skip to Main Content
Hartis Agrotes (Copy)

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Σε δύο χωριστά μπλοκ, ένα στα Τέμπη ένα στη Νίκαια

Στα δύο σπάει το μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων μετά την απόφαση των αγροτών που βρίσκονται στο μπλόκο της Νίκαιας να αρνηθούν την πρόσκληση του πρωθυπουργού για συνάντηση.

Στο μπλόκο της Νίκαιας όπου το «πάνω χέρι» διατηρούν οι δυνάμεις του ΚΚΕ με τον συνδικαλιστή Βαγγέλη Μπούτα, οι αγρότες διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό και ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Μάλιστα, οι αγρότες της Νίκαιας δεν θα συμμετάσχουν ούτε στη Πανελλαδική συνέλευση της Τρίτης στη Θεσσαλονίκη καλώντας σε δική τους συνέλευση την ίδια μέρα.

Οι υπόλοιποι αγρότες, που συντονίζονται στο μπλόκο των Τεμπών υλοποιούν τις χθεσινές τους αποφάσεις με δίωρους αποκλεισμούς των δρόμων και αναμένουν από τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει βελτιώσεις στο σχέδιο του ασφαλιστικού, στη σημερινή ομιλία για την εκδήλωση που διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον ένα χρόνο παραμονής του στην κυβέρνηση.

Επιπλέον, αναμένουν με ενδιαφέρον την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή που θα γίνει την Τρίτη όπου τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα τοποθετηθούν για το ασφαλιστικό.

hartis agrotes

Στο Μαξίμου, πάντως επικρατεί προβληματισμός για τις αγροτικές κινητοποιήσεις με τον πρωθυπουργό να έχει συνεχείς συσκέψεις με τους συνεργάτες του. Επιπλέον, ανησυχία επικρατεί και για το ότι οι αντιδράσεις παίρνουν χαρακτήρα «δίωξης» στελεχών της κυβέρνησης και του κόμματος. Μετά τον εγκλωβισμό του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου στην Κομοτηνή ήρθαν οι προπηλακισμοί των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε Λάρισα και Κιλκίς με τους αγρότες να διώχνουν τον Παπαδόπουλο και τον Παραστατίδη.

Μιλώντας το πρωί στο Mega, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κληθείς να σχολιάσει το αίτημα των αγροτών για απόσυρση του ασφαλιστικού σχεδίου, ο υπουργός απάντησε ότι “αν πάρουμε πίσω την συμφωνία, υπάρχει ένα θέμα παραμονής της χώρας μας στην ΕΕ, να τα καταλάβουν αυτά”.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε ότι οι αγρότες θα πληρώσουν για το εισόδημα του 2015 όσα πλήρωσαν και το 2014 τα οποία, όπως υποστήριξε, θα είναι λιγότερα σε σχέση με αυτά που φορολογήθηκαν το 2013. “Άρα συμφωνούμε ότι και το 2016 θα πληρώσουν λιγότερα λεφτά από αυτά που πλήρωναν τις προηγούμενες φορές”.

Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο των δρόμων ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι αυτό “είναι δικαίωμά τους και αυτοί οι ίδιοι αποφασίζουν για τον τρόπο με τον οποίον διεκδικούν”.

Αναφερόμενος στην πρόταση για το ασφαλιστικό ότι με την πρόταση αυτή “διασφαλίζουμε τα 384 ευρώ ως βασική σύνταξη για τους αγρότες” και πρόσθεση: “Το ζήτημα είναι πρέπει να κάνουμε παρέμβαση στο ασφαλιστικό των αγροτών ναι ή όχι; Έτσι λοιπόν από την ώρα που πρέπει να κάνουμε παρέμβαση, πρέπει να ρθουν οι αγρότες και να συζητήσουμε και με τον πρωθυπουργό αυτά τα οποία μείς διαπραγματευόμαστε”.

 

Τα μπλόκα

Το μπλόκο της Νίκαιας αριθμεί πάνω από 2500 τρακτέρ και είναι το μεγαλύτερο της χώρας ενώ μεγάλο είναι και το μπλόκα στα Τέμπη όπου έγινε και η συνάντηση του Σαββάτου, μετά την πρόταση του πρωθυπουργού για συνάντηση. Οι αγρότες καλούν όλους του μαζικούς φορείς της Θεσσαλίας να βρεθούν σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο μπλόκο της Νίκαιας για να εκφράσουν την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στον αγώνα τους.

Με απόφαση της Αστυνομίας, εξακολουθεί να απαγορεύεται σε σημείο της ΠΑΘΕ. Από τον κόμβο του Πλατυκάμπου μέχρι και τον κόμβο του Μεγάλου Μοναστηρίου η κυκλοφορία διεξάγεται μέσω παρακαμπτηρίων.

Στο μπλοκ των Μικροθηβών βρίσκονται (κατ’ εκτιμήσεις) περισσότερα από 650 τρακτέρ, παρατεταγμένα στις άκρες του αυτοκινητόδρομου Αθήνας- Θεσσαλονίκης.

Άλλα τρακτέρ είναι τοποθετημένα κάθετα πάνω στο οδόστρωμα, στο ύψος της αερογέφυρας, και έχουν αποκλείσει την εθνική οδό με αποτέλεσμα τα αυτοκίνητα να εκτρέπονται από την αστυνομία σε παρακαμπτήριους ή μέσω Βόλου.
Στον οδικό κόμβο του Βελεστίνου, γίνεται νέα εκτροπή των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Βόλου- Λάρισας μέχρι τον κόμβο του Πλατυκάμπου, λόγω του αγροτικού μπλόκου της Νίκαιας, όπου ο αυτοκινητόδρομος είναι κλειστός από την περασμένη Πέμπτη.

«Πολιορκία» στη Βόρεια Ελλάδα

Περισσότερα από 7.000 τρακτέρ, είναι παρατεταγμένα σε κομβικά σημεία της Εγνατίας και της εθνικής οδού στην κεντρική και δυτική Μακεδονία, ενώ στο τελωνείο του Προμαχώναστα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, είναι συγκεντρωμένα περισσότερα από 1.500 οχήματα.

Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Δράμας, στον δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα και για ένα δίωρο, όπου έκλεισαν συμβολικά τον δρόμο.

Στον νομό του Κιλκίς, το μπλόκο αριθμεί περισσότερα από 450 τρακτέρ και βρίσκεται επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Πεστριτσίου.

Video: Εντυπωσιακά βίντεο από αέρος με τα μπλόκα των αγροτών

Στην Πέλλα, έχουν στηθεί τρία μπλόκα με περισσότερα από 700 τρακτέρ να δίνουν το «παρών». Συγκεκριμένα, οι αγρότες έχουν παρατάξει τα οχήματά τους, στον κόμβο Μελισσίου, στον περιφερειακό δρόμο Γιαννιτσών- Έδεσσας στον κόμβο Μανδάλου και λίγο πριν την γέφυρα στα Σέρβικα στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Γιαννιτσών-Έδεσσας.

Στη Χαλκηδόνα, περίπου 500 τρακτέρ ενώ στα Μάλγαρα ο αριθμός των οχημάτων αγγίζει τα 800. Στον κόμβο Νισελίου στην Εγνατία οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας, το μπλόκο αριθμεί πάνω από 500 τρακτέρ.

Στον κόμβο της Κουλούρας, έχουν παραταθεί περισσότερα από 750 τρακτέρ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως κανένα από τα δύο παραπάνω μπλόκα δεν θα προχωρήσει σε κλείσιμο δρόμων.

Στη Χαλκιδική, 200 είναι τα οχήματα που έχουν φτάσει στον κόμβο των Νέων Μουδανιών, ενώ ένα ακόμα μπλόκο έχει στηθεί από το πρώι στον κόμβο της Νέας Καλικράτειας.

Δυναμική είναι η παρουσία των αγροτών από την Τετάρτη, στον κόμβο των Κερδυλλίων, στην Εγνατία με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ

Στον αποκλεισμό του τελωνείου του Ορμενίου προχωρούν και σήμερα οι αγρότες στον βόρειο Έβρο, με τα αγροτικά μηχανήματα να διακόπτουν την κυκλοφορία των οχημάτων στον κόμβο Ριζίων- Καστανέων Ορεστιάδας (γέφυρα).
Ο αποκλεισμός θα πραγματοποιηθεί από τις 11.00 το πρωί έως και τη 1.00 μετά το μεσημέρι και από τις 4.00 έως τις 6.00 το απόγευμα. Όσον αφορά στο τελωνείο των Κήπων, οι αγρότες αποφάσισαν για σήμερα να μην υπάρξει κινητοποίηση λόγω των προγραμματισμένων δράσεων στην περιοχή για το μεταναστευτικό.

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
40 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top