skip to Main Content
TSIPRAS TSAKALOTOS 696×418 (Copy)

Εικόνα διάλυσης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ…

….Όλοι εναντίον όλων

Αυξάνονται οι τάσεις εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα οξύνεται η κριτική κομματικών στελεχών προς την κυβέρνηση, που αγγίζει και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, καθώς εκτιμάται ότι και ο ανασχηματισμός του περασμένου Νοεμβρίου απέτυχε παταγωδώς να αλλάξει το σκηνικό, αλλά και οι διακηρύξεις για στροφή προς την καθημερινότητα προκαλούν πλέον θυμηδία.

Η αβεβαιότητα για το κλείσιμο της αξιολόγησης επιδρά παραλυτικά σε κυβέρνηση και κόμμα, ωστόσο σφοδρή είναι η κριτική που ασκείται από υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη προς την κυβέρνηση για την επιδείνωση της γκρίζας εικόνας που κυριαρχεί, αλλά κυρίως για την αναποτελεσματικότητα σε συγκεκριμένους τομείς. Ειδικότερα, πολλά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και της Εκτελεστικής Γραμματείας που συγκροτήθηκε μετά το συνέδριο επισημαίνουν πως η κυβέρνηση, ενώ είχε άφθονο χρόνο στη διάθεσή της, ουσιαστικά όλο το 2016, δεν κατάφερε:

1. Να αποφασίσει έγκαιρα και να εφαρμόζονται ήδη οι προβλέψεις για τις αποδείξεις που θα συλλέγουν οι φορολογούμενοι προκειμένου να «χτίσουν» το αφορολόγητο.

2. Να αποφασίσει, να ανακοινώσει και να εφαρμόσει έγκαιρα τι θα ισχύσει για χιλιάδες εργαζομένους και επαγγελματίες που χρησιμοποιούν το «μπλοκάκι».

3. Να παρουσιάσει μια πειστική εικόνα για το μείζον ζήτημα λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης που κατά κοινή ομολογία δεν πρόκειται να λειτουργήσει πριν περάσουν μήνες, ίσως και χρόνια, καθώς οι υποδομές είναι ανύπαρκτες και δεν έχουν επιλυθεί ακόμη στοιχειώδη ζητήματα υποδομών και οργάνωσης. Παράλληλα, τονίζουν οι ίδιες πηγές, πώς είναι δυνατό να διασωθεί το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας όταν ο ΕΦΚΑ ξεκινάει με έλλειμμα ενός δισ. ευρώ που κάθε μήνα θα αυξάνεται και κανείς δεν ξέρει πώς θα καλυφθεί και πώς θα υπάρξει βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα.

Πέραν των επικρίσεων που διατυπώνονται, στο παρασκήνιο προς το παρόν, για το οικονομικό επιτελείο και άλλα αρμόδια υπουργεία για τα προαναφερθέντα μείζονα κοινωνικά ζητήματα, κομματικοί παράγοντες αφήνουν σαφώς να εννοηθεί ότι ευθύνες έχει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που δεν επιβάλλει την εφαρμογή των δικών του διακηρύξεων στα μέλη της κυβέρνησης. Η «χαλαρή διακυβέρνηση», προσθέτουν οι ίδιοι παράγοντες, είναι απαγορευτική για την κρισιμότητα της περιόδου που διανύει η χώρα και η ελληνική κοινωνία, πόσο μάλλον που όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται σε πορεία καταστροφικής εσωστρέφειας.

Υποβάθμιση Τσακαλώτου

Σύμφωνα με πολύ καλά ενημερωμένο κομματικό παράγοντα, ήδη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει υποβαθμιστεί καταλυτικά ως πρωταγωνιστικός παράγοντας της κίνησης «53+».

Η τάση αυτή εξηγείται από την απογοήτευση που έχει προκαλέσει η αδυναμία λήψης αποφάσεων, όσο και η εκκρεμότητα των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση. Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι η αξιολόγηση θα κλείσει με υποχωρήσεις της κυβέρνησης και εκφράζουν φόβους ότι αν δεν κλείσει αυτό θα οφείλεται σε άλλους σχεδιασμούς ξένων παραγόντων και όχι στην ελληνική κυβέρνηση, εξέλιξη που φυσικά θα αλλάξει το πολιτικό σκηνικό ραγδαία.

Η εκκρεμότητα αυτή έχει καθηλώσει και τον κομματικό μηχανισμό. Είχε προγραμματιστεί συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για τις αρχές Δεκεμβρίου, καθώς κάποιοι πίστευαν ότι τότε θα έκλεινε η αξιολόγηση. Η συνεδρίαση μετατέθηκε για μετά τις γιορτές και τώρα προγραμματίζεται για το τέλος Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες κομματικές πηγές, η συνεδρίαση αυτή ίσως είναι καταλυτική για την πορεία της κυβέρνησης, καθώς δεκάδες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προτίθενται να θέσουν επί τάπητος τις κυβερνητικές δυσλειτουργίες, την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ, αφού γίνεται λόγος για άνευ λόγου συγκρουσιακή τακτική, και κυρίως θα επιδιώξουν να αποσπάσουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την περαιτέρω κυβερνητική πορεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τμήματα της Κεντρικής Επιτροπής λειτουργούν με τα παλιά σχήματα και δεν έχουν εκλεγεί νέα μετά το συνέδριο.

Ενδεχομένως και πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής να υπάρξουν κομματικά στελέχη που θα εκφράσουν και δημοσίως την αναγκαιότητα να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε κομματικό και κυβερνητικό επίπεδο για την ανατροπή της σημερινής εικόνας και, κυρίως, για να προληφθεί η διολίσθηση σε μεγαλύτερη και καταστροφική εσωστρέφεια.

 Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top