skip to Main Content
16473348 10154900247010930 3693673377533423294 N (Copy)

Ιστορική συναυλία με άρωμα Κεφαλονιάς

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε εχθές το βράδυ η πρώτη από τις δύο μεγάλες συναυλίες – αφιέρωμα στον χορωδιακό Μίκη Θεοδωράκη που πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με έντονη κεφαλονίτικη συμμετοχή.
Ο Παναγής Μπαρμπάτης ενορχήστρωσε τα τραγούδια και διεύθυνε τη συμφωνική μαντολινάτα και τις χορωδίες που απέδωσαν με εξαιρετικό τρόπο τα τραγούδια του μεγάλου Έλληνα συνθέτη.

Η αίθουσα του Μεγάρου γέμισε ασφυκτικά αφού το ενδιαφέρον του κόσμου για τη συναυλία ήταν τεράστιο με αποτέλεσμα τα εισιτήρια να έχουν εξαντληθεί εδώ και 6 ημέρες.

Στη συναυλία υπήρχε και άλλη κεφαλονίτικη συμμετοχή εκτός από την παρουσία του Παναγή Μπαρμπάτη. Η Γυναικεία Χορωδία της ΚΕΔΗΚΕ με διευθυντή τον Άγγελο Μουρελάτο ήταν μία από τις 10 χορωδίες που συμμετείχαν ενώ την σκηνοθετική επιμέλεια είχε η Σοφία Σπυράτου.

Θεοδωράκης: Ευχαριστώ τον φίλο μου Παναγή Μπαρμπάτη

«Η χορωδιακή παρουσίαση των τραγουδιών μου αποτελεί για μένα πηγή μεγάλης χαράς και συγκίνησης. Για το λόγο αυτόν, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες, κατ’ αρχήν στον άξιο συνεργάτη και φίλο κ. Μπαρμπάτη, που με τόση αγάπη, ταλέντο και μουσική αρτιότητα ανέλαβε και έφερε σε αίσιο πέρας αυτόν τον άθλο.

Επίσης, ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στα μέλη των χορωδιών, τους τραγουδιστές, ηθοποιούς και σκηνοθέτες αυτής της από κάθε άποψη μοναδικής παράστασης, καθώς και σ’ όλους εκείνους που συμμετείχαν με οποιονδήποτε τρόπο στην πραγματοποίησή της» ανέφερε ο Μίκης Θεοδωράκης, σε σημείωμά του, που διαβάστηκε στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της παράστασης.

Το ραντεβού είχε δοθεί πριν 19 χρόνια

Το ραντεβού του Παναγή Μπαρμπάτη με τον Μίκη Θεοδωράκη είχε δοθεί πριν από… 19 ολόκληρα χρόνια, στην μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα που είχε πραγματοποιηθεί στο θέατρο Κέφαλος, στο Αργοστόλι. Ήταν τότε που ο Δήμος Αργοστολίου είχε τιμήσει τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη, που είχε ζήσει μέρος από παιδικά του χρόνια στην Κεφαλονιά, ανακηρύσσοντάς τον επίτιμο Δημότη Αργοστολίου.

Μάλιστα τότε, ο Θεοδωράκης είχε τραγουδήσει ο ίδιος την Άρνηση του Γ. Σεφέρη υπό τη διεύθυνση του νεαρού τότε Κεφαλονίτη μαέστρου. Από τότε λοιπόν είχε δοθεί αυτό το ραντεβού και οι δύο μουσικοί έμελλε να ξανασυναντηθούν σχεδόν δύο δεκαετίες μετά.
Η συναυλία αυτή μάλιστα πραγματοποιείται ύστερα από επιθυμία του ίδιου του συνθέτη.

Μπαρμπάτης: Σύμβολο πολιτισμού της σύγχρονης Ελλάδας ο Μίκης

Στη συνέντευξη τύπου, η σκηνοθέτις Σοφία Σπυράτου είπε πως «για εμάς έχει ιστορική σημασία το γεγονός ότι ο Μίκης Θεοδωράκης εξέφρασε την επιθυμία, σε μία συνάντηση που είχαμε, να γίνει πραγματικότητα αυτή η εξαιρετική ιδέα του Π. Μπαρμπάτη ώστε αυτό το έργο να μείνει σαν παρακαταθήκη και να μπορεί να αξιοποιηθεί και στο μέλλον από τις επόμενες γενιές».

Από την πλευρά του, ο Παναγής Μπαρμπάτης τόνισε πως «στο κρίσιμο μονοπάτι που περνάει η χώρα μας, έχει συμβολικό χαρακτήρα η συναυλία αυτή, καθώς 300 ψυχές από όλη την Ελλάδα έρχονται στο Μέγαρο Μουσικής για να ενώσουν τις φωνές τους γύρω από το μεγάλο μας δημιουργό, που αποτελεί σύμβολο πολιτισμού της σύγχρονης Ελλάδας. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τον Μ. Θεοδωράκη, έναν άνθρωπο που έδωσε χρώμα στα όνειρά μας και αγωνίστηκε για τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ανεξαρτησία της χώρας μας».

Στα κείμενα του Γιώργου Μπλάνα ο Μίκης Θεοδωράκης, ως μουσική συνείδηση στο ξύπνημά της, συνομιλεί με την Ελλάδα κι ανακαλύπτει την απεραντοσύνη του προσώπου της, την πανάρχαια αίσθηση της γης και τ’ ουρανού και των ανθρώπων, που κλείνουν τα τραγούδια της. Και ορθώνεται και φτιάχνει ένα γιγάντιο τραγούδι με μυριάδες φωνές.

Ορισμένοι από τους συντελεστές μαζί με τον πρ. βουλευτή Γιώργο Λιάνη
Τα κείμενα ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Γιάννης Στάνκογλου και Βίκυ Παπαδοπούλου.
Συμμετέχουν οι Δημήτρης Μπάσης, Μίλτος Πασχαλίδης, και οι λυρικοί καλλιτέχνες Τζίνα Φωτεινοπούλου, Ελένη Βουδουράκη, Μπάμπης Βελισσάριος και Παντελής Κοντός.
H συναυλία επαναλαμβάνεται σήμερα.
Η χορωδίες που συμμετέχουν είναι οι εξής:
Χορωδία San Giacomo Δήμου Κέρκυρας
Διευθυντής Χορωδίας: Antoniy Ivanov
Χορωδία Δημοτικού Ωδείου Λάρισας
Διευθυντής Χορωδίας: Δημήτριος Καρβούνης
Χορωδία Δήμου Αργοστολίου ΚΕΔΗΚΕ
Διευθυντής Χορωδίας: Άγγελος Μουρελάτος
Χορωδία Οpus Femina Δήμου Κορινθίων
Διευθυντής Χορωδίας: Φάλεια Παπαγιαννοπούλου
Χορωδία Ορφέας Τρίπολης
Διευθυντής Χορωδίας: Χριστίνα Αθανασοπούλου
Χορωδία Χίου
Διευθυντής Χορωδίας: Ελευθερία Λυκοπάντη
Χορωδία Πολ. Συλλόγου ‘’Αμύντας’’ Φλώρινας
Διευθυντής Χορωδίας: Ξένια Τσαβκοπούλου
Χορωδία Δήμου Αγ. Παρασκευής
Διευθυντής Χορωδίας: Χρήστος Κουτσονίκας
Χορωδία Νέων Δήμου Κηφισιάς
Διευθυντής Χορωδίας: Θανάσης Αρβανίτης
Χορωδία και Μαντολινάτα Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών
Διευθυντής Χορωδίας: Παναγής Μπαρμπάτης
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Facebook via Χρ.Τσιλόγλου, 902.gr

Συναυλία «Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη» Φινάλε

 

Σχετικά άρθρα
Διονύσιος Βούτος
Δημοσιογράφος
30 χρόνια στην δημοσιογραφία. Δημοσιογράφος ΕΡΤ
Back To Top