skip to Main Content
το σχολειοτου ακη τσελεντη (Copy)

Το Σχολείο του Άκη Τσελέντη για τους σεισμούς, για μικρούς και μεγάλους

 

Στην Ιαπωνία πιστεύουν ότι για τους σεισμούς ευθύνεται ένα γατόψαρο,  στην Ιταλία ορισμένοι καρδινάλιοι κατηγορούν τις… Ιταλίδες που κάνουν γυμνόστηθες μπάνιο για τις… εξάρσεις του Εγκέλαδου, ενώ στο Ιράν θεωρούν υπαίτιες πάλι τις γυναίκες που φορούν… τζιν παντελόνια για τη γη που τρέμει κάτω από τα πόδια τους. Το τι όμως πραγματικά συμβαίνει μας εξηγεί ένας ειδικός (ίσως ο πιο ειδικός) με τον πιο έγκυρο αλλά και κατανοητό τρόπο.

Ο Άκης Τσελέντης περιγράφει γλαφυρά όλες αυτές τις προλήψεις, αλλά παράλληλα εξηγεί με απλό και κατανοητό τρόπο την θεωρία των λιθοσφαιρικών πλακών με την οποία ερμηνεύουμε σήμερα τις… λίγο ως πολύ, απρόβλεπτες διαθέσεις του Εγκέλαδου.

Όλα αυτά, στο Σχολείο για τους Σεισμούς που πραγματοποιήθηκε στην Κεφαλονιά, πριν από λίγο καιρό, και γέμισε με μαθητές γυμνασίων και Λυκείων το Δημοτικό Θέατρο Κέφαλος.

Πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο μάθημα, ειδικά για παιδιά αυτών των ηλικιών (αλλά και για ενήλικες), που παρουσιάζουμε σε 10 μέρη και 8 video.

Οι προλήψεις και η θεωρία των λιθοσφαιρικών πλακών

 

Τα είδη των σεισμικών κυμάτων και των ρηγμάτων

Στο δεύτερο video ο Κεφαλονίτης καθηγητής σεισμολογίας εξηγεί τα είδη των σεισμικών κυμάτων και την επίδραση που έχουν αυτά στις ανθρώπινες κατασκευές αλλά και στον ίδιο τον φλοιό της γης. Μας δείχνει πώς οι σεισμοί διαμορφώνουν το ανάγλυφο του πλανήτη μας, αυτό που πολλές φορές θαυμάζουμε για την ομορφιά του, και το οποίο αν δεν υπήρχαν οι σεισμοί θα έμοιαζε μάλλον… σαν την έρημο Σαχάρα.

Βλέπουμε επίσης τα είδη των ρηγμάτων, τόσο μέσω μοντέλων στον υπολογιστή,  όσο και σε φωτογραφίες που απεικονίζουν πραγματικά ρήγματα. Πολλά από τα τοπία-ρήγματα που βλέπουμε είναι γνωστά μας, τα έχουμε ξαναδεί. Όμως ποτέ δεν τα προσέχουμε αφού ποτέ δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι πρόκειται για τα πιο φανερά… πειστήρια των αιτίων που δημιουργούν τους σεισμούς από αυτά τουλάχιστον που βρίσκονται στην επιφάνεια του πλανήτη μας.

 

Σεισμογράφοι και σεισμογραφικά δίκτυα

Πώς όμως γίνεται η καταγραφή των σεισμών; Ποιο είναι το πρώτο όργανο που δημιουργήθηκε στην Κίνα και μπορούσε να καταγράφει σεισμούς σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων, σώζοντας μάλιστα το… κεφάλι του εφευρέτη που το δημιούργησε; Πώς λειτουργούν σήμερα οι σεισμογράφοι, και μάλιστα αυτοί που αποτελούν ελληνικές εφευρέσεις και κατασκευές, όπως ο υποθαλάσσιος σεισμογράφος αλλά και ο πρώτος σεισμογράφος… drone; Πώς χρησιμοποιούνται οι σεισμογράφοι για να… τσακώσουν τον Κιμ Γιονγκ Ουν;

 

Τσουνάμι

Στην Ελλάδα έχουμε την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα τσουνάμι, τα μεγάλα κύματα δηλαδή που δημιουργούνται από τους σεισμούς, μπορούμε να τα δούμε μόνο στην Ιαπωνία ή άλλες ασιατικές χώρες.


Ο Άκης Τσελέντης εξηγεί ότι και η Ελλάδα είναι υποψήφια να δει κάποια στιγμή καταστροφές από τσουνάμι, και γι’ αυτό θα πρέπει να προετοιμαστούμε από τώρα. Δείτε ποιες είναι η περιοχές στις οποίες μπορεί να εκδηλωθεί το καταστροφικό κύμα αλλά και ποιο ήταν ο στρατός που έπνιξε ένα παρόμοιο κύμα πριν από αρκετούς αιώνες, στη Βόρειο Ελλάδα. Επίσης δείτε τι πρέπει να κάνετε εάν δείτε στην παραλία τα νερά να τραβιούνται ξαφνικά προς την πλευρά της θάλασσας.

Η… προνομιακή θέση της Ελλάδας αλλά και της Κεφαλονιάς στο σεισμικό… χάρτη

Η Κεφαλονιά έχει την… τύχη, να βρίσκεται στο σημείο που συγκρούονται 3 λιθοσφαιρικές πλάκες, ενώ και ολόκληρη η χώρα, η Ελλάδα, βρίσκεται στην πιο σεισμογενή περιοχή της Ευρώπης.

Δείτε τον καθηγητή στο video να εξηγεί ποια είναι τα… υπέρ και τα κατά μιας τέτοιες… προνομιακής σεισμολογικής θέσης. Όμως είπαμε… αυτό το υπέροχο ανάγλυφο της πατρίδας μας είναι απόλυτα συνυφασμένο με την ύπαρξη των σεισμών. Αυτό δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε…

Γιατί όμως συμβαίνουν τόσο πολλοί σεισμοί στην Κεφαλονιά;

 

Μονάδες μέτρησης ενός σεισμού

Πώς μετράμε έναν σεισμό; Στην Κίνα μετρούσαν το μήκος της κίνησης μιας μπάλας, στην Ινδία την δύναμη… κλωτσιάς ενός αλόγου. Σήμερα, μετρούμε τους σεισμούς με την Κλίμακα Ρίχτερ. Τι ακριβώς μετράει αυτή όμως, και πόσο μεγαλύτερος είναι ένας σεισμός 5 Ρίχτερ από έναν 4; Με την ενέργεια πόσων κιλών δυναμίτη ισοδυναμεί ένας σεισμός 6 Ρίχτερ;

 

Ένα εντυπωσιακό γράφημα

Στη συνέχεια ο κ. Τσελέντης έδειξε ένα εντυπωσιακό γράφημα που αποτύπωνε, τόσο οπτικά, όσο και ακουστικά την εξέλιξη ενός σεισμικού φαινομένου στην Ιαπωνία. Με την προσθήκη ηχητικών εφέ ανάλογων με την ένταση των σεισμών το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά εντυπωσιακό όσο και κατατοπιστικό για το πώς κορυφώνει και εξελίσσεται ένα σεισμικό φαινόμενο.

 

Τι πρέπει να κάνουμε για να προφυλαχθούμε;

Μπορούμε να αποφύγουμε έναν σεισμό; Δεν μπορούμε. Μπορούμε να τον επηρεάσουμε ή να τον σταματήσουμε; Δυστυχώς, όχι.

Το μόνο, λοιπόν, που μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τις… ορέξεις του Εγκέλαδου είναι να προφυλαχθούμε. Ο κ. Τσελέντης μας εξηγεί το πώς.

Σύνταξη/επιμέλεια: Κεφαλονίτικα Νέα

 

Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
30 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top