Σούδα-Χανιά), παραμένουν αμετακίνητα στην κορυφή των προτιμήσεων της αγοράς.
  • Σημειώνεται όμως, παρ΄ όλες τις μικρές μετακινήσεις στον πίνακα, ανάδειξη και διατήρηση της θέσης τους τα τελευταία χρόνια και άλλων λιμανιών ως νέοι προορισμοί προτίμησης με ανοδική τάση (Βόλος, Λαύριο, Θεσσαλονίκη, Χίος, Ιτέα, Λήμνος, Σκιάθος).
  • Στα Λιμάνια – προορισμούς Κρουαζιέρας, τα οποία αντιμετωπίζουν άμεσα την προσφυγική κρίση, σημειώνονται διαφορετικές διακυμάνσεις. Αύξηση σε Ρόδο και Χίο. Σταθερότητα στην Μυτιλήνη και πτώση στην Κω και Σάμο.
  • Πάντως οι ενδείξεις για την χρονιά που διανύουμε είναι αισιόδοξες και ελπίζουμε ότι θα επαληθεύσουν την εκτίμησή μας, ότι η Ελλάδα έχει καταστεί πλέον ένας από τους μεγάλους προορισμούς κρουαζιέρας ,με ότι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα των Λιμένων αλλά και την Εθνική Οικονομία γενικότερα. Εξ΄ άλλου οι παράγοντες της αγοράς κρουαζιέρας, παρ΄ όλες τις επισημάνσεις τους για αποδοτικότερη υποδοχή και εξυπηρέτηση πλοίων και επιβατών κρουαζιέρας από τα Λιμάνια, συνεχίζουν να θεωρούν την Χώρας μας, που διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό εναλλακτικών προορισμών τόσο στην ηπειρωτική Χώρα όσο και στην πολυνησία των Θαλασσών μας, ένα από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς σε παγκόσμια κλίμακα.
Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top