skip to Main Content
1ah1n1 300×225 (Copy)

ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

040215141838_8395 Χωρίς τίτλοinjectionfeb

Το Αυτοτελές τμήμα Πρόνοιας Κοινωνικής προστασίας & Δημόσιας Υγιεινής έχοντας υπόψη:

1.Την  υπ’ αρ. πρωτ. Γ1α/Γ.Π.οικ.81918/26-10-2015 Εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, «Οδηγίες για την εποχική γρίπη 2015-2016 – Αντιγριπικός εμβολιασμός.» (ΑΔΑ: 7Θ7Θ465ΦΥΟ-Α9Π)

  1. Την υπ’ αρ. πρωτ. Γ1α/Γ.Π.οικ.7672/01-02-2016 Εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας «Λήψη πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση της Εποχικής Γρίπης 2015- 2016» (ΑΔΑ: 6ΡΤ2465ΦΥΟ-ΘΟ4)
  1. Η υπ’ αρ. πρωτ. Υ1/Γ.Π.οικ.3460/15-1-14 Απόφαση «Δωρεάν διάθεση αντιικών φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία». ΑΔΑ: ΒΙΨΟΘ-8ΔΗ.
  1. Η υπ’ αρ. πρωτ. Γ1α/Γ.Π.οικ.6893/28-1-2016 Εγκύκλιος «Δωρεάν διάθεση αντιικών φαρμάκων» (ΑΔΑ: 6ΓΣΘ465ΦΥΟ-Π0Χ)
  1. Το υπ’ αρ. πρωτ.οικ.1704/ 28 -1-16 έγγραφο του ΚΕΕΛΠΝΟ
  2. H από 1-2-2016 ευρεία Σύσκεψη για την αντιμετώπιση της γρίπης

Ενημερώνει του Δημότες του Δήμου Κεφαλλονιάς ότι σύμφωνα με τα δεδομένα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., η χώρα βρίσκεται σε φάση αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης. Η πλειοψηφία των περιστατικών που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πάσχουν από γρίπη τύπου Α και ειδικότερα από το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α(Η1Ν1)pdm09. Στην πλειονότητά τους είναι άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από γρίπη και δεν έχουν εμβολιασθεί.

Επισημαίνουμε ότι, κάθε επιδημική έξαρση της γρίπης εισβάλει ταχύτατα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολος ο προσδιορισμός του χρόνου αλλά και του τόπου εκδήλωσής της, ενώ συχνά προκαλεί την αποδιοργάνωση της επαγγελματικής και της κοινωνικής ζωής, την υπέρμετρη αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων και όχι σπάνια, την αύξηση της θνητότητας. Οι τοπικοί εποχιακοί παράγοντες που ευνοούν τον ταχύτατο τρόπο μετάδοσης του ιού της γρίπης μέσω σταγονιδίων καθιστούν αναποτελεσματική την πρόληψη μόνο με τους κλασσικούς τρόπους (π.χ. αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, απομόνωση πασχόντων, μέτρα ατομικής υγιεινής κλπ.).  Επειδή σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων, τονίζονται εκ νέου τα μέτρα αντιμετώπισης της έξαρσης της γρίπης, ως ακολούθως:

Α. Η τήρηση των μέτρων υγιεινής, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος. Επισημαίνεται επίσης η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

Β. Η συνέχιση του εμβολιασμού κατά της γρίπης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ο εμβολιασμός ενθαρρύνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για τη σοβαρή νόσηση από γρίπη παραμένουν οι ίδιες και φέτος και είναι οι ακόλουθες:

  1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  2. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
  • Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
  • Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
  • Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).
  • Μεταμόσχευση οργάνων
  • Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
  • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
  • Χρόνια νεφροπάθεια
  • Νευρομυϊκά νοσήματα
  • Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης.
  • Λεχωίδες
  • Θηλάζουσες
  • Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος(BMI) >40 kg/m2
  • Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό ο κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη
  • Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
  • Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.)
  • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός απευθύνεται σε όλα τα άτομα από την ηλικία > 6 μηνών εφόσον το επιθυμούν. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Ν. 4270/28-6-2014 (αρ. 182,) στους δικαιούχους συνταγογράφησης εμβολίων συμπεριλαμβάνονται και οι ασφαλισμένοι που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα και δεν δικαιούνται υπηρεσιών φαρμακευτικής περίθαλψης από οποιοδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης.

Επίσης εξακολουθούν να ισχύουν οι διαδικασίες χορήγησης των εμβολίων για τις κατηγορίες δικαιούχων βιβλιαρίων ανασφαλίστων.

Γ. Η έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 μέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης. Υπενθυμίζουμε ότι η σωστή χρήση των αντιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμα και σε ήπια συμπτώματα από τη γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. www.keelpno.gr.

Σχετικά με την διάθεση των αντιικών φαρμάκων, τονίζεται ότι, , τα ιδιωτικά φαρμακεία που δε διαθέτουν ικανό απόθεμα αντιικών φαρμάκων δύνανται να χορηγούν με απλή ιατρική συνταγή δωρεάν στους ασθενείς τα αντιικά φάρμακα οσελταμιβίρη και ζαναμιβίρη, με τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις που περιγράφονται στην υπ’ αρ. πρωτ. Υ1/Γ.Π.οικ.3460/15-1-14 Απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Τέλος, διευκρινίζεται ότι δεν απαιτείται ειδική συνταγή για χορήγηση των ανωτέρων αντιικών φαρμάκων. Επίσης η χορήγηση αντιικών φαρμάκων στους ασθενείς που πληρούν τις ενδείξεις

θεραπείας, σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση, εξακολουθεί να πραγματοποιείται δωρεάν από τα Φαρμακεία των Δημοσίων Νοσοκομείων, από τα Κέντρα Υγείας και από τα ιατρεία των ασφαλιστικών ταμείων με απλή ιατρική συνταγή.

 

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Ε.ΚΕΚΑΤΟΣ

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top