skip to Main Content
Redalert Square (Copy)

Εισαγγελία Κεφαλονιάς: Σοβαρός κίνδυνος από τη «Μπλε φάλαινα»

Συγκεκριμένα, ο διαχειριστής του παιχνιδιού αυτού έρχεται σε επαφή με ανηλίκους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των οποίων ζητά όλα τα προσωπικά στοιχεία.

Ακολούθως, ο ανήλικος καλείται να λάβει μέρος σε σειρά δοκιμασιών – προκλήσεων, διάρκειας 50 ημερών, λαμβάνοντας οδηγίες από άγνωστο πρόσωπο που καλείται “επικεφαλής”. Οι δοκιμασίες αυτές ξεκινούν ως απλές και εύκολες (π.χ. να ακούσει νυχτερινές ώρες ένα συγκεκριμένο τραγούδι) και δυσκολεύουν σταδιακά (π.χ. να παρακολουθήσει ένα συνταρακτικό video,να χαράξει λέξεις ή σύμβολα στο σώμα του μέχρι την τελική πράξη αυτοκαταστροφής (πράξη αυτοκτονίας) που οδηγεί μετά βεβαιότητας στο θάνατο.

Κάθε φορά δε. που ολοκληρώνεται μια τέτοια δοκιμασία, ο ανήλικος είναι υποχρεωμένος να στείλει μια φωτογραφία ή video, προς απόδειξη ολοκλήρωσης της δοκιμασίας. Αξίζει να επισημανθεί ότι σε περίπτωση που κάποιος ανήλικος επιθυμεί να διακόψει τη συμμετοχή του στο παιχνίδι, εξαπολύονται εκ μέρους του διαχειριστή απειλές, που στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν το υποψήφιο θύμα και να το αποτρέψουν από το να εγκαταλείψει το παιχνίδι.

Είναι φανερό, ότι οι διαχειριστές τέτοιων “παιχνιδιών” – εξαιτίας των οποίων, περί τα 130 παιδιά έχουν οδηγηθεί στην αυτοκτονία στη Ρωσία, από όπου και ξεκίνησε στόχο έχουν την ευάλωτη ομάδα των εφήβων που κατά κόρον χρησιμοποιούν το Internet και τα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μάλιστα τους ανηλίκους που ενδεχομένως είναι περισσότερο ευάλωτοι (είτε λόγω ιδιοσυγκρασίας, είτε διότι αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα), να τους χειραγωγήσουν, καταργώντας την ελεύθερη βούλησή τους και να τους οδηγήσουν τελικά στο θάνατο.
Προς αποφυγή τέτοιων κρουσμάτων στην περιοχή της Κεφαλλονιάς, παρακαλούμε τους γονείς, εκπαιδευτικούς και όσους άλλους έχουν την επιμέλεια ανηλίκων να επαγρυπνούν και σε κάθε περίπτωση που υποπτευθούν ότι κάποιος ανήλικο; σχεδιάζει να συμμετάσχει σε τέτοιου είδους δοκιμασίες να έλθουν ΑΜΕΣΩΣ σε  επικοινωνία είτε με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (τηλ.11188, mail : ccu@cybercrimeunit.gov.gr) είτε με το Γραφείο της Ασφάλειας Αργοστολίου, είτε με τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κεφαλληνίας.

Προτρέπουμε τους ανηλίκους, όπως σε περίπτωση που έχουν δεχτεί τέτοιου είδους πρόσκληση-πρόκληση, απευθυνθούν στους γονείς τους, σε οποιοδήποτε πρόσωπο εμπιστοσύνης στο Τμήμα Ασφαλείας Αργοστολίου ή Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αργοστολίου ή ακόμα και στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κεφαλληνίας τον οποίο μπορούν να επισκέπτονται Δικαστικό Μέγαρο Αργοστολίου.
Τέλος παρακαλούμε τους κ. κ. Διευθυντές των Γυμνασίων και Λυκείων της περιφερείας του Νομού Κεφαλληνίας και Ιθάκης αλλά και τους Διευθυντές των Δημοτικών σχολείων, όπως με την έναρξη του σχολικού έτους ενημερώσουν προφορικά τους μαθητές που θα φοιτήσουν στο σχολείο τους .
Δίδεται παραγγελία να δημοσιευτεί η παρούσα σε διαδικτυακούς τοπικούς ιστότοπους και στις τοπικές εφημερίδες.

Εκ της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κεφαλληνίας

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top